diesel sau benzina

Benzina sau diesel: Pentru ce uz este recomandat fiecare combustibil?

Benzina sau diesel: Pentru ce uz este recomandat fiecare combustibil? 31
Cred ca asta e una din cele mai des intalnite intrebari de catre cei priceputi cu automobilele. Iar din punctul meu de vedere este o intrebare extrem de valida care ne ajuta sa intelegem mai bine ce rol are fiecare combustibil in viata persoanala sau in scop comercial.

Benzina sau diesel: La ce este utilizat fiecare combustibil si ce motorizare ar trebui sa alegi

Hai sa incepem articolul prin a explica procesul de producere a combustibililor si cateva detalii cheie referitaore la ele, fara a intra foarte mult in detalii tehnice.

Cum se produce benzina si motorina?

Benzina sau diesel: Pentru ce uz este recomandat fiecare combustibil? 32 Practic se ia titeiul neprocesat care „calatoreste” prin conducte, tiruri sau vase maritime imense si se introduce intr-o rafinarie.
In rafinarie titeiul se pompeaza intr-o camera speciala unde se incalzeste la temperaturi de aproximativ 400 ℃.
De aici titeiul ca orice lichid incepe sa se evapore si cum se evapora urca in aceasta camera.
Si cu cat urca mai mult cu atat temperatura acestuia va scadea ca in graficul prezentat. Automat incepe extractia fiecarui lichid (fiind extras la fiecare etapada) ce il intalnim acum in industria auto si nu numai.
Lichidul imediat va fi racit si va trece printr-un proces de purificare/tratare rezultand combustibilul final.
Dieselul se produce la o temperatura de aproximativ 250 ℃ in timp ce benzina pe la 110 ℃. Asta inseamna ca lichidele se evapora la temperaturi diferite si automat difera si cifra lor octanica impreuna cu consistenta.

Benzina sau diesel , care combustibil e pentru masina ta?

Practic motoarele pe motorina functioneaza o idee diferit in comparatie cu motoarele pe benzina.
Motoarele pe motorina functioneaza pe un principiu de compresie cilindrica. Datorita faptului ca motorina are o temperatura mai mare de evaporare (si explozie de altfel) cilindrul are o mica cantitate de aer in interior si se comprima extrem de mult. Atunci cand e vorba de un factor de compresie atat de mare se genereaza caldura (undeva la 500 ℃) iar atunci cand este injectata motorina in cilidru se produse explozia fara sa mai fie nevoie de o bujie ce da scanteie.
Un motor pe benzina in schimb introduce o combinatie mica de aer si benzina in cilindru si se face compresia (compresia acestui mix este mult mai mica in comparatia cu un motor diesel) si in partea de sus a cilindrului bujia aprinde combustibilul impingand pistonul in jos creeand astfel miscarea autotorurismului.

Daca ai drumuri lungi de facut sau mereu o sa ai atasata remorca e recomandata o motorizare diesel

Un motor diesel are in linii mari mai mult cuplu la turatie mai mica in comparatie cu unul pe benzina. Astfel vedem aceste motoare in autoutilitare, tractoare, tiruri si chiar in vapoare.
Avand mai mult cuplu motoarele au capacitatea sa miste mai multe greutate si mai ales la drumuri lungi consumul va fi mai mic.
Un motor pe benzina in schimb se tureaza mai mult si automat cuplul produs la turatie mica este redus. Fiind nevoie de mai mult combustibil in cilidru pentru a produce mai multa putere. Astfel motoarele pe benzina sunt intalnite in general la masinile sport, drujbe sau alte echipamente de santier pana si la motociclete. Unde ai nevoie de turatie mare un motor pe benzila este alegerea perfecta.

Pentru o masina de oras este neaparat sa imi cumpar benzina?

Nu neaprat. Acum motoarele au devenit foarte eficiente si moderna incat nu se mai simple o diferenta atat de mare intre diesel si benzina la masinile personale.
Daca folosesti masina doar pentru oras, cel putin in teorie, un motor diesel se va descurca mai bine in conditii de trafic unde trebuie sa opresti si sa accelerezi de foarte multe ori pe distante scurte.
Insa in ceea ce priveste depasirile sau demarajul efectiv, un motor pe benzina este mai rapid.
Dar daca jobul presupune o deplasare constata in afara localitatii si mai mult decat atat implica ca mereu sa ai portbagajul plin sau masina plina, un motor pe benzina nu este recomandat.
Daca nu te deplasezi foarte des in afara localitatii si doresti o comutare in mare parte locala, motorul pe benzina e o alegere mai buna. Plus ca ai posibilitatea sa-l convertesti pe GPL.

Benzina sau diesel: ce combustibil crezi ca e mai practic? Comentariu mai jos

sursa

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles