Energia valurilor este captată pentru producerea de electricitate 31

Energia valurilor este captată pentru producerea de electricitate

Criza energetică e cumva plină dezvoltare în Europa.

Datorită situației politice actuale, acum ca niciodată este mai scumpă producerea de energie electrică.

Astfel companiile private și statele caută metode alternative pentru producerea de energie electrică la costuri cât mai mici posibile.

Pe lângă energia solară ce poate fi captată, hidrocentrale și centrale eoliene cercetătorii au început să privească și în alte direcții mai puțin convenționale.

O companie bazată în Cipru și UK dorește să revoluționeze piața energetică cu un dispozitiv nou ce promite captarea eficientă a energiei valurilor, atât de eficient încât ar rivaliza (în teorie) producerea energiei cu ajutorul combustibililor fosili.

Valurile din mări și oceane au o anumită capacitate de a mișca obiecte. De această forță se utilizează cercetătorii pentru a capta energia și a transforma-o în electricitate.

Practic un dispozitiv ce arată ca o coloană vertebrală este plasat pe suprafața apei.

Acesta are o serie de aripi flexibile ce sunt conectate la generatoare individuale.

Când valurile mișcă acele aripi (deși cred că au altă denumire tehnică) un braț oșcilant antrenează generatorul producând electricitate.

Avantajele acestui tip de generator de electricitate verde ar fi că:

  • nu poluează
  • are costuri de întreținere mici
  • output energetic mare
  • construit din materiale reciclabile

Conform spuselor companiei primul prototip de dimensiune reală o să fie lansat prin anul 2025.

Această tehnologie nu este neapărat nouă, însă SWEL este printre puținele companii ce încearcă să o aducă la volumul și popularitatea necesară ca să fie pusă în practică.

Piedicile actuale pe care trebuie să le depășească compania țin de costurile de producție la scară mare și de eficiența efectivă a dispozitivului, amplasat fizic pe o mare sau pe un ocean din lume pentru a se putea măsura concret datele la scară.

Mai sunt companii ce activează în momentul de față în această nișă, de captare a energiei oceanelor și mărilor. Principiile de funcționare ale invențiilor lor sunt diferite însă ideea de bază este cam aceiași.

sursa

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani