Telefon scăpat în apă

Telefon scăpat în apă? Cum îți salvezi telefonul

Majoritatea telefoanelor din ziua de azi sunt rezistente la apă și umezeală în general.

Însă și așa nu este neapărat recomandat să arunci telefonul în apă sau să faci duș cu el.

În acest articol am să-ți prezint câteva tehnici ce este indicat să le pui în practică atunci când ai scăpat un telefon în apă fie că acesta este rezistent la apă sau nu.

Aceste metode sunt menite să-ți protejeze telefonul și mai ales să te asigure că nu o să apară probleme pe viitor cu el.

Pasul 1: Telefon scăpat în apă? Scoate telefonul din apă și șterge-l rapid cu o lavetă

Primul pas după ce telefonul a fost scăpat din apă este să-l scuturi bine și după să-l ștergi cu o lavetă.

Lucrul acesta este valabil atât pentru modelele rezistente la apă cât și cele fără rezistență.

Telefoanele care nu au rezistență la apă este indicat să fie închise imediat și să se treacă la pasul numărul doi.

Dacă telefonul a fost scăpat în apă sărate este recomandat să fie pulverizat cu niște alcool sau cu apă dulce pentru a spăla orice reziduu de al apa sărată ce posibil să fi rămas pe corpul telefonului. Să se insiste în special la portul de încărcare sau la mufa de jack.

Fie că e vorba de telefon cu rezistente la apă sau telefon fără rezistență, apa sărată este extrem de corozivă pentru componente și mai ales pentru portul de încărcare ce este expus direct.

Pasul 2: Bagă telefonul în orez sau în granule de absorbante umiditatea

Metoda clasică este să bagi telefonul în orez.

Asta pentru că orezul prin natura lui tinde să tragă umiditatea.

Problema cea mai mare cu orezul e că trebuie să lași telefonul în el mai multe zile ca să poată extrage umiditatea eficient, care posibil să fi penetrat carcasa.

Metoda ce o recomand eu în schimb este următoarea: să mergeți rapid la un magazin de bricolaj (după ce ați șters și închis telefonul) și să cumpărați un dezumidificator pasiv ce are în interior ori granule ori cristale.

Îl desfaceți dezumidificatorul și puneți telefonul printre acele granule sau cristale.

Telefonul să fie plasat între două bucăți de șervețele ca să nu intre în contact direct cu granulele (să elimini posibilitatea ca granulele/cristalele să creeze o reacție cu carcasa telefonului).

Și lasi acolo dispozitivul cam 24-48 de ore la temperatura camerei, ferit de umezeală.

Pasul 3: După 24 ore începe să-l încălzești cu un feon

După ce ai scos telefonul din granulele absorbante de umezeală sau din orez (după 2 zile din orez) in un feon, dai pe treapta cea mai mică de temperatură (aerul trebuie să fie ușor cald nu fierbinte. Unele feonuri au o treaptă intermediară ce se numește Temperature Protect).

După începi să sufli aerul în zona portului de încărcare cam 10-20 minute.

De ce faci asta?

Majoritatea telefoanelor, mai ales cele rezistente la apă, au un senzor ce detectează umiditatea în zona portului de încărcare.

Există o posibilitate ca telefonul să-ți dea o eroare de genul: „A fost detectată umiditate în portul USB” și să apară pe ecran o picătură și un cablu de încărcare.

Odată apărută eroarea, încărcarea nu se va iniția.

Ei bine, metoda descrisă mai sus o să prevină ca eroarea să apară și chiar dacă apare eroarea, aceasta este cea mai sigură și simplă metodă pentru a o rezolva.

În majoritatea cazurilor când un telefon este scăpat în apă. Fie că este rezistent la apă sau nu, dacă recuperarea acestuia a fost făcută într-un timp util, cel mai probabil nu a penetrat apa la componentele interne.

Chiar dacă telefonul nu este rezistent la apă, este lipit destul de bine cu adeziv și unele modele chiar au un strat hidrofob aplicat pe componente.

Făcând penetrarea apei destul de grea, chiar și în condiții de scufundare în totalitate la adâncimi de 1 – 3 metri pentru maxim 5 minute (cât ți-ar lua practic să recuperezi telefonul).

Pasul 4: Încearcă să încarci telefonul după ce te asiguri că este complet uscat

Primul pas, după ce ai respectat etapele de mai sus, este să încerci să deschizi telefonul.

După ce modelul este deschis conectează un cablu de încărcare și vezi dacă încărcarea se realizează cu succes sau primești erori de „port de încărcare umed”.

Dacă primești eroarea „A fost detectată umiditate în portul USB” închide iar telefonul și bagă-l iar în acele granule pentru dezumidificare și mai așteaptă încă 24 de ore.

Apoi iar cu un feon suflă aer cald în zona portului de încărcare (atenție! aer cald nu fierbinte) pentru 10-15 minute și încearcă iar să deschizi și să încarci telefonul.

Sper că am reușit să-ți aduc câteva informații de folos în situația în care ai scăpat telefonul în apă. Ține minte că metodele de mai sus nu sunt garantate ca să-ți salveze telefonul ci doar niște măsuri de precauție ce poți să-ți crești șansele ca telefonul să nu pățească nimic.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani