Telefoanele mobile deja au devenit un accesoriu indispensabil atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice.
Asta pentru că suma totală de funcții ce le oferă e destul de vastă.
Nu numai că-ți permit să-ți faci treaba dar în același timp să te și rereezi dacă simți nevoia.
Astfel în mod automat ajungi să stochezi pe ele informații importante și personale ce ar fi păcat să le pierzi doar pentru simplu fapt că nu ai avut un backup.
În acest articol am să-ți explic ce metode de backup folosesc eu și de ce este important ca și tu să-ți salvezi datele importante din telefonul tău.
Mai jos ai rezumatul pentru navigare rapidă.
Ce înseamnă backup și de ce ar trebui să-ți faci?
Practic backup înseamnă să salvezi informațiile importante din dispozitivul tău într-o sursă externă pentru a le folosi la o dată ulterioară pe același dispozitiv sau alt dispozitiv.
Sunt două tipuri de back utilizate în general pe telefoane:
- backup local (copiere manuală practic)
- backup în cloud (automat)
- backup local (pe un folder de rețea)
Backup-ul local în faci copiind manual fișierele importante din telefonul tău prin intermediul unui cablu USB sau printr-o aplicație de FTP.
Backup-ul în cloud se bazează pe un serviciu de stocare fișiere cum ar fi Google Drive sau Dropbox și o aplicație ce face legătura între telefonul tău și unul din aceste servicii de backup ale telefonului.
Cum fac backup manual telefonului meu?
1.Backup manual
Dacă nu vrei să depinzi de un serviciu de cloud pentru a salva informațiile importante din telefonul tău, atunci trebuie să recurgi la un backup manual.
Ce trebuie să știi referitor la backup-ul manual și de ce nu-l recomand pentru 90% din utilizatori?
Backup-ul manual se poate face fără probleme și nu este complicat, însă dezavantajul e faptul că poți salva doar fișiere ce sunt stocate în folderele accesibile ale telefonului, nu și din root.
Adică poți salva doar fișierele ce sunt stocate în folderele ce sunt vizibile în managerul tău de fișiere, fie că discutăm de Android sau iOS.
Tot ce este stocat în system nu va fi accesibil cu ușurință.
Dacă vrei acces la folderele din sistem va trebui să faci root telefonului cu Android și Jailbreak la iOS.
- Conectează cablul USB la telefon
- O să apară o notificare pe telefon, în Android selectezi „File transfer” și pe iOS o să confirmi conexiunea cu PC-ul
- Te duci în File Explorer pe Windows și acolo o să apară telefonul.
- Copiezi fișierele ce te interesează din folderele telefonului
Mai poți face backup prin intermediul aplicației de conectare cu telefonul a producătorului, însă nu recomand să faceți asta
iTunes – iPhone și iPad
Phone Link – Windows 10 și Windows 11
Hi Suite – Huawei
PC Connect – Oppo, Realme
Dacă dorești să te conectezi la telefon fără ajutorul unui cablu poți să descarci pe Android WIFI FTP Server și pe iOS să îți transferi fișierele prin intermediul Air Drop.
Backup automat telefonului în cloud
Sunt peste zece aplicații ce fac backup automat a datelor din telefonul tău.
Unele sunt integrate nativ în sistemul de operare (Android și iOS) dar sunt și aplicații 3rd party care fac cam același lucru.
Acum nu o să discut foarte mult despre aplicațiile din 3rd party datorită numărului lor extensiv.
Însă pot să vă recomand una pe Android dacă doriți să o încercați.
Autosync for Mega este denumirea aplicației și o găsiți în Play Store și dacă nu mă înșel este disponibilă și pentru iOS.
Practic Mega.nz este un serviciu de cloud, ce îți oferă 20GB gratuiți pentru a stoca fișierele tale într-o platformă ce ți le criptează când sunt stocate la ei pe server și se decriptează abia atunci când le accesezi de pe dispozitivul tău.
În aplicația ai posibilitatea să selectezi folderele ce dorești să se sincronizeze automat pe cloud și dacă nu-ți ajunge spațiul de 20GB atunci poți să cumperi spațiu adițional la prețuri foarte avantajoase.
Aplicații oficiale pentru backup al datelor pe Android ai cele din suita Google.
Mai precis Google Photos pentru backup al fotografiilor și clipurilor video.
Aici ai 15GB spațiu de stocare gratuit din partea Google și pentru spațiu adițional trebuie să achiți o taxă lunară sau anuală.
În Apple iOS există opțiunea de sincronizare a fotografiilor în iCloud.
Spațiul în iCloud este limitat la 5GB.
Pe partea de contacte, calendar, documente, notițe ai integrarea nativă din sistemul de operare.
Practic trebuie să navighezi la Setările telefonului, Conturi și acolo selectezi Google.
După selectezi contul Google ce te interesează și o să-ți apară o listă de opțiuni de sincronizare.
Un set de setări similare ai și pe iOS.
Dacă intri la Setări / Contul Tăi / iCloud acolo ai o serie de opțiuni de sincronizare.
Datele sunt criptate pe serverele Apple și se decriptează doar pe telefon sau tabletă.
Spațiul pe iCloud merge și el upgradat în cazul în care nu este suficient pentru ce ai nevoie însă partea bună e că sunt alternative precum Google Photos ce funcționează fără probleme și pe sistemul de operare mobil Apple.
Backup automat telefonului în rețeaua locală (pe un NAS sau Server local)
Una din cele mai sigure și confidențiale metode de backup a telefonului o reprezintă copierea fișierelor în mod automat pe un server ce-l găzduiești local pe rețeaua casei tale.
Cel mai popular NAS ce îl poți cumpără în momentul de față este cel de la Synology.
Au mai multe variante cu diverse capacități de stocare și performanță.
Însă o altă opțiune, ready-made, ar fi cea de la Asus ce are un preț puțin mai mic și setul de funcții este cred că identic cu Synology.
Acum dacă vrei să te încumeți la ceva mai complicat să spun așa și vrei să ai control deplin asupra datelor date, poți să-ți configurezi tu propriul NAS direct într-un calculator vechi.
Ori instalezi un HDD de dimensiuni mai mari într-un PC ce deja-l ai și faci share acestuia pe rețea, ori faci un PC dedicat pentru asta (sau un server).
Eu o să urmez ruta configurării unui NAS de la zero cum se spune, pe un server dedicat, poate o să documentez întreg procesul pe blog.
Dar revenind la subiect.
Odată instalat NAS-ul pe rețeaua locală poți utiliza aplicația dedicată NAS-ului pentru backup direct pe unitatea de stocare.
Însă dacă ai configurat manual un HDD pe PC-ul tău atunci va trebui să utilizezi o aplicație de SYNC locală.
O astfel de aplicație este SMBSync2 (Resilio Sync pe iOS)ce-ți permite să copiezi în mod automat foldere și fișiere din telefon pe un HDD din rețeaua locală.
Concluzii
Sper că nu te-am băgat în ceață prea mult.
Fiind așa multe soluții de backup, am încercat pe cât posibil să le menționez pe toate cele relevante și mai ales să te informez de procesul de backup în sine.
Eu personal utilizez acum sincronizarea manuală cu calculatorul meu dar curând o să-mi fac un NAS și o să automatizez procesul de sync. Cel puțin pentru fotografii și clipuri video făcute cu telefonul.
Am încercat stocarea pe un nas de la Synology care era destul de greoaie din cauza serviciului lor de p2p ce mergea cu 1,8/2,5 Mbps (nu am vrut sa deschid port din router), apoi plus HDD-uriile ce teoretic au garanție 2 ani + curentul consumat, mi-au dat cu „virgula” și am ales sa stochez pozele în Google Photos cu abonamentul de 100GB. Îmi este suficient momentan. Mie și alți 3 membri. Cred ca a fost cea mai buna alegere, economisind curent, mentenanță, etc. Necesare Nas-ului.