hartă a universului

Aceasta este cea mai mare hartă a universului până în prezent

Evoluția universului s-a realizat în decursul a câteva miliarde de ani. De la o explozie, până la starea lui actuală au trecut un număr destul de mare de ani.

Numărul efectiv este atât de mare încât noi oamenii nu avem capacitatea să vizualizăm o asemenea valoare.

Același lucru se poate spune despre dimensiunea universului, ce este în continuă expansiune.

Însă acum nu discutăm despre evoluția universului, nici despre structură sau alte elemente tehnice ci o să arucăm o provire la partea văzută a acestuia.

Mai precis la cea mai mare hartă a universului până în prezent.

Cercetătorii de la mai multe centre care studiază universul îndeaproape au publicat cea mai mare hartă a universului până în momentul de față.

Imaginea universului este în 2D și include cercetarea de peste 6 ani de zile condusă de aceștia prin intermediul Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI).

Imaginea este atât de mare încât dacă ar fi să o împărțim în imagini captate cu telefonul mobil, ar trebui să facem undeva la 830.000 de fotografii la rezoluție mare.

Harta universului a fost creată datorită a 3 observatoare:

  • Kitt Peak National Observatory
  • Cerro Tololo Inter-American Observatory
  • ASA’s Wide-field Infrared Survey Explorer

Poți vedea cea mai mare hartă a universului urmărind acest link.

Cercetarea în schimb nu se oprește aici, astronomii doresc să creeze o hartă 3D foarte complexă cu informații pe care le au în momentul de față, astfel aducând mult mai multă informație vizuală și context.

Pe lângă asta doresc să măsoare cu exactitate distanțele ce sunt între planete și consternații pentru a aproxima cu precizie destul de bună dimensiunea efectivă a planului de observare.

În această machetă 3D vor fi aproximativ 35 de milioane de galaxii și 2.4 milioane de quasari.

Inițial acest studiu a fost pornit pentru a analizat materia neagră ce înconjoară o toate astrele cerești și se crede că ea stă la baza faptului că universului este în continuă expansiune plus că ar fi responsabilă de alte fenomene întâlnite în univers (inclusiv efectul gravitațional).

Oamenii de știință sunt interesați de analiza acestui tip de energie și datorită dimensiunii, ce se crede că depășește 85% din univers.

Pentru a face aceste analize complexe și a vedea concret cum materia neagră influențează astrele, oamenii de știință trebuie să analizezi distanța dintre planete și mai ales cât de rapid să mișcă odată cu expansiunea universului.

Lucrul acesta este posibil prin analiza luminei și specrele ce sunt emise de fiecare planetă.

Dacă doriți să citit mai multe detalii despre harta universului și ce doresc oamenii de știință să descopere în cele din urmă puteți da un click aici.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles