cele mai proaste motoare disel

TOP 5 Cele mai proaste motoare diesel de la mașini second hand

Mașinile diesel au devenit extrem de ieftine în comparație cu cele pe benzină, mai ales dacă sunt achiziționate la mâna a 2-a.

Problema cea mai mare la motoarele diesel, indiferent de producător, este că nu sunt la fel de fiabile în comparație cu motoarele pe benzină.

Un studiu ce a analizat rata de intrare în service a mașinilor second hand a constatat că mașinile diesel sunt cu 30% mai scump de reparat și rata de intrare în service este cu două ori mai mare în comparație cu motoarele pe benzină.

Chiar dacă pe termen scurt te bucuri că ai un consum mai mic (uneori diferențele sunt extrem de mici), pe termen lung motorul diesel este mai scump de întreținut.

Însă dacă tot ești determinat să-ți cumperi o mașină pe motorină, care sunt cele mai proaste motoare diesel de la diverși producători populari.

1.BMW 2.0 N47 (2007-2009)

cel mai prost motor BMW N47

Unul din cele mai nepopulare și proaste motoare de BMW este seria N47. Motorul este unul potent, având 177 cai putere și un cuplu foarte bun pentru caroseriile unde a fost implementat (Seria 1, Seria 3 și Seria 5).

Însă cu toate acestea motorul avea o problemă foarte gravă ce a și făcut compania BMW să facă o rechemare masivă de autovehicule.

Problema este una destul de ciudată și se datorează mai mult unei erori de fabricație. Practic lanțul de distribuție ajunge să se rupă la un număr relativ mic de kilometri rulați cu mașina (chiar dacă în teorie nu ar trebui să se întâmple asta) și defectează motorul, reparația fiind destul de costisitoare.

În timp mecanismul de tensiune se slăbește ce cauzează ca lanțul să penduleze și să cedeze chiar și atunci când motorul nu este forțat.

Pentru că lanțul distribuției este în spatele motorului înlocuirea lui implică scoaterea motorului de pe mașină în totalitate, costul de reparație fiind de ordinul miilor de euro. Costul de reparație nu se datorează neapărat complexității operațiunii ci mai mult manoperei.

Mașinile pe care se regăsește acest motor sunt: 118d, 120d, 123d, 318d, 320d, 520d

2.Chevy 2.0 TDI

cel mai prost motor diesel chevrolet

Motorul este regăsit pe Chevrolet Cruze și a fost votată una din cele mai proaste mașini conform unui studiu făcut pe cei care au achiziționat vehiculul.

Motorul cel mai problematic pe Chevrolet Cruze este cel diesel după cum era de intuit. Probleme acestuia nu sunt foarte grave sau neapărat greu de remediat însă îți dau extra bătăi de cap.

Utilizatorii au raportat conducte care nu sunt etanșate corespunzător, motorul scapă poate scăpa ulei chiar și transmisia poate scăpa ulei.

Problemele ce le-au raportat utilizatorii apar chiar și pe mașini ce au foarte puțini kilometri și se declasează brusc, fără alte semne ce să-ți indice că posibil să exite o problemă.

sursa

3.VW 2.0 TDI CFCA

cel mai prost motor diesel vw CFCA

Pe locul 3 în topul de cele mai proaste motoare diesel este un motor de la o companie destul de renumită la noi în țară.

Cel mai prost motor diesel al companiei germane VW este blocul motor cu seria CFCA ce este regăsit pe VW Transporter, Amarok și presupun că pe încă câte autovehicule ale companiei.

Motorul este unul potent cu mult cuplu, având în jur de 180 de cai putere însă cu toată puterea aceasta are o problemă destul de gravă ce face ca motorul să se defecteze atunci când nu este inspectat la timp.

Practic seria CFCA a motoarelor TDI de 2.0 are o problemă la filtrul EGR. Practic când acesta ajunge să se înfunde, lichidul ce-l răcește își face loc în galeria de admisie, astfel defectând motorul (practic uzează pistoanele sau blocul motor datorită depunerilor de aluminiu ce ajung din EGR în motor).

Lucru ce duce la compromiterea totală a motorului în timp sau dacă este depistată la timp problema trebuie schimbat tot sistemul EGR.

sursa

4.Ford 1.6 TDCI (1.6 L Duratorq TDCi)

cel mai prost motor diesel ford TDCI

Este vorba de motorul regăsit pe Ford Focus generația 2 și îl mai regăsim și pe unele modele de Peugeot (Peugeot 307 1.6 HDi), Mini Cooper (Mini Cooper D 1.6 9HX) și Volvo (Volvo’s S80 1.6D DRIVe).

Acesta dezvolta în jur de 100 de cai și în mare parte a fost un motor destul de reușit. Unii deținători ce aveau acest model de Focus reușeau să scoată consumuri de 4l/100km ceea ce era nemaivăzut în perioada respectivă.

Însă chiar dacă avea un consum mic motorul avea o problemă destul de mare. Unele motoare din serie, pe la 90.000 km – 150.000 km experimentau o defectare a turbinei.

Problema nu este în sine turbine ci faptul că această rămâne fără presiune la ulei datorită înfundării cu carbon a unor garnituri.

Remedierea este una relativ simplă dacă parte turbo a mașinii este inspectată la timp sau dacă se simte o lipsă de putere a motorului în accelerație.

sursa

5.Renault 1.9 DCI (până în anul 2005)

Renault are în linii mari mașini destul de fiabile cu motoare ce funcționează fără probleme sute de mii te km și se pot întreține ușor.

Însă acest motor de 1.9 DCI e o catastrofă din palmaresul companiei.

Motorul a fost introdus inițial în 1999 și a avut mai multe variante până ce în anul 2011 a fost oprită producția.

Motorul regăsit în multe modele de Megan și în alte mărci precum Volvo sau Nissan avea multiple probleme.

Cea mai comună și ușor de rezolvat problemă era la pompa de ulei care după 100.000km cedează, apoi turbina ce putea să cedeze prematur chiar și la 30.000km (problema cu turbina este similară cu cea de la Ford) și probleme cu injectoare ce pot ceda prematur și pe lângă asta sunt destul de greu de înlocuit (fiind necesară recalibrarea computerului de bord cu noile injectoare).

Acestea sunt doar câteva din cele mai proaste motoare diesel pe care am reușit să le găsesc pe diferite forumuri și în articole. Acum vă puteți imagina că nu toate motoarele ce sunt menționate mai sus pot să vă cauzeze vouă problemele respective, însă am expus cele mai comune probleme pentru care sunt renumite acestea în așa fel încât să vă faceți o idee dacă merită investiția sau nu.

Uneori probabil ca prețul mașinii să fie atât de mic încât să-ți aducă semne de întrebare iar răspunsul să se regăsească în fiabilitatea slabă a motorului.

Tu știi alte modele de motoare diesel ce nu sunt fiabile?

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani