Mai cumpără cineva procesoare Intel în 2020? AMD Ryzen ZEN 3 se poate cumpăra în Noiembrie 31

Mai cumpără cineva procesoare Intel în 2020? AMD Ryzen ZEN 3 se poate cumpăra în Noiembrie

AMD tocmai a anunțat noile procesoare din seria ZEN 3 în urmă cu câteva zile.

Practic noile procesoare Ryzen ZEN 3 sunt cu câteva procente mai rapide decât predecesoare și vin la prețuri similare.

Noua metodă de fabricație a procesoarelor face ca transferul datelor în interiorul cip-ului să fie cu câteva procente mai rapid lucru ce în teorie nu numai că ajută performanța dar ar ajuta și temperaturile împreună cu consumul de energie.

Și dacă generația Ryzen ZEN 2 nu era îndeajuns de rapidă, ZEN 3 e la cu totul alt nivel…lucru care te duce cumva cu gândul la poziția Intel pe listele de dorințe ale pasionaților de tehnologia în această iarnă (de ce nu și pentru anul viitor).

Intel pare că stagnează

Intel experimentează anumite dificultăți în eficientizarea procesului de producție al procesoarelor. Astfel pentru a evita un produs defectuos sau care nu performează adecvat, mențin încă arhitectura actuală.

Chiar dacă au apărut nenumărate update-uri la procesoare, acestea sunt bazate pe același proces de fabricație de 14NM.

Lucru ce cumva începe să-și arate limitările.

Practic fiind un proces de fabricație învechit numărul efectiv de tranzistori ce pot fi integrați este limitat de spațiu. Pe lângă limita de spațiu procesoarele ce au un proces de fabricație de 14NM în comparație cu cele la 7NM tind (În linii mari) să fie mai puțin eficiente și să funcționeze la temperaturi mai mari.

AMD a profitat de asta, destul de mult.

Odată cu seria de procesoare RYZEN, AMD avea planuri destul de mari în portofoliu. Practic ei doreau să readucă în atenția noastră competiția acerbă ce se petrece între ei (AMD adică) și Intel.

Chiar dacă aceste două companii sunt competitoare pe hârtie, de mai bine de zece ani AMD nu a reușit să lanseze un produs atât de competitiv încât să „fure” din baza de utilizatori ai procesoarelor Intel.

Dar aici a intervenit seria Ryzen ce practic a readus compania în lumina reflectoarelor.

Pe lângă faptul că au fost procesoare ce se produceau pe un proces de fabricație de 14NM, cu mai multe nuclee și performanță similară cu cele oferite de Intel, AMD a optat să upgradeze aproape toată linia de producția (cel puțin unele elemente esențiale din linia de producție).

Ah…și ca să nu uit. Socket-ul nu a fost modificat la AMD de 3 generații, practic asta îți permite să utilizezi un procesor de generație mai veche pe o placă de bază de generație nouă și vice versa (deși sunt anumite limitări).

Intel în schimb nu a plecat chiar de la 0, ai optând să actualizeze platforma deja existentă a lor lucru ce nu preconizau că o să-i facă să sufere atât de mult, lucru ce-l vedem azi cu noile procesoare de Generația 10 și 11.

AMD Ryzen ZEN 3: Ce aduce nou?

Mai cumpără cineva procesoare Intel în 2020? AMD Ryzen ZEN 3 se poate cumpăra în Noiembrie 32
ZEN 3 VS ZEN 2

Procesoarele sunt pe socket AM4 și vor putea fi instalate chiar și pe plăci de bază cu chipset B450. Însă deja cumva încep să apară anumite limitări la plăcile mai vechi în ceea ce privește memoria BIOS, lucru ce o să limiteze funcționalitatea plăcilor de generație mai vechi la un update de BIOS pentru suport Ryzen ZEN 3 (mai precis anumite procesoare vechi nu vor mai fi suportate și updateul este unul ireversibil).

Procesul de fabricație de 7NM (ce a aparține celor de la TSMC) a fost îmbunătățit permițând o îmbunătățire a latenței în jocuri cu până la 2 ori și per total performanța a crescut cu 19% în toate aplicațiile.

Îmbunătățirile în performanță se datorează în principal layout-ului interior al procesorului. Dacă înainte (pe generația ZEN 2) la un procesor cu 8 nuclee, 4 nuclee comunicau cu o partiție de 16 MB de cache L3 și restul de 4 comunicau tot cu o partiție de cache L3 de 16 MB pe ZEN 3 partiția L3 cache este unitară.

Lucru ce accelerează notabil viteza cu care se execută instrucțiunile, nucleele accesând mai rapid informațiile de care au nevoie.

AMD Ryzen ZEN 3: Prețuri și disponibilitate

Mai cumpără cineva procesoare Intel în 2020? AMD Ryzen ZEN 3 se poate cumpăra în Noiembrie 33
AMD Ryzen ZEN 3 prețuri

Noile procesoare AMD ZEN 3 au prețuri foarte competitive, similare dacă nu identice cu generația trecută.

Ryzen 5 5600X preț de 299$

Ryzen 7 5800X preț de 449$

Ryzen 9 5900X preț de 549$

Ryzen 9 5950X preț de 700$

Disponibilitatea procesoarelor a fost anunțată pe luna viitoare, undeva la începutul lunii Noiembrie. În România cred că vor fi lansate la un decalaj de câteva zile datorită crizei actuale.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani