Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 31

Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020?

Deja cred că nu mai este un mister. Știți mult prea bine că-mi plac telefoanele accesibile ce oferă performanță similară unui telefon de top. Însă performanța nu este totul la un telefon, contează destul demult și aspectul fizic.

Cum ar fi să existe un telefon ce combină un aspect modern cu spate din sticlă ce are efect de prizmă cu o performanță peste medie, camere principale multiple ce te pregătesc pentru majoritatea situațiilor și nu în ultimul rând o baterie care să te țină cam 2 zile de utilizare normală?

Xiaomi Mi Note 10 este telefonul în cauză, un smartphone cu Android 10 produs de compania chineză ce este perfect pentru persoanele pasionate de fotografie, gaming sau ce doresc o autonomie sporită la telefon.

În acest articol o să discutăm despre părțile bune, părțile mai puțin bune ale modelului și de câteva idei/concluzii de final.

Aspect fizic

Modelul are la bază două materiale ce sunt predominante pe majoritatea smartphone-urilor din ziua de azi. Mai precis discutăm de un șasiu metalic construit in aluminiu de cea mai bună calitate, ce are în față și spate două folii de sticlă curbată de tip Gorilla Glass 5.

Astfel telefonul are o protecție minimală la zgârieturi și uzură timpurie. Țin să vă spun că partea frontală și spatele telefonului se prezentau foarte bine, chiar dacă telefonul primit de la Xiaomi este un model de test.

Grosimea și greutatea modelului este peste medie, asta datorată bateriei de dimensiuni generoase. Dacă nu îți plac telefoanele o idee mai grele nu știu dacă o să fii fan al modelului, grosimea nu este deranjantă pentru că marginile telefonului sunt curbate pe interior dând impresia că telefonul este mai subțire.

Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 32

În partea dreaptă a modelului sunt butoanele de volum și respectiv butonul de power. Tot pe aceiași parte a carcasei este și slot-ul de Dual-Sim.

Din nefericire Xiaomi Mi Note 10 nu are slot hibrid pentru a putea acomoda un card Micro SD. Nu știu de ce compania a optat la această strategie, însă din punctul meu de vedere ar fi fost o funcție ce multă lume ar fi profitat de ea.

Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 33

În partea opusă butoanelor de volum și power nu avem nimic, fiind o margine netedă.

În partea de sus se află un microfon și senzorul de infraroșu ce-ți permite să controlezi dispozitive precum televizoare, aere condiționat

Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 34

Iar jos regăsim difuzorul, un microfon, portul de încărcare USB C și jack de 3.5 mm.

Parcă e ciudat că menționez un port jack de 3.5 în 2020 dar acesta este prezent pentru cei care încă utilizează căștile cu fir.

Conform specificațiilor portul de jack are output de până la 24-bit/192kHz, decent însă nu știu dacă funcționează cu căști ce au drivere mai mari.

Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 35

Port-ul USB C dispune de încărcare rapidă de până la 20V și 1.35A cu un cablu foarte gros ce suportă curent de până la 5A.

Cu încărcătorul și cablul o să obții o încărcare completă a bateriei de 5260mAh în aproximativ o oră și câteva minute. În doar 30 de minute telefonu se încarcă mai bine de jumătate și dacă ești în grabă în doar 15 minute telefonul se încarcă cam 20% din baterie ce-ți conferă undeva la 2 ore de utilizare.

Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 36

Difuzor și calitate sunet

În linii mari calitatea sunetului este bună. Sunetul este clar, volumul acceptabil și distorsiunea intervine pe la 100% din volum.

Surprinzător este că în unele melodii telefonul nu distorsionează, însă în altele distorsiunea este destul de enervantă. Cumva este evident, fiind o chestiune ce are legătură cu frecvențele ce sunt în fiecare piesă.

Pentru o experiență optimă de ascultare este recomandat un volum de maxim 80%, însă dacă ai sunet ambiental abundent posibil să ai dificultăți în a auzi telefonul.

Dar și așa te face cumva să te întrebi la ce ai nevoie de un telefon scump atunci când modelele precum Xiaomi Mi Note 10 îți oferă mai mult decât strictul necesar.

Software

Datorită procesorului Snapdragon 730G performanța în interfața MIUI este foarte bună. Până și telefoanele o idee mai slabe din gama Xiaomi la puterea de procesare se mișcă bine pe MIUI 11.

Încetinirile ce le-am experimentat s-au datorat mai mult lansatorului de aplicații (care mie personal nu-mi place) însa datorită versatilității Android îți permite să instalezi ce lansatori de aplicații dorești.

Și în cazul modelului acesta recomand să activați setările pentru dezvoltator și să dezactivați animațiile, telefonul se va simți mult mai cursiv.

Câteva funcții interesante de amintiti pe MIUI 11

  • control parental și o privire de ansamblu a utilizării telefonului
  • gesturi de navigare în modul full screen
  • nou design al elementelor grafice din sistem
  • Dark mode
  • optimizări ale autonomiei bateriei prin intermediul AI
  • display ambiental
  • Mi Share
  • Plus mule altele

Hardware

Snapdragon 730G Mobile Platform | Qualcomm

Modelul are integrat cip-ul Snapdragon 730G al companiei Qualcomm ce este un Octa-core cu nuclee Kryo 470 la frecvențe de până șa 2.2 GHz.

În jocuri și task-uri zilnice performanța este destul de apropiată de un flagship, diferențele în comparație cu un procesor de top mai bun vin atunci când vrei detaliile la maxim în jocuri la un framerate de peste 40FPS, în aplicații de benchmark sintetice și în cazul anumitor task-uri atunci când telefonul trebuie să faci switch rapid dintr-o aplicație în alta.

Dar mă repet, pentru majoritatea utilizatorilor în viața de zi cu zi acest procesor este mai mult decât suficient.

Chiar și eu care sunt mai critic cu telefoanele și nu îmi plac smartphone-urile care se simt încete, sincer să vă spun, în perioada de test ce a durat cam 14 zile am sesizat că telefonul e o idee mai încet de maxim 3 ori.

Și când spun mai încet nu mă refer la un delay de nici măcar 1 secundă.

Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 37

Memoria internă a telefonului nu a fost o problemă având standard 128GB de tip UFS 2.0. Deși ar fi fost fain să aibă slot de dual-sim hibrid, însă iar este o preferință de a mea personală.

Fișierele copiate din telefon și pe telefon se transferă la o viteză foarte bună prin intermediul unui cablu USB C.

Semnalul atât GSM cât și WIFI a fost consistent fără să experimentez probleme. Același lucru se poate spune și despre calitatea apelurilor și a microfoanelor în apel sau pe înregistrare.

La rândul tău auzi interlocutorul foarte bine și clar, volumul căștii (buzzerului) este arhisuficient.

Rezultate benchmark Xiaomi Mi Note 10

xiaomi mi note 10 benchmark

Geekbench 5 CPU

Single-Core Score: 551

Multi-Core Score: 1754

Geekbench 5 GPU

Vulkan: 993

3D Mark

Sling Shot Extreme – OpenGL ES 3.1: 2408

Sling Shot Extreme – Vulkan: 2235

AndroBench

Microbenchmark

SEQ Read: 476 MB/s

SEQ Write: 225 MB/s

RND Read: 27308 IOPS

RND Write: 34016 IOPS

SQLite Benchmark

Insert: 3319 QPS

Update: 3781 QPS

Delete: 5015 QPS

Temperaturile în timp-ul testelor au ajuns la la 50 de grade la unele componente (procesorul era pe la 45 după mai multe minute de gaming și teste sintetice). Xiaomi Mi Note 10 era cald la atingere pe toată partea din spate a carcasei. Presupun că la sesiuni de gaming mai lungi aceste temperaturi pot crea un ușor disconfort.

Baterie

Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 38

Când vine vorba de autonomie Xiaomi Mi Note 10 nu dezamăgește, bateria de peste 5000mAh se traduce într-o durată de utilizare a modelului îndelungată.

Cu toate funcțiile pornite am obținut în jur de 5-6 ore de Screen on Time la o utilizare normală cu câteva minute de gaming.

Însă după ce am mai făcut mici setări am ajuns pe la 8 ore de Screen on Time la o utilizare normală.

În ambele situații am utilizata camera, conexiunea WIFI (majoritar) și conexiunea de date mobile plus apeluri telefonice ce au cumulat în total 30-40 minute.

Chiar dacă modelul este puțin mai greu și gros decât majoritatea smartphone-urilor sincer nici nu am sesizat diferența. Grosimea nu m-a deranjat nici măcar atât. La modul cum este construit telefonul nici nu sesizezi grosimea și greutatea.

Plus la o autonomie de 2 zile sincer să vă spun este un mic compromis ce trebuie să-l faci.

Cred că până în momentul de față Xiaomi Mi Note 10 este modelul cu cea mai bună autonomie ce l-am testat până acum și asta spune multe.

Camera

Modelul are 5 camere în dotare. Da, ai citit bine 5 camere. Puțin excesiv? Poate. O să le utilizezi pe toate? Nici cea mai vagă idee sincer.

Pe partea software aplicația de cameră este super ușor de utilizat, minimalistă și îți oferă funcții de beauty, filtre și un mod AI ce îmbunătățește fotografiile automat prin intermediul inteligenței artificiale.

Din testele mele modul AI tinde să supra expună sau să aplice saturație în exces.

Eu personal le-am testat pe toate și țin să vă spun că în afară de senzorul normal de 12 MP și cel UltraWide de 20 MP, nu am utilizat prea mult restul camerelor.

Însă pentru acest test am să trec prin fiecare și o să vă prezint ce am descoperit.

Fotografiile de pe camera principală cea de 108 MP sunt decente, însă din ce am sesizat eu, oneori avea tendința să supraexpună cadrul chiar și la multiple fotografii făcute exact în aceiași poziție cu aceleași setări.

Făcând abstracție de acest aspect, calitatea e pe măsură. Detaliile sunt prezente, culorile naturale și fotografiile sunt clare. Focusul este o idee mai încet în situațiile de lumină mai scăzută dar asta se întâmplă doar în unele situații.

Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 39
Camera telefoto 8MP ZOOM X5, redimensionată pentru web, fără procesare
Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 40
Camera telefoto 12MP ZOOM X5, redimensionată pentru web, fără procesare
Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 41
Camera principală 12MP, redimensionată pentru web, fără procesare
Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 42
Camera ultrawide 20MP, redimensionată pentru web, fără procesare
Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 43
Camera macro 2MP, redimensionată pentru web, fără procesare
Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 44
Camera principală 12MP, redimensionată pentru web, soare foarte puternic, fără procesare
Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 45
Camera principală 12MP, redimensionată pentru web, soare foarte puternic, fără procesare
Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 46
Camera frontală 32MP, redimensionată pentru web, fără procesare

Camera de ZOOM X2 încă păstrează destul demult din detalii, împreună cu expunerea și rapiditatea în care face focus. Dar camera de 5 X ZOOM cumva începe să proceseze puțin fotografiile și drept urmare acestea nu mai sunt la fel de clare, însă calitatea per total și în cazul acestui senzor e decentă.

Ai mod de ZOOM de până la 50X (digital) dar deja nu mai captezi fotografii ci faci pictură abstractă, în ideea că procesarea pe fotografie este extrem de agresivă. Deși din teste am sesizat că poți scoate o poză decentă cu zoom până la un 8-9X, condiția ar fi să sprijini telefonul de ceva.

Senzorul de macro în schimb sincer să vă spun lasă de dorit și eu personal nici măcar nu m-aș obosi să-l utilizez. Ai nevoie de foarte multă lumină pentru a capta o imagine decentă însă cel mai mare neajuns este rezoluția de doar 2 MP ce face fotografiile să nu fie atât de clare și în același timp aduce unele artefacte în cadru.

În interfața camerei poți schimba simplu între fiecare mod de fotografie după cum era de așteptat însă există puțin delay. Dacă ai un moment când trebuie să captezi fotografia pe alt mod decât cel standard trebuie să fii rapid de mână sau să pui camera în modul respectiv atunci când capturezi.

Acest lucru nu este un defect sau critică, ci pur și simplu așa funcționează toate telefoanele cu multiple camere.

Referitor la modul cel mai potrivit pentru majoritatea situațiilor este evident camera principală. Chiar dacă modul de 108MP aduce extra detalii în cadru, timpul de captare al imaginii și inconsistența mă face greu să-l recomand la utilizare reglată.

Recenzie Xiaomi Mi Note 10: Mai ai nevoie de un flagship în 2020? 47
Camera principală 12MP, redimensionată pentru web, modul de noapte, fără procesare

Calitatea cadrelor se observă și seara/noaptea pe camera principală. Modelul reușește să păstreze detaliile din cadru, să nu supra-proceseze cadrul și concomitent să mențină culorile cât mai aproape de realitate.

Modul de noapte excelează atunci când aveți puțină lumină ambientată care să ricoșeze de obiecte.

Pe video poți capta clipuri video până la o rezoluție de 4K și 30 FPS cu o calitate foarte bună.

Și stabilizarea cadrelor este acceptabilă însă lipsa stabilizării hardware în camera principală o poți observa în anumite șcenarii, dar nimic ieșit din comun la un telefon la acest buget.

Pe video ai moduri de beauty, colaje, slow-motion și clipuri video scurte ce le poți tăia ulterior în aplicație.

Concluzii

Telefoanele de buget mediu au devenit extrem de competitive cu în comparație cu modelele mai scumpe. Chiar începi să te întrebi de ce ai nevoie de un telefon scump în 2020.

Acum cu 1400-2000 lei îți cumperi un telefon mobil ce se descurcă admirabil în multitasking, poți juca ultimele jocuri la detalii maxime cu 30FPS, ai o autonomie a bateriei ce face și un flagship să fie rușinat și nu în ultimul rând captează fotografii la o calitate foarte mare cu multiple moduri de capturare.

Xiaomi Mi Note 10 este un smartphone cu aspirații de flagship ce-ți oferă o experiență de utilizare foarte bună. Autonomie mare a bateriei te face să uiți să-l încarci, fotografiile clare și modurile de capturare te pune pe gânduri dacă mai ai nevoie de o cameră foto profesională și aspectul fizic garantat o să atragă priviri.

Minusurile ce le are telefonul sunt nesemnificative din punctul meu de vedere, punctele tari ale telefonului pur și simplu te fac să nu le mai consideri așa mult.

Recomand Xiaomi Mi Note 10 persoanelor interesate de un telefon rapid, performant ce să nu coste extrem de mult.

Acest articol include link-uri afiliate. Orice achiziție o efectuați de pe unul din link-urile magazinelor online plasate în articol, oferă o contribuție modică blog-ului fără un extra cost pentru dumneavoastră. Mulțumesc pentru contribuția voastră și că susțineți acest proiect personal!

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani