Recenzie Redmi 9: Primești exact ce ai nevoie 31

Recenzie Redmi 9: Primești exact ce ai nevoie

Telefoanele accesibile sunt alegerea perfectă în cazul în care ești limitat de buget, dorești funcționalitate și nu vrei musai ultimele tehnologii sau cele mai performante camere/procesoare.

De asta în ultima perioadă modelele ce nu depășesc suma de 1000 lei au explodat în popularitate. Sunt accesibile pentru majoritatea românilor, au funcții și performanță comparabilă cu un flagship din urmă cu câțiva ani și mai presus de orice design-ul este unul actual/modern.

Exact asta este povestea lui Redmi 9, un telefon făcut de Xiaomi pentru persoanele ce doresc un smartphone nepretențios.

În acest articol o să discutăm despre telefonul Redmi 9, un model accesibil ce vine cu o performanță bună, camere principale multiple și o baterie imensă ce te ține câteva zile.

O să vedem părțile bune, părțile mai puțin bune și concluzii finale.

Recenzie telefon Redmi: Aspect fizic

Modelul este similar în design cu majoritatea telefoanelor smart din ziua de azi: margini foarte subțiri, ecran mare, camere principale multiple și o cameră secundară integrată frumos în display (camera este de tipul teardrop).

Redmi 9 este construit din plastic și sticlă. Șasiul și spatele este din plastic iar partea din față unde este display-ul avem o sticlă Gorilla Glass 3.

Calitatea materialelor utilizate este aferentă prețului însă din scurtul timp cât am avut telefonul pot spune că nu sa zgâriat pe cât de rapid credeam, carcasa este bine închegată și nu are flex iar spatele acela texturat chiar arată foarte bine.

După cum am spus plasticul de pe spate este ușor texturat și conferă aderență sporită în mână, mai ales dacă utilizezi telefonul fără husă. Pe lângă asta datorită texturii are un look interesant mai ales atunci când îl lovește lumina direct.

Tot în spate sunt camerele principale cu flash-ul, senzorul de adâncime pentru modul portret și senzorul de amprentă fizic.

Senzorul de amprentă fizic îți permite să deblochezi telefonul și să accesezi diverse aplicații prin intermediul lui.

Acuratețea este extrem de mare din testele mele, deci nu am nimic de reproșat și pe lângă asta amplasarea este egronomică fiind ușor de ajuns cu degetul la el.

Recenzie redmi 9
Redmi 9

Pe lateral regăsim butoanele de volum și butonul de power. Butoanele sunt construite lafel precum carcasa dintr-un policarbonat (plastic) și au un aspect ușor fin.

Acestea se pasă ușor și conferă un click ferm, perfect normal pentru un telefon de acest calibru.

recenzie telefon redmi 9
Redmi 9

În partea opusă butoanelor este slotul pentru SIM. Slotul este de tip dual-sim și în același timp îți permite să adaugi și un card Micro SD până la 1TB în dimensiune.

Recenzie Redmi 9: Primești exact ce ai nevoie 32
Redmi 9

Încărcarea telefonului se realizează prin intermediul portului USB C suportând și încărcare rapidă la 18W. Încărcarea de la 0% până pe la 50% a fost realizată în câteva minute, încărcarea totală durând undeva la 1 oră și câteva minute. Încărcătorul furnizat în cutie este unul de 10W.

Lângă portul de încărcare/transfer date este regăsit și un jack de 3.5mm, perfect pentru pereachea ta de căști sau conectarea la un sistem audio și microfonul cu difuzorul.

Recenzie Redmi 9: Primești exact ce ai nevoie 33
Recenzie telefon Redmi 9

Ecranul modelului de tip IPS are o diagonală de 6.53” cu o rezoluție de 1080 x 2340 px. Luminozitatea este acceptabilă la 400 nits, chiar și în lumina directă a soarelui, însă nu vă imaginați că o să vedeți ecranul perfect. Când soarele este foarte puternic o să aveți mici dificultăți în a vedea ecranul dar nimic neobișnuit.

Calitatea reproducerii culorilor este foarte bună în jocuri și conținut media și densitatea pixelor fiind destul de mare ecranul este clar și plăcut.

Este protejat de o folie din plastic ce vine din cutie și o folie din sticlă integrată în display (Gorilla Glass 3). Recomand să instalați o folie din sticlă cât mai rapid pentru a proteja ecranul.

Recenzie Redmi 9: Difuzor și calitate sunet

Sunetul este clar însă îi lipsește puțin din definiție și experimentează puțină distorsiune la nivel maxim.

Dar cu toate aceste experiența de utilizare în jocuri/aplicații media, nu ai să sesizezi diferența.

Poate că volumul și claritatea nu se compară un un flagship însă dacă ai un astfel de telefon în vizor este cumva de înțeles că nu vrei specificații de top. Ci mai mult dorești ca acesta să funcționeze, fără funcții sau calități premium, ceea ce spun că telefonul reușește să ofere.

În jocuri sunetul este decent, auzi inamicul dacă trece pe lângă tine iar feedback-ul audio într-un joc cu mașini este suficient.

Recenzie Redmi 9: Software

Modelul vine cu interfața MIUI 11 ce în momentul scrierii acestui articol a ajuns la maturitate, cu sistemul de operare Android 10.

Experiența de utilizare fiind una standard Android (cu câteva modificări aduse sistemului de către Xiaomi) telefonul este ușor de utilizat, cursiv și administrează inteligent resursele.

Însă dacă nu îți place cum se prezintă interfața MIUI poți urcând schimba lansatorul de aplicații pentru o expriență personalizată după preferințele tale.

Eu personal nu sunt mare fan al lansatorului Xiaomi, astfel îmi instalez de fiecare dată Lean Launcher și îmbunătățesc performanța instant.

Ce am rămas impresionat este de abilitatea sistemului de a controla aplicațiile ce consumă baterie excesivă. Un lucru ce poate fi enervant pentru unele persoane dar o binecuvântare pentru cei care doresc cât mai multă autonomie.

Aplicațiile ce abuzează de resursele din fundal sunt puse în sleep automat, astfel nu vor mai consuma energie excesivă când nu este cazul. În cazul în care dorești să limitezi controlul sistemului asupra acestui aspect poți dezactiva managementul individual pe fiecare aplicație.

În software mai ai opțiuni pentru curățarea automată a telefonului de aplicații sau fișiere media ce sunt foarte mari și nu le mai utilizezi, teme, control avansat al permisiunilor din aplicații, navigare cu gesturi în modul full screen, mod Turbo pentru gaming și multe alte funcții de genul acesta.

Recenzie Redmi 9 : Hardware

See how MediaTek Helio G70 and G80 makes everyday smartphone gaming better  | MediaTek

Modelul are integrat SOC-ul Helio G80 ce este construit pe 12NM fiind un octa-core. Peformanța procesorului în task-urile acestea basic din viața de zi cu zi este foarte bună.

Limitările intervin odată ce începi să stresezi procesorul și placa video, cum ar fi în gaming.

Chiar dacă poți juca toate jocurile la detalii maxime în 30 FPS, în unele situații observi cum unele cadre sunt sărite sau exprimentezi încetiniri.

Procesorul face față cu brio la jocurile ce nu au efecte complexe, însă odată ce gradul de intensitate al elementelor grafice crește aceste arată doar uneori semne de încetinire.

Însă mai este un aspect de menționat. Chiar dacă procesorul face față cu brio în 99% din situații, placa video nu este una foarte potentă și procesorul poate aștepta ca placa video să-și termine calculele, astfel experimentezi efectul de bottleneck.

Dar după cum am spus, încetinirile sunt normale pentru un cip de acest calibru și am rămas plăcut surprins că a făcut față lejer la jocurile mele ce le testez uzual pe telefoane.

Memoria internă de 64GB am umplut-o undeva la 60% destul de rapid, însă modelul poate fi achiziționat cu până la 128GB memorie internă și 6GB de RAM (ceea ce recomand dacă aveți oportunitatea).

Dar slotul de card MicroSD o să te salveze în cazul în care ajungi ca mine în această situație.

Recenzie Redmi 9: Primești exact ce ai nevoie 34
Geekbench Redmi 9

Geekbench 5 CPU

Single-Core Score: 364

Multi-Core Score: 1326

Geekbench 5 GPU

Vulkan: 1140

AndroBench

Microbenchmark

SEQ Read: 319 MB/s

SEQ Write: 267 MB/s

RND Read: 39513 IOPS

RND Write: 42606 IOPS

SQLite Benchmark

Insert: 2687 QPS

Update: 3270 QPS

Delete: 4701 QPS

Carcasa era ușor caldă în timpul testelor dar nimic ieșit din comun. Unele componente au ajuns pe la 50 și ceva de grade dar per total deviceul are capacitatea să se răcească destul de eficient.

Recenzie Redmi 9: Baterie

Recenzie Redmi 9: Primești exact ce ai nevoie 35
Baterie Redmi 9

Având o baterie generoasă de peste 5000mAh și specificații mid-range, durata de viața a bateriei este incredibilă.

Am reușit să obțin undeva la 6 ore de screen on time cu toate funcțiile pornite (Sync, Locație GPS, luminozitate automată) ceea ce este foarte bine și odată ce am oprit o parte din funcțiile lui Redmi 9 am reușit să obțin și 9 ore de screen on time pe la 10% baterie.

Deci e clar că telefonul ține foarte mult, indiferent ce faci cu el.

Însă ca o notă aici, timpul efectiv de utilizare o să varieze în funcție de ce faci cu telefonul. În cazul meu eu aveam cam 10-15% din timp gaming, 20% vorbit la telefon, 20% conferințe video și restul timpului era împărțit între web brosing, email și social media.

Dacă te joci mai mult telefonul posibil să te ține o idee mai puțin, dacă nu te joci așa mult însă faci multitasking mai mult și te mai uiți la câte un clip atunci posibil să experimentezi o autonomie mai bună.

Dar și chiar să rămâi fără baterie o încărcarea completă de la 0% o faci într-o oră și câteva minute.

Recenzie telefon Redmi 9: Camera

Fotografiile cele mai clare vin din camera de 13MP f/2.2.

Detaliile sunt captate destul de bine în luminozitate bună, culorile sunt puțin saturate însă asta este ceva normal la telefoanele Xiaomi (dar nimic deranjant totuși) și efectele HDR și AI reușesc în unele situații să aducă la viață anumite detalii.

Este camera preferată de mine pentru captarea fotografiilor și clipurilor video. În unele situații când lumina era foarte bună a reușit să facă un echilibru al culorilor mult mai bun decât telefonul meu ce are un senzor cu mult superior acestuia.

Deci orice persoană ce o să achiziționeze modelul va fi încântată garantat de camera principală, mai ales dacă e vorba de o persoană mai în vârstă sau care nu este interesată atât de mult de partea foto/video.

Camera de 8MP ultrawide se observă că nu mai reușește să aducă multe detalii în fotografie și unele cadre par mai „fără viață” dar când ai lumină bună și ții telefonul cât de drept poți (dacă miști puțin camera poți scoate cadre ce nu sunt în focus) atunci o să fii satisfăcut.

Recenzie Redmi 9: Primești exact ce ai nevoie 36
Camera principală 13MP , redimensionată pentru web, fără procesare
Recenzie Redmi 9: Primești exact ce ai nevoie 37
Camera principală 13MP , redimensionată pentru web, fără procesare
Recenzie Redmi 9: Primești exact ce ai nevoie 38
Camera principală 13MP , redimensionată pentru web, fără procesare
Recenzie Redmi 9: Primești exact ce ai nevoie 39
Camera ultrawide 8MP , redimensionată pentru web, fără procesare
Recenzie Redmi 9: Primești exact ce ai nevoie 40
Camera frontală 8MP, redimensionată pentru web, fără procesare

Camera frontală de 8MP este una destul de basic. Fotografiile ce le face sunt decente, în lumină foarte bună. Are și câteva efecte de înfrumusețare pe care eu personal le-am dezactivat. Fotografia de mai sus este făcută în mijlocul zilei cu lumina venind direct de către geam și după cum puteți vedea arată foarte bine.

Pe modul de noapte, nici una din camere nu scoate fotografii bune, mai ales dacă luminozitatea ambientală este foarte mică.

Însă dacă există câteva lumini de fundal (becuri, faruri sau alte surse de iluminare) puteți face o fotografie utilizabilă pentru social media.

Telefonul poate filma 1080p la 30FPS și clipurile filmate chiar arată ok, o să vedeți clipurile în review-ul video al modelului.

Concluzii

Dacă vrei un telefon fără prea multe pretenții ce să-l dai unui copil sau membru al familiei Redmi 9 este exact ce trebuie.

Performanță foarte bună datorată procesorului Mediatek Helio G80, camera foto arhisuficiente pentru un device de acest calibru, o baterie monstru ce ar trebui să confere o autonomie de 2 zile de utilizare normală și un display mare ce devine destul de luminos.

Redmi 9 este un telefon accesibil și nici nu dorește să creeze altă impresie, ceea ce este un lucru foarte bun, nu îți creează așteptări prea mari ca apoi să te trezești că nu le îndeplinește.

Iar asta pentru unele persoanele este tot ce au nevoie. Un telefon ce funcționează care să nu coste cât un Logan second hand. 🤣

Redmi 9 poate fi achiziționat începând cu prețul de 650 lei de la majoritatea retailerilor din România.

Acest articol include link-uri afiliate. Orice achiziție o efectuați de pe unul din link-urile magazinelor online plasate în articol, oferă o contribuție modică blog-ului fără un extra cost pentru dumneavoastră. Mulțumesc pentru contribuția voastră și că susțineți acest proiect personal!

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani