recenzie redmi note 9

Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine?

Cred că până în momentul de față am testat/butonat zeci sau sute de telefoane smart.

Toate aveau avantaje și dezavantaje, nici un model nu era cumva echilibrat dacă este să spun așa.

Ba camera era slabă dar bateria bună, ba sistemul de operare ciudat dar display-ul bun și tot așa.

Cam în aceiași categorie se încadrează și Redmi Note 9. Are un preț extrem de competitiv pentru ceea ce oferă, specificații mai mult decât decente însă sunt câteva aspecte ce îl fac să nu fie alegerea ta instantanee, ba mai mult te poate confuza puțin în luarea unei decizii.

În acest articol o să facem o recenzie a lui Redmi Note 9 discutând despre aspectul fizic, hardware, software, camere și alte elemente esențiale unui telefon smart.

O fi Redmi Note 9 alegerea perfectă pentru tine?

Recenzie Redmi Note 9: Aspect fizic

recenzie redmi note 9
Redmi Note 9

Spatele telefonului și carcasa este construită integral din plastic. Camerele principale sunt plasate pe spate (ce sunt 3 la număr), iar în partea de jos exact sub camere este și senzorul de amprentă fizic ce are o acuratețe foarte bună.

Pe lateral este butonul de power și butoanele de volum ce sunt și ele construite dintr-un plastic lucios însă feedback-ul este foarte bun. Un click ferm ce este ușor de identificat și se face foarte ușor diferența între butoane numai după pipăit.

recenzie redmi note 9
Redmi Note 9

Marginile modelului sunt ușor rotunjite ceea ce îi conferă o comoditate aparte atunci când este ținut în mână și pe lângă asta curbura aceia îți creează iluzia că telefonul este mai mic din punct de vedere fizic, ceea ce mi se pare destul de interesant și cred că majoritatea producători ar trebui să respecte această notă de design.

Mai ales că telefoanele smart devin din ce în ce mai mari de la an la an.

telefon redmi note 9
telefotelefonRedmi Note 9

Portul USB C, microfonul și difuzorul sunt plasate în poziția convețională.

Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine? 31
Redmi Note 9

Despre viteza de încărcare, calitatea microfonului și difuzorului o dă discutăm în secțiunea următoare.

Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine? 32

Ecranul are o rezoluție de 1080×2340 cu diagonala de 6.53” și este de tipul IPS. Culorile reproduse sunt foarte bune la fel și unghiurile de vizibilitate. Rata de reîmprospătare a ecranului este de 60HZ.

Saturația culorilor nu este similară unui Amoled însă dacă acest lucru nu te atrage neapărat la un telefon, o să fii perfect mulțumit de display. Mie îmi plac ecranele IPS, chiar și acestea care sunt mai „de buget”, asta datorită naturaleții culorilor și pentru faptul că nu au contrast sau saturație exagerată.

Singurul aspect ce trage în jos display-ul este luminozitatea ce în lumina directă a soarelui posibil să-ți cauzeze probleme și calitatea backlight-ului ce nu este extraordinară (în unele situații se văd pe marginile display-ului cum ledul de iluminare aprinde pixelii, poți căuta pe net „backlight bleed” ca să înțelegi la ce mă refer)

Difuzor și calitate sunet Redmi Note 9

Calitatea sunetului este acceptabilă pentru un dispozitiv din acestă categorie de preț, însă să nu vă așteptați la sunet stereo sau 0 distorsiune la volume mari.

Dar eu zic că-și face treaba și părerea mea este că are o calitate similară cu modele ce sunt mult mai scumpe de atât.

După cum am spus sunetul din difuzorul lui Redmi Note 9 începe să-și piardă din detalii și din corp odată ce dai volumul la maxim (deși nu este recomandat să ții volumul la maxim la nici un produs electronic cu difuzor) și automat intervine distorsiunea.

Cât despre microfon nu am nimic de reproșat. Calitatea în apeluri este foarte bună și interlocutorul mă auzea perfect chiar și când era puțin zgomot de fundal.

Recenzie Redmi Note 9: Software și experiența de utilizare

Redmi Note 9 vine din fabrică cu Android 10 și interfața de utilizare MIUI 12 ce aduce o serie de îmbunătățiri la sistemul de operare.

Ce aduce nou Miui 12 în comparație cu versiunea anterioară?

  • super wallpaper
  • meniurile sunt mai minimaliste
  • vizualizarea datelor de sistem este îmbunătățită
  • animații mai fluide
  • gesturi îmbunătățite
  • îmbunătățiri la nivel de Kernel

Mie îmi place parțial experiența de pe MIUI 12. Adică e fain la funcțiile ce ți le pune la dispoziție și nivelul de personalizare însă nu prea sunt adept al lansatorului lor de aplicații și totodată sunt unele aplicații ce vin cu telefonul unde îți sunt afișate reclame cam deranjante. (cel puțin dacă cumperi versiunea chinezească a telefonului, pe Europa din ce știu eu nu există problema asta).

Însă fiind Android poți schimba lansatorul în ceea ce dorești tu și să-ți personalizezi experiența de utilizare.

Dar pe lângă acest mic aspect cu lansatorul eu zic că o să te împaci cu OS-ul, mai ales dacă ai trecut de la un alt device cu Android.

Recenzie Redmi Note 9: Hardware

Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine? 33

Toată interfața și experiența de utilizare este susținută de Helio G85. Procesorul este un octa-core 2×2.0 Ghz Cortex A75 și 6 nuclee la 1.8Ghz Cortex A55, placa video este un Mali G52 MC2.

Ca performanță în comparație cu un Snapdragon de top, procesorul acesta este undeva pe la jumătate în scor. Deci este foarte similar cu procesoarele Qualcomm din seria 700.

Însă chiar dacă nu are cele mai avansate nuclee de procesare sau nuclee video, în viața de zi cu zi (ceea ce oricum majoritatea din noi o să-l utilizăm în acest fel) nu ți-ai da seama că procesoul este un Helio G85.

Interfața este cursivă, răspunde foarte bine la comenzi, gamingul este foarte satisfăcător cu un telefon de acest calibru.

Reușești în majoritatea jocurilor setări cu detalii maxime și framerate-ul e peste 30FPS. Mai sunt unele încetiniri ocazionale dar nimic grav

Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine? 34

O parte din merit pentru cursivitate se atribuie și memoriei interne care chiar dacă este de generație mai veche se mișcă foarte bine în ceea ce privește vitezele de scriere/citire.

Singurul dezavantaj ce l-am resimțit iar a fost dimensiunea limitată a memoriei interne, însă poți adăuga un card microSD până la 1TB.

Benchmark Redmi Note 9

Geekbench 5 CPU

Single-Core Score: 350

Multi-Core Score: 1287

Geekbench 5 GPU

Vulkan: 1157

AndroBench

Microbenchmark

SEQ Read: 319 MB/s

SEQ Write: 267 MB/s

RND Read: 39513 IOPS

RND Write: 42606 IOPS

SQLite Benchmark

Insert: 2687 QPS

Update: 3270 QPS

Delete: 4701 QPS

Recenzie Redmi Note 9: Baterie

Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine? 35

Datorită bateriei de 5020mAh telefonul nostru reușește un screen on time de peste 7 ore cu toate funcțiile pornite (cum ar fi Sync de date, GPS, luminozitate automată) dacă mai oprești din ele o să reușești aproape de 9 ore de screen on time fără probleme.

Chiar dacă rămâi fără baterie încărcarea prin intermediul portului USB C este rapidă la 18W și în mai puțin de 1 oră ai peste 50% baterie.

Ce ajută durata de viață a bateriei pe lângă hardware este și controlul din software. Poți limita modul în care funcționează unele aplicații pe fundal și asta ajută extrem de mult autonomia.

Camerele lui Redmi Note 9

Redmi Note 9 are 4 camere principale (bine, practic 3 camere din care unul este un senzor de adâncime) ce aduc diferite funcții fiecare. Însă din toate modulele cel mai utilizabil să zic așa este camera primară de 48 MP f/1.8

Detaliile capturate sunt prezente, imaginile sunt clare și au culori foarte bune mai ales în lumină bună, atunci când scade lumina din ambient încep să apară artefactele pe cadru ceea ce este normal.

Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine? 36
Camera principală 48MP , redimensionată pentru web, fără procesare
Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine? 37
Camera principală 48MP , redimensionată pentru web, fără procesare
Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine? 38
Camera principală 48MP , redimensionată pentru web, fără procesare
Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine? 39
Camera principală 48MP , redimensionată pentru web, fără procesare

Însă sincer am rămas impresionat de calitatea imaginilor capturate seara, când mai era ceva lumină ambientală. Detaliile ca și ziua erau prezente cu o acuratețe a culorilor destul de bună.

Dar un aspect ce l-am sesizat seara este procesarea excesivă la anumite elemente din imagine, pare că soft-ul încearcă să facă anumite elemente mai clare aplicând un filtru de sharpen artificial.

Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine? 40
Camera principală 48MP , redimensionată pentru web, fără procesare

Senzorul secundar din tot ansamblul este camera de 8MP ultrawide. Calitatea e okish, cam asta e tot ce pot să spun despre ea. Adică dacă ai lumină foarte bună imaginile capturate sunt utilizabile însă odată ce nu mai este lumină de fundal cumva începe să se degradeze calitatea considerabil.

Asta este datorată în principal lipsei stabilizării optice și a unui raport focal destul de mare de 2.2 (mare pentru un smartphone).

Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine? 41
Camera ultrawide de 8MP , redimensionată pentru web, fără procesare

Camera de macro are doar 2MP și vă puteți imagina că instantaneele nu sunt ele cele mai extraordinare. Din punctul meu de vedere această cameră nu are ce căuta pe telefon, imaginile sunt parcă pictate fiind procesate destul de mult și se pierde realismul.

Dacă era plasat un senzor de 5MP cum am întâlnit pe Redmi 9 această frază de mai sus nu era valabilă dar într-un fel era de așteptat să se facă rabat la unele elemente hardware în vederea obținerii unui preț cât mai bun. Însă ar fi fost un senzor de 5MP cu atât mai scump?

Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine? 42
Camera macro de 2MP , redimensionată pentru web, fără procesare

Pe partea de selfie e senzorul de 13MP ce este plasat frumos în display în partea de sus. Calitatea e destul de bună sincer, imaginile sunt clare și au expunere corectă.

Modul portret decupează corect în jurul subiectului și efectul de blur e unul realist.

Procesarea Xiaomi a cadrelor posibil să nu fie favorizată de unii din voi însă pe mine personal nu mă deranjează. Are chiar și efect de beautify dacă vrei să te faci mai frumos/frumoasă digital.

Recenzie Redmi Note 9: O alegere interesantă, o fi pentru tine? 43
Camera principala de 13MP , redimensionată pentru web, fără procesare

Concluzii

Cu cât piața devine din ce în ce mai saturată consumatorul are de luat decizii mai grele în ceea ce privește viitorul dispozitiv mobil. Asta pentru că opțiunile multiple, chiar și de la același brand, te fac să fii confuz neștiind ce model ți se potrivește cel mai bine.

Exact aceiași situație este și cu Redmi Note 9. Telefonul este per total foarte ok mai ales pentru prețul cu care se comercializează însă Xiaomi/Redmi au cred că încă 2 sau 3 dispozitive ce sunt la un preț relativ apropiat cu acesta.

Lucru ce te face să pui în balanță multiple telefoane care în linii mari au aceiași performanță însă prețuri marginal diferite, nici să nu mai menționăm ofertele competiției….așa devii și mai confuzat.

Însă totuși, pentru cine este telefonul?

Redmi Note 9 e un model total nepretențios, deci se atribuie perfect unei persoane ce nu vrea un smartphone de ultimă generație cu cele mai performante camere sau cel mai rapid procesor. Acest individ este focusat mai mult pe productivitate, entertainment și poate puțin gaming.

Smartphone-ul poate face multitasking, executa multiple aplicații de productivitate sau social media cursiv fără întreruperi și este capabil și de sesiuni de gaming la detalii maxime.

Pe lângă asta autonomia absurd de mare, calitatea în apeluri bună și ecranul de dimensiuni generoase îl recomandă cu atât mai mult.

Minusurile ce le are sunt așteptate în această categorie de preț plus că nu sunt aspecte atât de negative încât să îl elimine complet de pe listă și dacă nu te interesează așa mult camera de macro, luminozitatea display-ului sau acea milisecundă în plus la cursivitate Redmi Note 9 e alegerea perfectă pentru tine. Iar cu banii ce i-ai economisit din telefon poți să-ți cumperi un alt gadget Xiaomi 😂.

Acest articol include link-uri afiliate. Orice achiziție o efectuați de pe unul din link-urile magazinelor online plasate în articol, oferă o contribuție modică blog-ului fără un extra cost pentru dumneavoastră. Mulțumesc pentru contribuția voastră și că susțineți acest proiect personal!

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles