Ai rămas fără baterie și ai dat să pui telefonul la încărcat, apoi surpriză! Telefonul se se mai încarcă!
Ce poți să faci în această situație și care sunt posibilele rezolvări ale problemei, dacă dorești să afli răspunsul la întrebare rămâi și hai să parcurgem împreună procesul de diagnoză.
Telefoane mobile, în speciale cele smart, sunt computere destul de complexe ce au multiple sisteme de siguranță și control astfel uneori pot apărea probleme ce pot fi super banale însă complicat de rezolvat.
Această problemă cu încărcarea poate fi considerată banală (ceea ce de multe ori este) însă în anumite situații este complicat de rezolvat.
În articol am să-ți enumerez cele mai comune probleme și modul lor de rezolvare, nu am să intru în detalii pentru probleme de încărcare complexe ce nu se pot diagnostica ușor. Dacă nu te regăsești în niciuna din situațiile de mai jos te sfăruiesc să apelezi la un service autorizat.
1.Probleme cu cablul de încărcare
Cablul USB este una din cele mai comune cauze pentru care telefonul nu se încarcă. În această situație înlocuiești cablul și să te asiguri că este un cablu calitativ, chiar dacă e cumpărat din China.
Cablul nu numai că-ți poate afecta telefonul dar în același timp poate afecta viteza de transfer a datelor și viteza de încărcare.
Dacă vrei să te convingi de cablu că este defect, mișcă de la baza mufei de încărcare ce intră în telefon și vezi dacă telefonul se încarcă și apoi se oprește din încărcat. Cablul de date trebuie conectat la un încărcător.
Atenție! Să te asiguri că mufa dar și cablul nu este fisurat și are fire expuse.
2.Probleme cu încărcătorul
Încărcătorul este a 2-a cauză populare pentru care telefonul nu se mai încarcă.
Ca să te asiguri că încărcătorul este ok și nu-ți dă foc la cază (vorbesc serios), vezi dacă face un sunet ciudat atunci când este băgat în priză sau se încălzește foarte tare emanând și un miros necăcios.
În situația asta este automat, obligatoriu să reciclezi încărcătorul pentru că nu mai ai ce face cu el. Mai mult decât atât îți pune viața în pericol.
Încă o chestie ce mai trebuie menționată aici: dacă încărcătorul nu se încălzește deloc, atunci este defect sau dacă mufa din încărcător are joc considerabil atunci încărcătorul trebuie reciclat și cumpărat altul nou.
3.Probleme cu priza
Chiar eu am pățit acest lucru.
Unul din încărcătoarele mele nu se conecta cum trebuie la un prelungitor ce-l aveam sub birou și nu înțelegeam de ce durează așa mult telefonul să se încarce.
Am schimbat cablul, încărcătorul dar nimic…telefonul se încărca în 4-5 ore. Eram gata să renunț și să-mi iau alt telefon, crezând că bateria era pe moarte, da nu mi-o dat prin cap să verific dacă priza este ok sau nu :)).
Bag încărcătorul în altă priză și ce să vezi: Mergea!
Verifică dacă conexiunea între priză și încărcător este stabilă. Mișcă încărcătorul în priză și vezi dacă telefonul nu se mai încarcă.
Recomand să cumperi o altă priză sau să cumperi un prelungitor mai calitativ. Un prelungitor de calitate nu numai că are protecție la șoc dar în același timp îți conferă un curent contant la electronicele tale datorită unei conexiuni fizice stabile.
4.Probleme cu bateria
Ca să-ți dai seama dacă bateria este de vină pentru performanța de încărcare și descărcare.
Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că nu este nici una din situațiile de mai sus apoi să încerci să încarci telefonul total.
Dacă telefonul nu se mai încarcă deloc, ține mâna pe spatele modelului și vezi dacă este fierbinte atunci când e conectat la încărcător.
Adițional verifică dacă corpul mare ușor deformat în partea din mijloc, asta va indica o baterie umflată, ceea ce înseamnă că trebuie schimbată de urgență.
Dacă telefonul se mai încarcă dar foarte greu, așteptă să se încarce total și apoi
5.Probleme la mufa de încărcare a telefonului
O problemă mai rară mai ales pe telefoane de ultimă generație este problema cu mufa de încărcare a telefonului. Ce e de făcut?
Primul lucru este să constați că aceasta este problema. Schimbi cablul de încărcare, încărcătorul și priza apoi miști ușor mufa în portul de încărcare. Dacă telefonu se încarcă pentru o secundă apoi se oprește cel mai probabil e mufa de încărcare. Încă o chestie ce trebuie să o iei în considerare este jocul fizic al mufei telefonului.
Dacă telefonul are joc în mufă atunci garantat aceasta este problema și este recomandat să faci o vizită unui service autorizat.
O mufă defectuoasă nu numai că afectează viteza de încărcare și transferul de date dar poate cauza scurt și să-ți afecteze telefonul.
Dar mai este o chestiune ce trebuie punctată. Dacă telefonul se încarcă super greu și mufa nu are joc, cablul, încărcătorul și priza e ok și în același timp bateria nu se încinge și mai ales se descarcă normal este posibil ca mufa să fie murdară (un contact să fie murdar sau oxidat).
Ce recomand este să dai un jet de spray pentru curățarea contactelor în mufă sau un spray universal pentru gresare ce este recomandat și pentru contacte electrice (găsești la magazinele de bricolaj).
Concluzii
Majoritatea problemelor cu încărcarea la telefoanele mobile se pot rezolva simplu, necesită doar puțină diagnoză.
Însă există și unele situații când situația nu poate fi rezolvată ușor (probleme cu placa de baza, probleme cu mufa de încărcare și așa mai departe) dar acestea sunt rezolvate de service-uri pentru că necesită mai mult know-how.
Sper că tu te numeri printre persoanele ce are una din probleme de mai sus (deși sună ciudat că spun asta) și nu ai nevoie de o placă de bază nouă sau un telefon nou.
Nu uita să lași un comentariu pe Facebook dacă nu ai reușit să dai de cap problemei tale și poate reușesc să-ți dau un sfat.