consum baterie telefon inactiv

Consum baterie telefon inactiv sau când este la încărcat

Când telefonul este inactiv sau mai rău la încărcat nu ar trebui să se descarce într-un mod accelerat

Telefoanele mobile, ceasurile smart, laptopurile și multe alte gadgeturi funcționează pe baterii. Nu știu dacă această chestiune mai e un mister în momentul de față.

Însă în unele situații consumul bateriei electronicelor noastre este total absurd și te face să te gândești dacă nu o fi defect.

Una din aceste probleme cu consumul bateriei este pe telefoanele inteligente, mai precis telefonul consumă multă baterie atunci când este inactiv, cu internetul oprit. Deseori acest comportament de descărcare accelerat se petrece peste noapte sau când telefonul stă pur și simplu în buzunar fără să facă nimic.

Justificare consum baterie telefon inactiv

Consum baterie telefon inactiv

Fiind dispozitive ce „trăiesc” pe energie electrică furnizată de baterii este normal ca în timp telefonul tău să „sugă” câteva procente din acumulator chiar și atunci când nu faci nimic pe el.

Aplicațiile și serviciile active pe telefon vin cu un consum de resurse ce în timp fac ca bateria să se descarce.

Unde este problema de fapt?

Dacă este să excludem o problemă hardware cu bateria telefonului ce se descarcă singurele opțiuni ce ne mai rămân pe lista noastră de potențiali suspecți sunt: sistemul de operare neoptimizat și aplicațiile ce funcționează în fundal.

Consum baterie telefon când este la încărcat

Telefonul fiind la încărcat nu ar trebui să se descarce, chiar și atunci când efectuezi pe el task-uri mai intensive precum gamingul.

Dacă smartphone-ul pierde mai multă energie decât poate să încarce sunt doză cauze comune: o baterie ce este degradată și trebuie înlocuită, un cablu de date sau încărcător defect.

De ce mi se descarca bateria la telefon peste noapte

Sistem de operare neoptimizat

Când sistemul de operare nu este optimizat sau are mici erori de programare, facilitează ca unele servicii și aplicații să acapareze resursele smartphone-ului abuziv.

Astfel bateria telefonului ajunge să se descarce peste noapte chiar și când telefonul este inactiv acesta consumă baterie multă.

Cum determin dacă sistemul de operare este de vină?

Android

Ce trebuie să faci este să intri în setări la statisticile despre baterie. Acolo trebuie să urmărești aplicațiile ce fac ca telefonul să nu intre în hibernare (adică să intre în modul redus de consum atunci când nu este utilizat). Ca să determini dacă sistemul este de vină, în top-ul consumatorilor ar trebui să fie procesul Android System.

Dacă acesta este cazul pentru început încearcă să dezactivezi Sync-ul automat la aplicații și să dai un restart la dispozitiv. După 2-3 zile verifici iar statisticile, dacă problema nu s-a remediat va trebui să actualizezi sistemul de operare sau să aștepți o actualizare.

iOS

Din câte știu eu la iPhone nu se întâmplă acest fenomen.

Aplicații ce funcționează în fundal

Bateria se descarcă repede și atunci când aplicațiile se actualizează foarte mult pe fundal. Acest lucru este comun atât pe Android cât și pe iPhone.

Cum văd dacă bateria se descarcă brusc datorită unei aplicații ce se actualizează foarte mult pe fundal?

Android și iOS

Intri la setări și accesezi secțiunea de bateria, aici o să vezi o listă cu consumatorii telefonului. Pe lângă ecran ce este unul dintre cei mai mari consumatori, ar trebui să vezi următoarea în listă fiind o aplicație sau mai multe aplicații.

Poți da click pe fiecare aplicație ce se actualizează în fundal și să oprești sincronizarea acestora atunci când nu sunteți în ea.

Atenție! Odată ce opriți funcționarea aplicației/aplicațiilor pe fundal, automat se vor pierde și unele notificări în timp real. Pentru a primi iar notificările va trebui să intrați de fiecare dată în aplicație.

Totodată pe Android cel puțin, dacă nu doriți să sistați funcționarea aplicației în fundal puteți intra în aplicația pentru management bateriei și să schimbați modul în care sistemul de operare controlează capacitatea aplicației de a funcționa pe fundal. În acest mod o să primiți în continuare notificări dar se va sista consumul de date atunci când este abuziv.

Concluzia

Telefoanele sunt dispozitive mobile foarte complexe ce nu necesită multe resurse pentru a funcționa în parametri. Însă uneori aceste resurse sunt duse la extrem de un sistem de operare neoptimizat sau o aplicație ce „le vrea pe toate”.

Astfel se descarcă bateria singură fără să faci mare lucru pe telefon dar lucrul acesta poate fi prevăzut în marea majoritate din situații. Modifici câteva setări sau actualizezi sistemul de operare și problema ta este ca și rezolvată.

Bateria telefonului se descarcă brusc chiar și atunci când acesta este inactiv? Lasă te rog comentariul tău mai jos și am să încerc să te ajut.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani