optimizare telefon android

Optimizare telefon pentru un Android mai rapid în 3 pași

Telefoanele cu Android au crescut în popularitate incredibil de mult în ultimii 10 ani.

Odată cu popularitatea vă puteți imagina că responsabilitatea producătorilor să facă dispozitive performante a crescut semnificativ.

Responsabilitate ce nu mereu putem spune că a fost îndeplinită de deplin, astfel cumva a rămas tot la latitudinea consumatorului să își îmbunătățească performanța telefonului cu diferite „trucuri” de optimizare.

Această optimizare a telefonului cu Android a fost posibilă și datorită sistemului de operare, care este open source și a permis dezvoltatorilor pe de o parte și pasionaților pe de cealaltă parte să învețe cum pot să „manipuleze” performanța pentru a spori durata de viață a bateriei și în același timp cursivitatea.

Însă cu fiecare nouă versiune de Android, multe din aceste „hack-uri” deja au fost integrate în sistemul de operare și pentru o mare parte procesul de optimizare telefon se realizează pe pilot automat.

Odată cu Android 9 o bună parte din producătorii de telefoane includ un soi de aplicație de optimizare a sistemului de operare ce-și sugerează să ștergi aplicațiile neutilizate, să ștergi spațiul temporar utilizat și să-ți elimini din fișierele duplicat. Pe lângă asta îți sugerează și optimizări de baterie.

Dar asta nu înseamnă că și acum cu Android 10 sau 11 nu poți face anumite optimizări telefonului tău ca să-l faci mai rapid și să țină bateria mai mult.

Optimizare telefon cu Android în trei etape/pași

Optimizarea o să o împărțim în 3 pași principali ce trebuie să-i urmați pentru a avea un telefon cât mai rapid ce răspunde la comenzi cât mai bine. Pe lângă asta o să sesizați o diferență și la durata de viață a bateriei.

Categoriile de optimizare o să fie următoarele:

  • optimizare baterie
  • optimizare interfață
  • optimizare performanță

Acum să trecem prin fiecare și să vă explic pe larg cum puteți să le realizați.

Optimizare telefon prin prelungirea duratei de viață a bateriei

Optimizare telefon pentru un Android mai rapid în 3 pași 31

Bateria e finită.

Atât din punct de vedere al autonomiei cât și a duratei de viață.

Însă există niște mici trucuri ce le poți face chiar acum în ala fel încât să o protejezi pe cât de mult posibil (de degradarea prematură) și în același timp să-ți prelungești durata de viață a acesteia când utilizezi telefonul.

Să începem cu optimizările de ordin software a bateriei telefonului.

Dezactivare sincronizare automată date pe fundal

Sincronizarea automată a datelor pe fundal permite telefonului să mențănă aplicațiile active chiar și atunci când tu nu mai ești în ele și le utilizezi.

Acest lucru îți va accelera descărcarea bateriei, chiar dacă poate tu nu ai făcut mare chestie pe telefon în ziua respectivă.

Cum dezactivezi sincronizarea automată? Simplu! Navighezi în Setări>Conturi & Utilizatori apoi dai click pe acele 3 puncte din colțul din dreapta sus al ecranului.

După ce ai dezactivat sincronizarea să știi că de la unele aplicații nu o să mai primești notificări în timp real și posibil când ieși din ele acestea să nu-ți mai arate notificări deloc.

Oprire automată a aplicațiilor ce funcționează pe fundal

Dacă nu te interesează prea mult să primești notificări în timp real de la aplicații, poți dezactiva unele din ele să mai funcționeze pe fundal.

Astfel când ai ieșit din aplicație, sistemul va decide când este momentul optim să le oprească de tot.

Cu acest pas făcut, o să maximizezi durata de viață a bateriei telefonului tău cu până la 10%.

Dezactivarea funcționării aplicației pe fundal o faci în felul următor: Mergi la Setări>Aplicații>Selectează aplicația ce te interesează>Date utilizate apoi dezactivezi Datele de fundal pentru Date cât și WIFI.

Asta ține strict de partea de software, unii comercianți oferă un control mai amănunțit pe această arie, opțiunile menționate mai sus în schimb sunt regăsite pe toate telefoanele cu Android 9 sau mai nou.

Dar ce putem face pe partea externă, hardware la telefoanele noastre ca să protejăm bateria?

Optimizările ce urmează să le menționez sporesc durata de viață a bateriei protejând-o pe cât este posibil. Sfaturile ce urmează să le menționez sunt valabile pentru orice telefon mobil.

Dacă dorești să citești mai multe despre cum poți să-ți protejezi bateria telefonului, dă un click aici.

Încarcă telefonul la 1A 5V

Încărcătorul clasic de iPhone, cel mai mic, este perfect pentru a încărca majoritatea telefoanelor atunci când nu ne grăbim.

Încărcarea rapidă a telefoanelor mobile, care acum a ajuns și la 55W (și o să depășească pragul curând) nu este foarte prietenoasă cu bateria pe termen lung.

Astfel la o utilizare repetată duce la degradarea bateriei la un ritm mai accelerat.

În unele situații această degradare bateriei se realizează cu până la 70% mai rapid decât în mod normal.

Astfel una din cele mai eficiente și dovedite metode pentru a prelungi la maxim durata de viață a bateriei este să o încărcăm la un voltaj și amperaj cât mai mic.

Făcând acest lucru reducem temperatura bateriei (o temperatură mai mică a bateriei rezultă într-o prelungire a longevității) și putem să ne bucurăm de telefon o perioadă mai lungă.

Puteți utiliza în continuare încărcarea rapidă, însă numai când aveți nevoie de baterie urgent, în rest nu are rost să utilizați încărcătorul din cutie.

Dacă dorești să citești mai multe despre încărcarea rapidă a telefonului, am pus un articol aici.

Încearcă să nu utilizezi telefonul când este la încărcat

Teoretic nu ar trebui să utilizezi telefonul tău când este la încărcat.

Acest lucru se datorează tot temperaturilor mai ridicate ce nu sunt neapărat favorate de baterie.

Este recomandat să lași telefonul la încărcat și atunci când vrei să-l utilizezi mai mult de câteva minute să-l scoți din priză și să-l folosești, apoi să-l bagi iar în priză (lucrul acesta nu-l afectează).

Optimizează interfața telefonului tău cu Android pentru a îmbunătăți experiența de utilizare

xiaomi mi mix 2

Acum nu mă refer neapărat la activarea Developer Options și limitarea animațiilor de sistem (deși aceasta ar fi un truc bun în cazul în care vrei ca telefonul tău să fie mai rapid) ci mai mult la ce aplicații poți instala pentru a îmbunătăți performanța generală a sistemului de operare.

Instalare un launcher de aplicații ușor

Telefoanele vin din fabrică cu un lansator de aplicații (launcher) ce este încărcat cu foarte multe funcții ce nu le utilizezi (cel puțin asta este valabil pentru unele telefoane mobile). Astfel devine o problemă destul de mare pentru performanță și îți poate încetini experiența de utilizare.

De asta recomand, ca un prim pas pentru optimizarea telefonului, să înlocuiești lansatorul de aplicații al telefonului cu unul mai ușor în materie de dimensiune și resursele consumate.

O bună opțiune în acest sens este Lean Launcher fiind un lansator de aplicații ușor ce nu consumă multe resurse.

Lean Launcher are suficiente opțiuni de personalizare ce o să facă fericiți pe majoritatea din voi, pe lângă asta consumă extrem de puține resurse și funcționează chiar și pe telefoanele mai vechi cu Android.

Pornire Dark Mode system wide

Acest mod ajută mai mult persoanele ce au un ecran Amoled însă poate aduce beneficii și pentru alte tipuri de panouri fiind mai ușor asupra ochilor (seara cel puțin).

Această metodă de optimizare interfață o să-ți facă unele părți din interfața telefonului negre sau închise la culoare.

Lucru ce poate să își sporească marginal durata de viață a bateriei (pe telefoanele cu ecran Amoled) și să nu-ți irite ochii așa tare seara.

Utilizează funcțiile de navigare rapidă implementate în sistem

O astfel de funcție este navigarea prin gesturi, ce o să-ți facă navigarea în sistemul de operare mult mai ușoară și intuitivă.

Pe lângă asta mai sunt anumite funcții și comenzi rapide ce te ajută să-ți utilizezi telefonul la capacitate maximă.

De exemplu telefoanele Huawei (cred că și cele Xiaomi) poți activa un cerculeț ce-ți conferă câteva comenzi rapide la îndemâna ta în orice aplicație.

Optimizare telefon pentru performanță

android 7.0

Optimizările pentru performanță țin mai mult de integritatea sistemului de operare, care de cele mai multe ori este atinsă prin respectarea a câteva reguli de bază universal valabile indiferent de tipul de telefon pe care îl aveți.

Chiar dacă pe Android ai uneori posibilitatea să faci modificări de performanță prin root (overlock sau optimizări de kernel) nu o să discutăm despre acestea, ci mai mult ne axăm pe sfaturi generale ce poate oricine să le utilizeze.

  • ține-ți sistemul de operare actualizat la ultima versiune
  • ține aplicațiile optimizate la ultima versiune
  • șterge fișierele inutile
  • elimină aplicațiile pe care nu le utilizezi
  • menține măcar 25% din memoria internă liberă
  • închide periodic aplicațiile pe care nu le utilizezi

Concluzii

Cu cât sistemul de operare a devenit mai performant multe din optimizări se petrec automat la nivel de sistem.

Mai precis se șterg fișierele temporare, se fac sugestii pentru a curăța telefonul și sugestii pentru a spori durata de viață a bateriei.

Însă pe lângă asta, sunt câteva setări și trucuri ce le poți face și acum telefonului tău pentru ai spori performanța, a face interfața mai prietenoasă și a îmbunătății durata de viață a bateriei.

Pe lângă sfaturile ce ți le-am dat mai sus, cunoști tu altele?

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani