Încărcare rapidă sau încărcare lentă: Îmi afectează bateria? 31

Încărcare rapidă sau încărcare lentă: Îmi afectează bateria?

Încărcarea rapidă este una din cele mai recente și practice tehnologii din lumea telefoanelor mobile smart.

Practic îți permite să-ți încerci telefonul de la 0 la 100% în mai puțin de o oră în unele situații.

Ceea ce în trecut se realiza în cel puțin 2 ore sau mai mult, depindea și de dimensiunea bateriei.

Însă cu cât bateriile au devenit din ce în ce mai mari devine ușor nepractic să mai încarci telefonul la 1A și 5V (adică lent).

Dar cu toate aceste beneficii încep să apară întrebări referitoare la încărcarea rapidă, îmi afectează telefonul? Să încarc telefonul lent ca să-mi protejez bateria?

O să încerc să răspund la toate aceste întrebări și sper că vă clarific într-o oarecare măsură.

În cazul în care aveți alte întrebări sau nalămuriri referitoare la bateria telefonului vostru, lăsați un comentariu mai jos.

Cum funcționează încărcarea bateriei telefonului

Încărcare rapidă sau încărcare lentă

Încărcarea bateriei telefonului se realizează datorită a 3 elemente:

  • adaptorul de încărcare (încărcătorul)
  • cablul USB
  • circuitul integrat de management al încărcării

Încărcătorul convertește curentul electric de la rețea într-un voltaj și amperaj aferent telefonului mobil, cablul transferă această energie către circuitul integrat de management al încărcării iar circuitul ulterior transferă energia către baterie.

Acest tip de încărcare este standard pentru toate dispozitivele ce funcționează pe bază de acumulator.

Însă la telefoanele mobile încep să apară unele diferențe în ceea ce privește circuitul de management al încărcării și adaptoarele de încărcare conectate la rețea.

Practic există mai multe circuite integrare de management al încărcării la telefoane:

  • sistem de management liniar
  • sistem de management de tip comutare
  • sistem de management USB C Power Delivery

Management Liniar de încărcare

Pe scurt sistemul de management de tip liniar are același curent de încărcare pentru intrarea în sistemului de management cât și pentru baterie pe toată durata încărcării.

În cazul în care există un exces de curent acesta este disipat prin căldură, astfel eficiența de încărcare este undeva la 70%.

Management tip Comutare pentru încărcare

Managementul de top Comutare este întălnit pe telefoanele mai noi și permite ca viteza de încărcare a bateriei să fie semnificativ mai mare, lucru ce a fost cumva necesar odată cu creșterea în capacitate a bateriilor

Încărcarea se efectuează la 10W (2A și 5V), fiind o creștere semnificativă în comparație cu tehnologia precedentă ce nu depășea 5W.

Pentru acest tip de sistem de management se folosesc și încărcătoare speciale ce au făcut scurt între punctele de transfer de date de pe portul USB din încărcător, astfel sistemul de încărcare din telefon știe că are are dea face cu un încărcător compatibil.

Pe telefoanele cu suport pentru Fast Charge (încărcare rapidă), practic amperajul se menține cu 0.2A – 0.5A mai mic decât cel al bateriei însă voltajul poate crește și până la 12V (asta dacă telefonul, cablul și încărcătorul suportă tehnologia).

În cele din urmă viteza de încărcare crește sau scade în funcție de nivelul de descărcare al bateriei și te temperaturi.

Dacă telefonul este pe la 10% baterie și ai conectat încărcătorul Quick Charge, sistemul de management va face ca telefonul se încarce cu cel mai mare Amperaj și Voltaj posibil până la un anumit punct, apoi Amperajul și Voltajul scade cu cât bateria este mai încărcată.

Telefonul își dă seama că are conectat un încărcător Quick Charge datorită semnalului electric ce este transmis prin punctele de date de pe portul USB. Spre deosebire de un telefon ce nu suportă Quick Charge, ce are doar scurt între cele două puncte de pe portul USB.

Acest tip de încărcătoare se mai numesc și încărcătoare rapide sau Fast Charge, fiecare companie producătoare de telefoane mobile are propria denumire pentru tehnologie.

Și odată cu un încărcător compatibil, este nevoie și de un cablu USB cu fire puțin mai groase ca să suporte voltajele mai mari.

Management USB C Power Delivery

Sistemul este unul recent ce a fost introdus odată cu noul port reversibil USB C.

Noul cablu a crescut la rândul lui considerabil curenții de încărcare, astfel se pot realiza încărcări mai rapide la telefoane mobile dar și laptopuri ce utilizează portul USB C.

Un telefon ce suportă USB C Power Delivery are capacitatea să se încarce cu voltaje de până la 20V și amperaj ce poate ajunge chiar și la 5A cu un cablu special ce este considerabil mai gros decât unul convențional.

Comunicarea între încărcător și controllerul din telefon se realizează de data aceasta printr-un port special de comunicare, aici se face negocierea de curent între încărcător și telefon.

Controllerul de încărcare din telefon face inițial o cerere către încărcător, încărcătorul comunică ce voltaje și amperaje poate să furnizeze.

Apoi controllerul comunică încărcătorului ce voltaj/amperaj dorește să utilizeze pentru încărcare.

Astfel se poate ajunge la o eficiență de încărcare de până la 91%.

Încărcare rapidă sau încărcare lentă: Care este diferența?

Încărcare rapidă sau încărcare lentă: Îmi afectează bateria? 32

Ce este încărcarea lentă?

Încărcarea lentă este realizată cu un încărcător de 1A și 5V pentru o perioadă de câteva ore în funcție de dimensiunea bateriei telefonului vostru.

Acest tip de încărcare se numește încărcare liniară, asta pentru că voltajul și amperajul de încărcare nu variază pe durata încărcării.

Astfel telefonul se nu încălzește foarte mult și încărcarea se realizează în parametri optimi ce nu afectează durata de viață a bateriei telefonului.

Însă nu este o metodă foarte eficientă de încărcare și e cumva întălnită la telefoanele mai vechi sau dispozitivele ce au baterii mici (cum ar fi brățările smart)

Ce este încărcarea rapidă?

Încărcarea rapidă se realizează cu voltaje și amperaje ce pot depăși 5V și respectiv 1A.

Astfel pe telefoanele din 2021 se pot ajunge și la voltaje de 20V și 5A (cu încărcător rapid telefon și cablu încărcare rapidă).

Acest timp de încărcare este foarte eficient, având o eficiență procentuală de până la 91% și după cum ne sugerează și denumirea standardului, timpii de încărcare sunt de doar câteva minute chiar și pentru bateriile ce au dimensiuni mari.

Încărcarea rapidă îmi afectează bateria telefonului?

Încărcare rapidă sau încărcare lentă: Îmi afectează bateria? 33

Acesta este unul din motivele principale pentru care am scris articolul: Încărcare rapidă sau încărcare lentă.

Da, în principal sunt câteva compromisuri ce se fac pentru a obține o încărcare rapidă a bateriei telefonului.

De asta nu este neapărat recomandat să-ți încarci telefonul permanent pe modul rapid.

Atunci când ai nevoie urgentă de bateriei pui telefonul la încărcat pe modul rapid, însă când nu ai nevoie rapid de baterie este recomandat să încerci telefonul la un încărcător de 1A și 5V (un încărcător de iPhone vechi este perfect).

Compromisuri la dimensiunea bateriei

Acumulatorii sunt o parte esențială din telefonul nostru ce funcționează datorită electronilor care se mișcă între câmpul pozitiv și cel negativ, așa practic funcționează electronicele.

Bateria (acumulatorul telefonului) este formată din două „încăperi”, una negativă „-” și una pozitivă „+”. Atunci când bateria este încărcată (adică mai are energie utilizabilă în ea) polul negativ este încărcat cu electroni și când descărcăm bateria toți electronii migrează către câmpul pozitiv ca să alimenteze circuitele telefonului.

Aceste două câmpuri din interiorul bateriei sunt separate de o barieră fizică ca să se asigure că fluxul de energie este direcționat.

Atunci când facem bateria telefonului să suporte Fast Charge, acea barieră de separare va trebui să fie mai groasă pentru a permite ca bateria să fie stabilă și să nu explodeze practic (dacă bariera ar fi subțire, rata de încărcare ar fi prea accelerată și electronii ar trece foarte rapid de la „-” către „+” și ar face ca bateria să explodeze de la temperatură).

Cu cât bariera este mai groasă, cu atât automat se sacrifică puțină dimensiune din baterie pentru a acomoda tehnologia.

De exemplu pe OnePlus-ul 8T terminalele + și – ale bateriei sunt separate în două părți fizice

Căldura afectează autonomia bateriei pe termen lung

Încărcarea rapidă cauzează ca bateria telefonului și controlerul de încărcare să degaje destul de multă căldură reziduală, mai ales atunci când telefonul este utilizat.

Astfel este recomandat să lași telefonul la încărcat fără ca să mai faci ceva pe el, cauzând mai multă căldură prin utilizarea acestuia.

O statistică în ceea ce privește durata de viață a bateriei în corelație cu căldura bateriei telefonului spune că dacă o creștere de 10 grade Celsius peste pragul standard de 30 grade Celsius a bateriei, pe o durată de un an, face ca bateria să piardă din capacitate aproximativ 40%.

Ceea ce este destul de mult, chiar și pentru o perioadă de un an. Astfel vă puteți imagina că bateria voastră atunci când este încărcată la un încărcător rapid în timp ce utilizați telefonul, va ajunge aproape garantat peste temperatura de 40 grade.

Încărcarea rapidă este mult mai sigură decât încărcarea lentă

Nu, este total fals.

Încărcarea, oricare ar fi ea, o să-ți afecteze bateria pe termen lung ce o să ducă eventual la „moartea” telefonului.

Este adevărat că încărcarea rapidă degradează bateria la un nivel mai accelerat însă și încărcarea la 1A și 5V poate degrada bateria la fel de mult dacă este utilizat telefonul în acest timp.

Secretul aici este să încerci să-ți menții telefonul cât mai rece pe toată perioada de utilizare a lui cât și când este la încărcat.

Nu mereu este practic și posibil acest lucru, însă e mai mult ca o mențiune să eviți să plasezi telefonul la încărcat pe o suprafață caldă cum ar fi laptopul sau un radiator de încălzire a locuinței și sub nicio formă să fie la încărcat în rucsac sau sub pernă/pătură.

Încărcarea rapidă wireless îmi afectează bateria

Dacă ai de ales între un încărcător Wireless de 20W și un încărcător cu cablu de 20W, cel mai sigur este să alegi încărcătorul prin cablu.

Încărcarea Wireless este un mod total ineficient energetic de transfer de energie. Astfel există foarte multe pierderi în acest proces ce face ca încărcătorul și telefonul să se încălzeacă în proces.

Cât de mult se încălzește?

Păi uneori diferența este chiar și cu 80% între cele două moduri de încărcare a telefonului.

Adică telefonul stă cu 80% mai cald atunci când este încărcat Wireless, se încarcă mai greu datorită pierderilor și degradează mai rapid bateria.

Încărcare rapidă sau încărcare lentă: Ce soluții practice sunt pentru această dilemă

Pe scurt da, încărcarea rapidă poate afecta bateria telefonului vostru dacă temperatura bateriei crește peste un anumit punct.

Pe lângă asta contează și ce faci cu telefonul când îl lași la încărcat, unde îl lași când îl pui la încărcat și mai ales de la ce procent începi să-l încerci și până la ce procent îl încarci.

Atunci încărcarea lentă este soluția, nu?

Da, încărcarea lentă este soluția doar dacă nu vă grăbiți și aveți timp câteva ore ca să încărcați telefonul.

Însă dacă utilizați telefonul când este la încărcat, acesta se va încălzi și o să ajungeți cam în același punct din care ați plecat.

Dar este interesant că unii producători deja au integrat opțiuni pentru a păstra durata de viață a bateriei telefonului prin limitări a procentului de încărcare și al curentului de încărcare.

Atunci ce este de făcut pentru a prelungi durata de viață a bateriei telefonului?

Practic pot să-ți dau câteva sfaturi ca să te bucuri pentru o perioadă cât mai lungă de telefonul tău:

  • nu încărca niciodată telefonul până la 100% și evită să-l lași să se descarce sub pragul de 25-30%
  • nu utiliza telefonul atunci când îl încarci
  • depozitează telefonul la încărcat pe o masă, pe sol și departe de surse de căldură
  • încarcă telefonul la 1A 5V atunci când nu ai nevoie de baterie urgent
  • încarcă telefonul la un încărcător rapid doar când ai nevoie rapid de energie
  • evită încărcătoarele wireless

Tu ce alegi: încărcare rapidă sau încărcare lentă?

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani