Adio Windows pentru mobil! Windows Phone moare incet dar sigur. 31

Adio Windows pentru mobil! Windows Phone moare incet dar sigur.

windows phone

Adio Windows pentru mobil! Windows Phone moare incet dar sigur.

Oare Microsoft mai are sanse sa relaseze OS-ul?

Windows Phone este sistemul de operare mobil a celor de la Microsoft.
OS-ul nu s-a bucurat de succesul scontat din diferite motive, insa compania tot a insistat ca sa il mentina in viata chiar daca se inregistrau pierderi. Erau destul de optimisti (cred eu) si asta considerau ca este indeajuns.
Au continuat asa pana zilele trecute cand au recunoscut public ca achizitia Nokia a fost o prostie si asa urmeaza ca in urmatoarele luni sa concedieze aproximativ 7,800 de angajati din divizia mobila.
Pe viitor modelele de telefoane lansate sub numele de Lumia vor fi limitate doar la 3 mari categorii: flagship-uri, telefoane de buget si telefoane pentru sectorul business.
Nokia a fost achizitionata de Microsoft pentru suma de 9,5 miliarde de $ in speranta ca va penetra piata telefoanelor mobile cu Windows folosind numele si identitatea Nokia, strategia a fost una fara succes.
Compania nu a inteles un lucru, un aspect extrem de important atunci cand vrei ca un sistem de operare mobil sa aiba succes.
Microsoft nu a atras dezvoltatorii catre platforma! In sensul ca nu le-a oferit flexibilitatea, flexibilitatea care le-ar fi permis sa creeze/adapteze aplicatii dupa bunul plac.
Spre deosebire de Android (sau alte sisteme bazate pe Linux) Windows Phone nu este open source. Asta inseamna ca esti limitat in privinta anumitor aspecte programabile ale sistemului de operare.
Apple este closed sourced, insa se bucura de un succes enorm datorita implicarii dezvoltatorilor in platforma. D
 
 
aca ai dezvoltatori, ai aplicatii si daca ai aplicatii ai consumatori (bine, sunt mai multe aspecte in ceea ce priveste rata de adoptare a unui OS insa neimplicarea dezvoltatorilor este doar unul dintre ele, explicat foarte in mare).
Desi pe de o parte Apple a investit destul de mult in imagine in comparatie cu Microsoft, au reusit sa intre pe sub pielea clientilor ca fiind profesionisti, cu produse de calitate si aspect placut. Asta nu inseamna cu Microsoft nu au respectat calitatile mentionate, insa nu a fost indeajuns, programatorii(si companiile totodata) tot nu vedeau o oportunitate in el.
Acum nu stiu cati dintre voi ati butonat un telefon cu Windows, daca vedeti ecosistemul lor de aplicatii va puneti mainile in cap. Aplicatii de la retele mari de socializare nu sunt in Store, aplicatiile si jocurile sunt mai instabile ca pe Android si multe din aplicatiile prezente pe Store sunt inca in faza BETA deci pana si o parte din companiile de succes nu se bazeaza prea mult pe platforma.
Windows pentru mobil arata primele semne de moarte, o moarte destul de prematura dupa relansare.
Oare compania va reusi sa creasca popularitatea OS-ului ca in urma cu ceva ani, inainte de lansarea Android? Nu stiu…sunt sceptic.
Microsoft a marturisit ca acum isi concentreaza resursele mai mult pe sectorul business (o miscare inteligenta insa care a venit cu intarziere) desi miscarea de recastigare a publicului vor sa o faca cu Windows 10.
Daca reusesc sa faca un refresh in politica sistemului de operare, sa marketeze mai eficient platforma si sa convinga dezvoltatorii ca acolo este viitorul, Windows Phone poate mai are o sansa, daca este ratata si aceasta sistemul de operare nu va fi mai mult decat un esec.

Voi ce parere aveti? Va supravietui Windows Phone sau nu? Lasati parerile voastre in sectiunea de comentarii sau pe Facebook.

sursa

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani