Computer organic: Creierele unor sobolani au fost sincronizate 31

Computer organic: Creierele unor sobolani au fost sincronizate

organic computer network

Computer organic: O retea de creiere a fost creata cu ajutorul a patru sobolani

Cred ca ati auzit cel putin odata de o retea de computere. Acestea sunt foarte populare in datacentere, companii de dimensiuni mari, statii meteo etc.
Ideea primordiala a retelelor de computere este puterea de procesare cumulata (mai multe procesoare de tip Intel Xeon) pentru efectuarea a unor ecuatii matematice complexe care in mod normal unui singur PC i-ar luat poate ani buni sau chiar mai mult, asa, un mega computer de acest gen termina un task in cateva ore sau zile (depinde de ce task are).
Insa cel putin eu, nu am auzit pana acum de o retea de creiere interconectate pentru crearea unui computer organic.
Neurochirurgul  din cadrul Universitatii Duke(Centrul Medical) Miguel Nicolelis experimenteaza si face progrese semnificative in acest subiect.
Miguel si echipa lui a interconectat creierele a 4 sobolani in ceea ce numesc ei „Brainet”  cu niste micro electrozi implantati direct in cortex si a permis transmiterea de informatii intre creierele sobolanilor in timp real.
Puterea de procesare cumulata a creierelor animalelor a reusit sa proceseze imagini, sa scoteze si sa acceseze informatii ba chiar mai mult sa prezica starea vremii.
Primul proiect de acest gen intreprins de Miguel Nicolelis a fost conectarea creierului a 3 maimute intre ele pentru a controla o mana virtuala.

organic computer
Foto: engadget „Retea organica de maimute”

Maimutele aveau in fata un ecran cu mana respectiva si de fiecare data reuseau sa apropie mana de tinta li se oferea suc. Dupa o perioada de exercitiu acestea au reusit sa fie mult mai coordonate si precise.
In cazul rozatoarelor supuse la acest test Nicolelis a sesizat ceva remarcabil.
Fiecare task era impartie uniform intre cele 3 creiere si acest lucru era facut de fiecare animal in mod automat.
Scopul cercetarii este sa ne faca sa intelegem mai bine creierul animal si sa cerceteze cum sa prevenim anumite evenimente nefericite care afecteaza creierul uman(crize, epilepsie, infarct). Facand ca un implant ce vine atasat pe creier care sa functioneze autonom.

sursa

 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani