Dependenta este in natura umana, e cumva programata in ADN-ul nostru si conditia biologica. Chiar si stramosii nostri documentau modurile prin care utilizau substante stimulente pentru divertisment sau motive religioase.
Unele persoane sunt mai usor prinse in capcana dependentei, altele o idee mai greu. Ideea este ca nu exista persoana ce traieste pe aceasta planeta sa nu aiba sau sa nu fi avut o dependenta. Dar pe langa dependenta, aceste substante externe noua aduc si o serie de efecte neplacute care pot cauza moartea.
Una din substantele care creeaza dependenta la nivel global printre persoane este Nicotina.
Nicotina este un stimulent care utilizat in exces poate cauza o serie de probleme cu hormonii, inima si sistemul gastrointestinal.
Chiar daca substanta in sine nu este cancerigena si consumarea acesteia in doze masurate atent poate avea efecte benefice (concentrare imbunatatita si imbunatatirea memoriei) atunci cand este inhalata dintr-o tigareta aduce cu ea o serie de alti compusi chimici ce nu fac chiar atat de bine corpului.
Recent multiple companii care domina piata produselor din tutun au venit cu o alternativa „mai sanatoasa” la tigarile normale.
Unul din cele mai populare branduri la noi in Romania este de departe iQOS.
iQOS este un brand ce apartine de Philip Morris International. PMI este o corporatie americana ce activeaza in sectorul produselor din tutun.
Practic intr-un sistem iQOS este alterat o idee sistemul de aprindere a tigaretei efectele promovate fiind reducerea semnificativa a substantelor nocive inhalate. Tutunul nu mai este aprins ci incalzit pana la o anumita temperatura, astfel se extrage Nicotina si o buna parte din sustantele rezultate prin combustie ar fi eliminate.
Insa sunt iQOS mai sanatoase?
Confirm unui studiu facut pe sistemele iQOS datele furnizate de grupul PMI nu indicata ca sistemul acestora de incalzire a tunului ar fi mai sigur in comparatie cu tigaretele conventionale.
Cercetatorii ce au analizat datele din testele efectuate de companie au sesizat ca rezultatele nu sunt foarte concludente si ca riscurile nu sunt reduse chiar atat de semnificativ in comparatie cu tigarile normale.
Studiile au fost facute pe esantioane de sub 200 de persoane initial cu un numar limitat de markeri biologici ce indica lipsa cancerului iar cand s-a incercat o repetare a studiului pe un esantion de peste 900 persoane, au fost eliminati mai bine de jumatate din markerii biologici ce erau in testul initial facand rezultatele si mai tulburi.
Compania PMI a incercat sa promoveze un produs similar IQOS prin anul 1998 denumit Accord, care nu a prins la public. Iar in campaniile lor de marketing de atunci era stipulat ca Accord nu ar fi neaparat mai sigur decat o tigara normale, toate informatiile disponibile in advertoriale nefiind testate. Deci cumva sunt ridicate cateva semne de intrebare.
Acum daca este sa privim problema din alt unghi, e de asteptat ca o substanta ce o folosesti in exces si intr-o cantitate destul de mare pe termen lung iti poate cauza probleme de sanatate. Cred ca regula asta se aplica la foarte multe substante care se regasesc in dieta noastra zilnica.
Pana la urma tine de noi ca sa luam cele mai inteligente decizii ce sunt in interesul sanatatii noastre pe termen lung si sa ignoram placerea primita pe moment.
Companiile ce vand produse din tutun isi urmaresc interesele in asa fel ca sa supravietuiasca, asta nu este neaparat de condamnat, daca nu ar exista cerere nu ar mai fi nici oferta. Ce este suspect mai mult e incercarea de negare/mascare a efectelor nocive.
Insa eu sunt de parere ca odata cu trecerea timpului o sa descopere noi metode prin care sa te poti bucura de o tigara fara tot pachetul de substante toxice cu care vin iar un sistem IQOS poate fi o incercare catre directia buna.
Eliminarea completa a Nicotinei ca substanta stimulanta din rutina a peste un miliard de persoane la nivel global pare foarte putin probabil, nu in viitorul apropiat, deci mult mai fezabila e introducerea de finantare in cercetare si dezoltare de noi sisteme care sa reduca masurabil riscurile.