SSD vs HDD: Diferența de viteză e așa de semnificativă? 31

SSD vs HDD: Diferența de viteză e așa de semnificativă?

Jocurile și aplicațiile noastre sunt stocate pe o memorie internă. În cazul calculatoarelor această memorie este de tip mecanică (HDD) sau de tip NAND (SSD).

SSD-urile fiind o tehnologie mai nouă sunt considerabil mai rapide decât hard disk-urile convenționale și ușor dar sigur vor acapara piața în totalitate.

Însă care este diferența de viteza între cele două tipuri de memorie internă? în articolul in cauza am sa detaliez pe scurt ambele tehnologii și în același timp o sa fac o comparație între SSD vs HDD în așa fel ca sa vă faceți o idee in ceea ce privește diferența de performantă între tehnologii.

Ce este un HDD?

Un HDD este un tip de unitate de stocare ce utilizează un disc sau mai multe discuri discuri și un cap sau mai multe capuri de citire/scriere magnetice.

Discul din interior se învârte la câteva mii de rotații pe minut iar capul de scriere/citire se deplasează foarte rapid pe suprafața discului pentru a scrie/rescrie informațiile. Scrierea/citirea datelor este controlată de un controller ce face conexiunea între PC și HDD.

Related image

AVANTAJE

-preț mic per/GB

-foarte răspândite și funcționează chiar și cu placi de bază vechi

DEZAVANTAJE

-fragile

-rezistență la șoc scăzută

-viteze de scriere/citire mici

-consum de energie ridicat (pe unele modele)

-zgomotoase

-voluminoase

-grele

Ce este un SSD?

Un SSD este similar unui card de memorie. Acesta nu are părți mecanice ce sunt în mișcare astfel rapiditatea de accesare și scriere a datelor este cu mult peste un HDD.

SSD-ul are pe interior mai multe memorii FLASH ce sunt lipite pe o placă de bază, acestea sunt controlate de un controller ce distribuie informația inteligent și face interfața de comunicare cu PC-ul.

Controllerul se asigură că informația este scrisă eficient și totodată ștearsă eficient în așa fel încât este crescută durată de viață a SSD-ului.

Image result for ssd wiki

AVANTAJE

-viteze mari de scriere/citire

-rezistență la șoc

-compacte

-ușoare

-silențioase

-foarte fiabile

-eficiente energetic

DEZAVANTAJE

-temperaturi mari de operare

SSD vs HDD: Viteze de operare

În imaginile de mai jos am făcut un test de comparare a vitezelor între SSD-uri și HDD-uri. În testul nostru, pentru referință, este un SSD M.2 Adata X6000 și un HDD Seagate de 5400RPM Sata3.

În testul nostru SSD-ul Adata a fost de câteva ori mai rapid decât HDD-ul după cum era de așteptat.

Diferența de viteză este sesizabilă cel mai mult în timpul procesului de boot al Windows-ului, când deschideți aplicații, ferestre noi la browser sau jucați anumite jocuri și așteptați să se încarce elemente.

SSD vs HDD: Diferența de viteză e așa de semnificativă? 32
CrystalDiskMark 6.0 HDD
SSD vs HDD: Diferența de viteză e așa de semnificativă? 33
CrystalDiskMark 6.0 SSD

SSD vs HDD: Ce model să cumpăr?

Acum că te-am convins de performanță, ce model de SSD să-ți cumperi?

Păi în primul rând trebuie să vezi ce tip de port ai disponibil în interiorul la PC.

În mod sigur o să poți instala un SSD Sata 3, care este și cel mai accesibil din gamă, însă vitezele sunt doar pe la 400 mb/s citire/scriere. Tot este un plus considerabil, nu mă înțelegeți greșit, însă puteți să vă orientați către alternative M.2 PCIe X2 sau X4 pentru o viteză considerabil mai mare.

Dacă aveți un port M.2 trebuie să verificați ce tip este. Acestea pot fi M.2 Sata (vitezele maxime la Sata 3) sau M.2 NVMe ce poate ajunge până la 3400mb/s.

Related image
Tipuri de SSD-uri compacte

În același timp mai este un standard, o idee mai vechi, denumit mSata ce este regăsit în principal pe la plăcile de rețea Wireless sau Bluetooth. Vitezele sunt similare Sata 3.

Cumpără SSD-uri M.2 de pe eMAG la reducere click aici

Cumpără SSD-uri SATA3 de pe eMAG la reducere click aici

Ce faci dacă nu ai port M.2 pe placa de bază?

SSD vs HDD: Diferența de viteză e așa de semnificativă? 34
Adaptor PCIe la M.2

Sunt pe AliExpress acest tip de adaptoare PCIe la M.2 ce vă oferă suportul dorit și pe placile de bază mai vechi. Acest adaptor o să vină introdus într-un port PCIe și vă oferă vitezele de PCIe X4. Sfatul meu este să găsiți un adaptor cu doua porturi ca să vă permită pe viitor să instalați încă un SSD.

Voi ce model de SSD aveți? Lăsați un comentariu mai jos

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani