Recomandare ceas alergare accesibil cu toate funcțiile de care ai nevoie 31

Recomandare ceas alergare accesibil cu toate funcțiile de care ai nevoie

Când e vorba de un ceas pentru alergat în momentul de față sunt peste 100 de opțiuni (numărate de mine, variante de ultimă generație sau modele mai vechi care își fac treaba fără dar și poate) din care poți alege.

Majoritatea din ele sunt variante acceptabile care cel mai probabil o să fie decente din punct de vedere al performanței însă noi nu vrem musai asta, vrem cea mai bună opțiune din punct de vedere al performanței și prețului.

Ce trebuie avut în vedere aici:

  • ceasul trebuie să aibă senzor de puls
  • ecranul va trebui să fie ușor de observat în lumină naturală
  • brățara să se poată înlocui (opțional)
  • GPS integrat
  • suport pentru Strava
  • să permită conectarea de senzori externi (opțional)
  • rezistență la intemperii
  • bateria să țină minim 3 zile de utilizare intensă

Când e vorba de un ceas pentru alergare acesta trebuie să aibă o suită cât mai completă de funcții, să fie comod, GPS-ul nu trebuie să lipsească și opțional să-ți permită să conectezi senzori externe pentru a înregistra date cât mai complete.

Pe partea de software ar fi ideală o suită cât mai completă de exerciții (chiar dacă în principal ne interesează numai alergatul) asta pentru că dorim să întreprindem și alte activități sportive ocazional iar conectarea progresului la Strava este mandatoriu.

Și senzorul de puls redă date cât mai precise în vederea evaluării ulterioare a sesiunilor sportive.

Ecranul unui ceas pentru sport este și el o parte esențială, nu numai că seara trebuie să-l poți vedea cu ușurință dar în lumina directă a soarelui să nu fii nevoit să ții un paravan cu mâna la ecran doar ca să înțelegi ce-ți afișează dispozitivul.

Ce ceas îndeplinește toate punctele de mai sus și încă câteva în plus?

Garmin Forerunner 245

Image result for garmin forerunner 245"
Prețul mediu este de 1100 lei

După îndelungi căutări am ajuns la acest model, Garmin Forerunner 245 ce e un ceas sport menit pentru persoanele active sau atleți.

Display-ul circular este color și e de tipul reflexiv, ce se vede clar în lumina directă a soarelui. Atunci când nu ai lumină are și un led ce iluminează ecranul din spate. Atunci când ecranul este iluminat de led are o tentă ușor mov.

În lateralele display-ului sunt 5 butoane prin intermediul cărora se face navigarea în interfață, asta este un plus mai ales că de multe ori dispozitivele ce au touch încep să nu mai funcționeze cum trebuie când ai mâinile transpirate deci faptul că nu este tactil nu-l văd ca fiind un dezavantaj.

Interfața este aerisită și ușor de utilizat, având posibilitatea să pornești diverse exerciții pentru interior sau exterior, să vezi vremea, să-ți vezi notificările de pe telefon și să răspunzi la ele cu mesaje predefinite. Prin intermediul Connect IQ (aplicația Garmin) poți vizualiza toate statisticile referitoare la activitatea sportivă și în același timp descărca aplicații sau fețe noi pentru ceas. Ce mai este interesant integrat în ceas e funcția pentru antrenament Garmin Coach ce este disponibilă gratuit.

Modelul are GPS integrat cu posibilitatea de conectare la sateliții Europeni Galileo. Prin intermediul sateliților Galileo obții o acuratețe sporită a rutei pe care ai alergat. Precizia ceasului este în top împreună cu seria Fenix (deși Fenix este o idee mai avansat pe anumiți indici).

Din teste, seria Forerunner 240 are o precizie a datelor superioară Amazfit Pace și Fitbit Versa.

Odată conectat la telefon, acesta poate să-ți afișeze și notificările smartphone-ului însă acțiunile asupra lor sunt limitate (ex: poți răspunde la mesaje doar cu text predefinit)

Image result for garmin connect"

Senzorul de puls excelează la alergat și în general la activitățile ce nu efectuați foarte multe mișcări bruște. Spre exemplu la ciclat montan ceasul poate experimenta dificultăți în citirea pulsului cu acuratețe și în aplicația puteți experimenta perioade când pulsul nu este înregistrat deloc sau nu este înregistrat corect.

Image result for garmin forerunner 245"

Pentru a corecta această inconsistentă e recomandată utilizarea unei benzi ANT+ pentru piept. O bandă de puls o să-ți mențină datele consistente și toți indicii corecți, inclusiv aproximarea VO2 MAX.

Ceasul este construit dintr-un plastic dur ce rezistă la șoc ar brățara e un soi de silicon flexibil. Garmin menționează că ceasul este rezistent la șocuri, deci nu ar trebui să vă faceți griji pentru rezistența acestuia în termen lung. Chiar dacă se va mai zgâria, nu ar trebui să îi fie afectată funcționalitatea.

Ceasul Garmin Forerunner 245 poate fi achiziționat de la o bună parte din retailerii români.

Acest articol include link-uri afiliate. Orice achiziție o efectuați de pe unul din link-urile magazinelor online plasate în articol, oferă o contribuție modică blog-ului fără un extra cost pentru dumneavoastră. Mulțumesc pentru contribuția voastră și că susțineți acest proiect personal!

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani