Motoarele diesel sunt extrem de puternice atunci cand vine vorba de greutatea ce o pot tracta si mai ales cuplul dezvoltat la turatii mici.
Din acest punct de vedere le intalnim acum pe o buna parte din masinile personale si cele utilizate de companii in logistica.
Insa fiind motoare diferite o idee in ceea ce priveste principiul de functionare (mai multe detalii gasiti aici) automat turatia de functionare optima variaza si in mod incipient turatia de schimbat viteza variaza in comparatie cu motoarele pe benzina.
Deci la cate turatii se schimba viteza la diesel?
Pai acum depinde de la motor la motor. Fiind diferite capacitati cilindrice si diferite tehnologii implementare in fiecare motor, turatia optima de schimbat viteza variaza.
Dar ce trebuie tinut minte e faptul ca nu e o variatie foarte mare.
In linii mari, un motor de autoturism de cilindree medie (pana in 3000 cm²) are cuplu maxim undeva la 1800-2000 de rotatii pe minut (atunci turbina/motorul lucreaza la parametri ideali). Deci pentru o schimbare eficienta a treptei o faci pe la 2200-2500 de rotatii pe minut. Atunci cand revine turatia pe urmatoarea viteza sa cada turatia undeva aproape de parametrii ideali de functionare/eficienta.
Bine, regula poate varia putin in functie de modelul masinii. Daca aveti un autoturism diesel ce are un profil sport (cum ar fi un Porsche sau un BMW ar fi pe la 2800-3100) turatia optima in ceea ce priveste randamentul turbinei si incipient a motorului poate fi putin mai mare, insa nu cu mult.
De ce este importanta schimbarea vitezei la parametri optimi?
Indiferent ca e vorba de un motor diesel sau pe benzina, schimbarea vitezei atunci cand se face in parametrii reduce vibratiile care sunt generate de motor in urma functionarii.
Vibratii care pot afecta fiabilitatea motorului pe termen lung (daca este foarte turat, fortat), mai putine vibratii=o durata de viata mai mare.
Cel putin, asta ar fi teoria in linii mari. Dar daca stai putin sa te gandesti, are cumva sens.
Tu ce parere ai, la cate turatii se schimba viteza la diesel? Impartaseste cu noi si ce stii tu