La cate turatii se schimba viteza la diesel? Raspunsul aici

La cate turatii se schimba viteza la diesel? Raspunsul aici

La cate turatii se schimba viteza la diesel? Raspunsul aici 144
Motoarele diesel sunt extrem de puternice atunci cand vine vorba de greutatea ce o pot tracta si mai ales cuplul dezvoltat la turatii mici.
Din acest punct de vedere le intalnim acum pe o buna parte din masinile personale si cele utilizate de companii in logistica.
Insa fiind motoare diferite o idee in ceea ce priveste principiul de functionare (mai multe detalii gasiti aici) automat turatia de functionare optima variaza si in mod incipient turatia de schimbat viteza variaza in comparatie cu motoarele pe benzina.

Deci la cate turatii se schimba viteza la diesel?

Pai acum depinde de la motor la motor. Fiind diferite capacitati cilindrice si diferite tehnologii implementare in fiecare motor, turatia optima de schimbat viteza variaza.
Dar ce trebuie tinut minte e faptul ca nu e o variatie foarte mare.
In linii mari, un motor de autoturism de cilindree medie (pana in 3000 cm²) are cuplu maxim undeva la 1800-2000 de rotatii pe minut (atunci turbina/motorul lucreaza la parametri ideali). Deci pentru o schimbare eficienta a treptei o faci pe la 2200-2500 de rotatii pe minut. Atunci cand revine turatia pe urmatoarea viteza sa cada turatia undeva aproape de parametrii ideali de functionare/eficienta.
Bine, regula poate varia putin in functie de modelul masinii. Daca aveti un autoturism diesel ce are un profil sport (cum ar fi un Porsche sau un BMW ar fi pe la 2800-3100) turatia optima in ceea ce priveste randamentul turbinei si incipient a motorului poate fi putin mai mare, insa nu cu mult.

De ce este importanta schimbarea vitezei la parametri optimi?

Indiferent ca e vorba de un motor diesel sau pe benzina, schimbarea vitezei atunci cand se face in parametrii reduce vibratiile care sunt generate de motor in urma functionarii.
Vibratii care pot afecta fiabilitatea motorului pe termen lung (daca este foarte turat, fortat), mai putine vibratii=o durata de viata mai mare.
Cel putin, asta ar fi teoria in linii mari. Dar daca stai putin sa te gandesti, are cumva sens.

Tu ce parere ai, la cate turatii se schimba viteza la diesel? Impartaseste cu noi si ce stii tu

 
 
 

Menține în viață blogul utilizând linkurile mele afiliate

Dacă dorești să-ți oferi contribuția ta acestui proiect, poți utiliza unul din link-urile mele afiliate. Pentru fiecare produs ce-l cumperi de pe unul din site-urile de mai jos, primesc un mic procent din achiziție fără un cost adițional pentru tine. Îți mulțumesc că îmi citești pagina și că ai considerat să accesezi linkurile. <3

Alte articole interesante

cel.ro

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani