TOP 5 Probleme internet: Rezolvări rapide și sfaturi practice 31

TOP 5 Probleme internet: Rezolvări rapide și sfaturi practice

Nu cred că sunt singurul care a avut măcar odată anul ăsta probleme la internet. Bine, asta este doar o estimare, cred că mai bine de 70% din populație care are un abonament de internet a experimentat odată măcar o problemă cu conexiunea la internet.

Însă noi nu o să discutăm acum musai despre probleme care apar odată și apoi se rezolvă imediat.

Ci o să punem accentul pe probleme la internet care tot apar și se pare că nu este descoperită o soluție cât mai eficientă.

Cele ma comune probleme internet

Cele mai comune probleme la internet se rezumă în următoarele comportamente generale:

 • conexiune la internet deloc stabilă
 • nu merge internetul pe Smart TV sau Telefon
 • nu merge internetul prin cablu
 • probleme conectare WIFI

Conexiunea la internet deloc stabilă pe DIGI, ORANGE, UPC

În contextul în care conexiunea la internet nu este deloc stabilă și vă deconectează periodic de la serverul principal atunci problema este de la provider.

Ca să vă dați seama dacă sunteți deconectați de la rețea (de la serverul principal al providerului) verificați în routerul la secțiunea unde introduceți numele de utilizator și parola ca să vedeți care este statusul conexiunii cu serverul.

Undeva sub aceste câmpuri ar trebui să vă indice statusul conexiunii în 3 forme: connected, disconnected și connecting.

Dacă vă apare ceva de genul „Disconnected retrying…” sau un mesaj asemănător atunci sunteți deconectat de la serverul principal.

Cauzele pentru deconectare pot fi multiple:

 • nu au fost achitare serviciile la timp
 • conexiunea de la stâlp până în bloc/casă este întreruptă parțial (verificați cu ceilalți locatari sau vecini)
 • conexiunea în router nu este stabilă

Sunați mai întâi la servicii clienți să vedeți dacă problema este de la dânșii, în caz contrar începeți să verificați cablurile pentru integritate (să nu fie îndoite sau fisurate) și în același timp puteți să mai aruncați o privire la cablul de alimentare al routerului.

Dacă aveți routerul conectat la o priză ce nu este în stare foarte bună sau aveți routerul conectat la un adaptor de Europa (router cumpărat din UK sau Asia/America) puteți să verificați aceste două puncte de conexiune.

De multe ori o conexiune instabilă este atribuită unui punct în alimentarea routerului ce nu este stabil, în exemplul meu de mai sus priza sau adaptorul pentru priză.

Nu merge internetul pe Smart TV sau telefon

probleme internet

Dacă nu merge internetul pe Smart TV sau telefon trebuie să vă gândiți că asta este o problemă de semnal, în linii mari cel puțin.

Trebuie să vedeți dacă routerul prin amplasarea lui este blocat de mai mulți pereți sau alte obiecte (precum dulapuri sau uși solide).

Dacă acesta este cazul puteți încerca o amplasare mai centrală a routerului sau mai apropiată de camera unde aveți televizorul smart sau unde stați cel mai des pe telefon (dormitorul de exemplu).

Dacă nici după această reamplasare a routerului nu aveți rezultate pozitive atunci e cazul să vă gândiți la un upgrade al routerului.

Practic routerele WIFI au un număr finit de dispozitive ce le pot administra când sunt concomitent conectate la rețea (în medie un router poate administra în jur de 20 de dispozitive)

Dacă utilizați un router ce a venit cu serviciul de internet ar fi cazul să te gândești să faci un upgrade la ceva mai performant.

Referitor la asta am pregătit un articol care sigur o să te intereseze, când articolul va fi online o să public aici un link.

Dacă TV-ul este conectat la internet prin cablu atunci sunt două lucruri ce trebuie să le verifici:

 • dacă cablul este întreg și nu are degradări vizibile
 • dacă conexiunea la router este bună

În cazul în care cablul are urme vizibile de uzură este recomandat să-l schimbi și dacă ai suspiciuni că conexiunea nu este fermă (conexiunea fizică între portul J45 și socket) poți îndoi puțin în partea opusă pinul ce securizează cablul în port.

Așa ar trebui ca firul să fie mult mai stabil în port și atunci când este introdus să facă un click.

Nu merge internetul prin cablu

nu merge internetul prin cablu

Dacă internetul prin WIFI funcționează însă nu și prin cablu trebuie să verificați următoarele aspecte ce sunt principalele cauze pentru probleme la internet:

 • cablul este conectat ferm în router și calculator
 • cablul nu este degradat sau perforat
 • cablul este cablat corect
 • setările din Windows sunt corecte
 • setările din Smart TV sunt corecte

Primele trei puncte cred că sunt destul de intuitive. Cea mai simplă soluție ca să vedeți dacă cablul este de vină ar fi să înlocuiți cablul cu unul nou.

Odată dispărută problema este clar că asta a cauzat probleme cu internetul.

Însă dacă partea fizică este în regulă (adică cablurile par să arate normal) poți încerca de test să înlocuiești cablul să vezi dacă ai un rezultat, după acest pas poți trece direct la setările din Windows sau smart TV

Setări internet Windows 10 și Windows 11: Rezolvare probleme internet

În Windows dai click secundar pe iconița de Windows din colțul din stânga jos al ecranului, apoi selectezi „Device Manager”.

Din „Device Manager” navighezi pe „Network adapters” selectezi placa ta de rețea și dai click secundar pe ea apoi „Properties” și aici o să-ți apară o fereastră cu mai multe setări.

TOP 5 Probleme internet: Rezolvări rapide și sfaturi practice 32

De aici navighezi pe „Advanced” apoi în lista ce apare cauți opțiunea „Speed & Duplex”.

 • Dacă ai un cablu Cat5 sau Cat5e selectezi 100 Mbps Full Duplex.
 • Dacă ai un cablu Cat6 sau Cat6e selectezi 1.0G Gbps Full Duplex.

Nu știi modelul de cablu pe care îl ai? Te uiți pe cablu și ar trebui să scrie pe el ce tip (UTP sau FTP) și versiune este (CAT5, CAT6).

Setări internet Smart TV

Pe televizorul smart trebuie să navighezi pe setări, apoi la Network Settings sau Network.

Aici o să ai o opțiune intitulată „Network Type” dai click pe ea și comutezi de pe „Wireless” la „Wired”.

Acum în teorie ar trebui ca televizorul tău să fie conectat la internet.

Setările pot să fie diferite în funcție de modelul televizorului. Însă dacă televizorul tău are și cablu de internet cât și WIFI, este imposibil să nu existe o setare de comutare între cele două.

Probleme internet prin WIFI: De ce se deconectează laptopul și telefonul de la WIFI

Dacă ai probleme cu rețeaua de WIFI sunt câteva soluții ce poți să le pui în practică pentru a remedia problema cu conectivitatea.

Repoziționare router WIFI

După cum am spus și în rândurile de mai sus, trebuie să regândești poziționarea routerului.
Dacă între tine și router sunt mai mult de 2 pereți din beton sau cărămidă, semnalul se pierde la un nivel destul de accelerat.

În teorie ar trebui să ai maxim 1 perete între tine și router, însă nu mereu este posibil acest lucru.

Deci ține cont de regula de mai sus cu maxim 2 pereți și încearcă să găsești cea mai bună poziție a routerului, preferabil undeva cât mai aproape de centrul casei sau cât mai aproape de camera unde stai cel mai mult pe internet.

Încă un lucru ce-l poți face în cazul în care routerul WIFI nu poate fi mutat este să-ți cumperi un Wifi Range Extender ce-ți mărește raza de acoperire WIFI.

Actualizare drivere sau placă de rețea pe laptop

Dacă laptopul se deconectează de la WIFI ai putea să încerci să actualizezi driverele plăcii de rețea.

Ca să vezi ce placă de rețea ai te duci în „Device Manager” apoi dai click pe „Network Adapters” și cauți placa de rețea. Aceasta trebuie să aibă în nume „Wireless”.

După ce ai descoperit placa de rețea, în cazul meu „Intel AC 3168”, cauți pe Google drivere pentru aceasta.

Probleme internet setări placă rețea

Înlocuirea plăcii de rețea WIRELESS

Pentru majoritatea computerelor și laptopurilor poți înlocui placa de rețea Wireless cu una mai nouă (asta în cazul în care laptopul nu este un model mai nou ce o are lipită pe placa de bază sau laptopul este foarte vechi și utilizează alt conector pentru placa de rețea).

Plăcile noi de rețea cu suport WIFI sunt pentru format Mini-PCIe și se pot achiziționa de la marea majoritate a magazinelor online de electronice.

Recomand să cumpărați o placă de rețea Intel AX200 (fiind una din cele mai bune în raport calitate/preț în momentul de față).

Schimbă canalul WIFI al routerului

Dacă routerul este pe modul automat de selectare a canalului atunci posibil ca rețeaua ta WIFI să fie în interferență cu rețelele vecinilor din scară.

Pentru a verifica interferențele din casă instalează pe un telefon cu Android aplicația Wifi Analyzer cred că există o asemenea aplicație și pe iOS.

Aici o să vezi toate rețelele din bloc și care este suprapunerea dintre acestea. Ideal este să cauți un canal unde este cea mai mică suprapunere cu alte rețele.

Canalul rețelei WIFI îl schimbi din setările routerului WIFI.

Internetul merge greu

Când internetul merge greu în marea majoritate a situațiilor lucrul acesta este datorat unei conexiuni proaste.

Fie că e vorba de o conexiune proastă din serverul providerului până în casa ta, fie că e vorba de un cablu defect ce îl ai conectat la router sau o conexiune la WIFI ce nu este optimă.

Pentru a vedea care din situațiile de mai sus se aplică în cazul tău, trebuie să începi să verifici pe rând cablurile, semnalul WIFI în casă prin intermediul aplicației Wifi Analyzer ca ulterior să suni la provider să-i rogi să efectueze un test de la distanță (un test ping).

Concluzii Probleme Internet

Probleme la internet sunt destul de comune și sunt cred că zeci de cauze ce duc la o conexiune deloc consistentă.

În acest articol le-am enumerat pe cele mai comune, acum nu știu dacă cele de mai sus o să se suprapună perfect cu situația voastră însă în caz contrar îmi puteți lăsa un comentariu mai jos și am să văd ce pot să fac.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani