Ce este QUICK CHARGE sau RAPID CHARGE si cum functioneaza 31

Ce este QUICK CHARGE sau RAPID CHARGE si cum functioneaza

Ce este QUICK CHARGE

Ce este QUICK CHARGE sau RAPID CHARGE si cum functioneaza

Toate dispozitivele mobile din ziua de azi functoneaza pe acumulatori sau baterii. Ne ajuta sa fim mobili si sa ne folosim de ele acolo unde nu avem la dispozitie o sursa de curent electric.
Totul fain si frumos! Insa atunci cand ajungem intr-un bar, acasa la un prieten sau oriunde vedem o priza sarim si bagam incarcatorul.
Dar cum timpul este limitat, nu mereu avem timp sa stam cateva ore pentru o incarcare completa, mai ales cand este un incarcator mai putin puternic.
De asta ne creste inima atunci cand vedem la orizont un incarcator Quick Charge.
Ce este Quick Charge mai precis?
Practic un incarcator Quick Charge iti poate incarca telefonul de la 0 la 50% undeva la 30-40min. si o incarcare completa se face undeva la 60-70min. (acestea sunt aproximari, timpii de incarcare fast difera de la producator la producator).

Ok…e magie sau ce este Quick Charge?

Era magie numai daca pe vraci l-ar fi chemat asa ?,  insa in conextul nostru discutam de o tehnologie oarecum proprietara.
Incarcatoarele Quick Charge sunt cele ale companiei Qualcomm, utilizand o tehnologie proprietara a acestora. Insa firme ca Huawei, Samsung sau OnePlus utilizeaza tehnologii de incarcare rapida care au acelasi scop insa functionalitatea difera o idee (in principal difera vontajele si amperajele de operare)

Insa cum functioneaza un incarcator Quick Charge?

Incarcatoarele au printate pe ele (in cazul in care ai fost interesat sa te uiti) un amperaj si un voltaj la care se face incarcarea.
Prin anii 2000, majoritatea telefoanelor se incarcam cam la fel, adica la 5V si 1A. Insa nu era cel mai eficient mod de incarcare posibil. Prin 2007 au inceput usor, usor sa apara mai multe dispozitive ce se incarcau la 5V 2A dar acum s-a ajuns chiar si la 9V/12V 1.5A fiind denumit standardul Fast Charge.
Practic un incarcator Quick Charge/Fast Charge, are un voltaj mai mare in asa fel incat sa trimita curentul mai rapid catre telefonul. In telefon curentul respectiv este convertit la voltajul bateriei astfel incat sa se ajunga la incarcare cu eficienta optima.
In cazul OnePlus ca tot am mentionat compania mai sus, sistemul lor de incarcare rapid Dash Charge, are voltajul de 5V insa amperajul ajunge la 4A. In plus reglajul voltajelor se realizeaza in incarcator, telefonul ramanand mai rece la atingere comparativ cu un dispozitiv cu Qualcomm Quick Charge sau Samsung Fast Charge.

Ce parti negative are incarcarea rapida la telefoane?

Cel mai evident dezavantaj este caldura degajata de placa electronica ce este responsabila pentru conversia voltajelor. Fiind un proces electronic de conversie a puterii de incarcare, inevitabil se degaja energie in proces.
Pe langa asta, inca un dezavantaj destul de semnificativ este faptul ca durata de viata a bateriei este afectata.
Bateriile din ziua de azi nu sunt deloc receptive la expunerea la caldura pentru o lunga perioada de timp, asta le cauzeaza sa piarda din capacitatea pana cand incep sa se deformeze (ceea ce nu e tocmai indicat pentru un telefon ce este tot capsulat).

Este ok sa folosim un incarcator Fast Charge zilnic?

In principal da, insa daca vrei sa prelungesti durata de viata a bateriei, atunci cand stii ca nu te grabesti este recomandat sa incarci telefonul la 5V 1A.
 

Tu ai un telefon ce suporta tehnologia Quick Charge/Fast Charge?

 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani