Image default
Editorial

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Avantaje si dezavantaje


Computerele in general au o serie de periferice compatibile ce comunica cu ele prin intermediul unei conexiuni fizice sau wireless.
Wireless-ul este si el popular (ca mod de transmitere date cu accesorii/periferice) insa e predominat doar in anumite situatii, asta pentru ca nu este capabil sa mentina o conexiune stabila si rapida pentru foarte mult timp. Mai mult decat atat inca o problema mare in acest context e si posibilitatea de a capta interferente ce iti afecteaza experienta de utilizare. (asculti muzica la castile Bluetooth si te deconecteaza sau iti transmite interferente).
Insa exista o alternativa o idee mai primitiva care se foloseste si in ziua de azi pentru voteza de transfer a datelor si pentru nivelul scazut de interferente: interfata USB.
In decursul anilor au aparut mai multe variatii ale port-ului USB, in ziua de azi ultima varianta a acestuia este USB Tip C 3.1.

FOTO: conectori USB

Insa care sa fie avantajele si dezavantajele intre USB C si USB 2.0/3.0?
In acest articol o sa fac o scurta analiza ca sa te convinga si pe tine sa faci trecerea la USB C (asta daca ai oportunitatea).

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Dimensiunea

In aceasta categorie este clar ca USB C castiga detasat. Dupa cum puteti observa in imaginea de mai sus, conectorul tip C (sau USB 3.1) este de o dimensiune similara cu Micro USB-ul si de peste 4 ori mai mic ca un port USB 2.0/3.0.
Acest lucru ii permite automat sa fie implementat in dispozitive mult mai subtiri pentru ca spatiul alocat circuitului de conectare va fi mult mai mic.

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Viteza de transfer

Fiind un port mult mai avansat decat variantele precedente, USB 3.1 tip C poate atinge o viteza de transfer a datelor de pana la 10Gb/s, daca dispozitivul de pe care faci transferul si gazda suporta tehnologia tip C.
E practic de 2 ori mai rapid (asta pentru primele versiuni USB 3.1 tip C) decat USB 3.0 si de peste 20 ori fata de USB 2.0.

FOTO: viteza de transfer data USB 2.0 VS USB 3.0 VS USB C 3.1

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Tehnologii suportate


Chiar daca si prin intermediul unui port USB 2.0 sau 3.0 poti conecta display-uri sau cabluri UTP (ai nevoie de adaptoare) o sa experimentezi anumite probleme de performanta datorita vitezei de transfer a datelor.
De asta USB 3.1 tip C are capacitatea sa transmita semnal video pentru mai multe monitoare il acelasi timp (datorita Thunderbolt 3 ce necesitar o serie de cip-uri si cabluri speciale chiar daca conectorul e USB C), ai posibilitatea sa conectezi mai multe periferice concomitent la acelasi port fara sa sesizezi o scadere semnificativa in performanta lor si datorita standardului USB power delivery acum prin intermediul cablului USB C poti incarca rapid telefoane sau alte dispozitive ce suporta incarcarea prin port-ul USB C.

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Reversibilitate


Un cablu USB 2.0 sau 3.0 poate fi introdus in computer sau dispozitivul smart doar intr-o singura directie. Acest lucru nu se aplica si la USB 3.1 Tip C, conectorul poate fi introdus in dispozitiv in ambele directii, fiind simetric la pinii din interior. Reusind totodata sa elimine inconvenientele majore ce erau prezente pana in momentul de fata la cablurile perifericelor.
 

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa consideri upgrade-ul la USB C. Tu care crezi ca mai sunt avantajele? Lasa un comentariu mai jos

Articole inrudite

Facebook iti fura datele personale. Ce este nou in asta?

Dan Mutu

Antivirus pentru telefon: Chiar este necesara instalarea unuia?

Dan Mutu

Accesorii GSM pentru telefoane si tablete ce sunt folositoare

Dan Mutu
Încarc...

Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră de utilizare. Vizitați politica de confidențialitate pentru detalii adiționale. Ok Politica confidentialitate