EORI pentru vama: Cum obtin unul? Cat dureaza? Trebuie sa platesc ceva?

numar eori

EORI pentru vama: Cum obtin unul? Cat dureaza? Trebuie sa platesc ceva?

EORI pentru vama: Cum fac? Cat dureaza? Trebuie sa platesc ceva?

Ai cumparat pentru prima oara un produs din china, un telefon mobil o idee mai scump. Iar ca metoda de livrare ai ales un curier rapid cum ar fi DHL. Insa dupa ce coletul ajunge la punctul vamal din Bucuresti (mai nou am inteles ca odata ce paraseste China primesti telefonul) o sa primesti un telefon de la companie sa te intrebe daca doresti ca ei sa-ti plateasca TVA-ul sau daca tu doresti sa-l platesti prin intermediul codului tau EORI.
In articolul pe care il citesti acum am sa te lamuresc ce este acest numar, cat dureaza generarea lui si costurile aferente.

Ce naiba este acest numar?

Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene. 
sursa: customs.ro

Practic numarul EORI te ajuta la achitarea TVA-ului in numele tau sau efactuarea altor operatiuni vamale intra sau extra-Europene. Astfel statul stie cine plateste taxele, ce produse au fost importate de catre cine si scopul acestora. Astfel ai posibilitatea sa-ti achizi singur datoriile vamale, eliminand nevoia sa apelezi la serviciul de plata al datoriei in numele tau de catre companii ca DHL.

Cum obtin numar EORI?

Acest numar se obtine practic prin completarea unui formular. Insa aici trebuie sa aveti o idee rabdare si sa nu va enervati. ?
In primul rand trebuie sa va asigurati ca aveti o versiune cat mai veche de browser (preferabil Internet Explorer).
Dupa sa descarcati si sa instalati o versiune Java inainte de 7.0 (preferabil 6.0).
Acum accesati pagina http://siiv-public.customs.ro:9001/forms/frmservlet?config=siiv_public din Internet Explorer sau o versiune mai veche de Firefox, Opera, Chrome.
Datorita faptului ca formularul vamei nu este unui securizat, va puteti imagina ca o sa apara diferite avertizari de genul acesta (de asta folosim o versiune mai veche de Java si un Browser vechi)

Accepta riscul si apasa Run.
Odata ce ai apasat run se incarca formularul si o sa apara urmatoarea fereastra.

Acum va trebui sa navighezi pe Acordare Numar EORI-RO
Dupa ce ai apasat pe acordare numar o sa apara fereastra de mai jos in format popup.

Aici selectezi Solicitare adresa unitatii vamale apasand pe butonul cu forme geometrice colorate din partea dreapta.
Urmat de felul codului si Codul de identificare (CUI – pentru firme, CNP – pentru persoane fizice)
La Alegeti actiunea dorita sa fie bifata fereastra Creare cerere de acordare a numarului apoi apasati pe Executa.
Va trebui sa conformati, ca ulterior sa va apara ultima fereastra unde va completati datele personale.

Dupa ce cererea a fost completata se apasa butonul ✔︎ pentru a fi incarcata cererea in baza de date a vamii.
Fara a inchide fereastra ar trebui sa apara un popup cu cerea in PDF. Daca nu apare, apasa butonul de imprimanta din partea de sus a paginii si asigurati-va ca popup-urile nu sunt blocate.
Dupa ce cererea a fost printata va trebui semnata si depusa la biroul vamal impreuna cu o copie dupa buletin (pentru persoane fizice). Pentru persoane juridice este necesara si Certificat de inregistrare in scopuri TVA si Documente ce atesta locatia actuala a sediului social.
Eu m-am prezentat fizic la biroul vamal ca sa depun cererea, insa din cate am inteles poate fi trimisa si prin curier (desi nu pot confirma 100%).
Iar dupa ce a fost completat tot acest amalgam de pasi, in cateva zile ar trebui sa ai pe email codul tau EORI.
Cand doresti sa platesti vama prin intermediului codului tau, in email-ul trimis catre curier incluzi codul EORI, o copie dupa buletin, dovada platii la tert, traducere a facturii si o cerere pe propria raspundere semnata de tine ce este pusa la dispozitie de curier.

Numarul este doar pentru persoanele juridice?

Nu, atat persoanele fizice cat si juridice pot solicita generarea unui numar pentru relatiile cu Directia Generala a Vamilor.

Cat dureaza generarea unui numar EORI?

Presupun ca depinde de cat de ocupati sunt cei de la biroul vamal. Eu am primit numarul pe mail undeva in 48 de ore de la depunere.

Trebuie sa platesc ceva?

Din cate tin eu minte, nu am platit absolut nimic pentru generarea numarului. Insa acest lucru se poate schimba cu timpul.
 
Daca aveti alte nelamuriri sau intrebari puteti sa le adresati direct biroului Vamal aici.
 

Menține în viață blogul utilizând linkurile mele afiliate

Dacă dorești să-ți oferi contribuția ta acestui proiect, poți utiliza unul din link-urile mele afiliate. Pentru fiecare produs ce-l cumperi de pe unul din site-urile de mai jos, primesc un mic procent din achiziție fără un cost adițional pentru tine. Îți mulțumesc că îmi citești pagina și că ai considerat să accesezi linkurile. <3

Alte articole interesante

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani