vama china

Taxe vamale pentru China si SUA in anul 2023: Ce taxe trebuie sa mai platim?

Comerciantii din China ca Gearbest, Dx si Aliexpress devin din ce in ce mai populari. Astfel persoanele ce nu au mai facut import de bunuri din afara UE pana acum devin putin reticente la toata procedura.

Taxele vamale sunt modificate dupa o anumita perioada de timp, astfel posibil ca unele informatii gasite pe internet sa nu mai fie valabile

De asta am hotarat sa fac un articol actualizat despre taxele vamale ce orice cetetean Roman trebuie sa le achite la importuri de bunuri din afara Uniunii Europene.

In principal coletele ce vin din afara Uniunii Europene sunt taxate cu TVA si anumite taxe vamale in functie de curierul prin care ajunge comanda, plus o taxa perceputa pentru coletele ce dapasesc o valoare stabilita de stat.

Mai jos o sa gasiti mai precis:

  • care sunt taxele vamale de import
  • daca exista diferente pentru importurile din SUA sau Canada

Taxe vamale ce sunt valabile in anul 2023

taxe vamale
taxe vamale
Valoare produsTAXE SUPORTATE DE CUMPĂRĂTOR
Produsul nu depășește 10€FĂRĂ TVA
FĂRĂ TAXE VAMALE
până la pragul de 150€TVA 19% DIN VALOAREA PRODUSULUI+8lei
FĂRĂ TAXE VAMALE
Produsul depășește 150€TVA 19% DIN VALOAREA PRODUSULUI+8lei
TAXE VAMALE PENTRU CATEGORIA DE PRODUS (în medie e undeva la 3,3% din valoarea coletului)

Referinta Taxe Vamale China 2023: Bunuri expediate prin colete customs.ro
Practic daca ai comandat un produs in valoare de 10€ nu trebuie sa iti faci griji de taxe aditionale. Acesta posibil chiar sa-ti ajunga la oficiul postal din cartier.

Daca produsul depaseste 10€ dar nu depaseste 150€, atunci achiti la vama TVA 19% plus o taxa de 8 lei ce reprezinta achitarea TVA de catre vames in numele tau. Coletele ce depasesc 10€ ajung direct la regionala vamala.

Daca bunurile depasesc 150€ atunci o sa achiti TVA 19% si taxa de 8 lei, plus taxe vamale pentru categoria de produs.
Taxele vamale pentru categoria de produs reprezinta un procent din suma totala a comenzii (acesta iti este comunicata de obicei la oficiul vamal sau poti contacta pe cei de la ANAF)

In cazul in care apelati la un serviciu de curierat rapid cum este DHL, trebuie sa verificati site-ul acestora pentru a indentifica tarifele percepute pentru coletele din afara Uniunii Europene.
In principiu plata TVA-ului este exact in formatul din tabelul de mai sus, insa curierii percep taxe mai mari pentru plata TVA-ului in numele vostru.
Daca nu doresti acest lucru trebuie sa-ti faci un numar EORI.

Inca un aspect ce trebuie sa-l iei in considerare ce se poate intampla in anumite situatii atat pentru persoanele fizice cat si cele juridice: mai exista o taxa ce poate fi aplicata arbitrar de catre comisarul vamal.

Daca produsul sau produsele ce le-ai importat prezinta o valoare suspicioara sau continutul intra in contradictie cu anumite legi de import, comisarul poate aplica o taxa aditionala de dumping ce este un procent din valoarea totala a comenzii.

Comisionarea vamala pentru persoane fizice cat si juridice este identica, difeta putin modul in care se pot achita taxele vamale si TVA-ul.

Taxe vamale China, SUA sau Canada: Exista diferente la taxare?

Nu, nu exista diferente de taxare pentru coletele din China, SUA sau din Canada.

Importurile ce provin din Statele Unite, China, Canada sau orice tara ce este in afara spatiului European sunt taxate conform tabelului mentionat mai sus neexistand alte mentiuni sau conditii speciale pentru a putea importa produse.

  • coletele daca sunt livrate prin ePacket ajung la Posta Romana si acolo va trebui sa achiti TVA-ul si taxele vamale
  • coletele ce ajung in tara prin curier rapid va trebui sa achiti taxele vamale singur prin intermediul unui cod EORI sau sa contractezi firma de curierat pentru a putea sa-ti onoreze formalitatile vamale.

Pot evita plata taxelor vamale?

Aceste metode sunt complet legate si nu implica metode de evaziune fiscala. Evitarea taxelor vamale prin evaziune este pedepsita conform legii in vigoare.

Prima metoda de evitare plata taxe vamale

Daca comanzi un produs de la un site precum Aliexpress sau Gear Best sa te asiguri ca vanzatorul ofera livrare a bunului din Europa (optiunea este disponibila la unele produse).

Uzual o parte din magazinele online din China, mai nou au puncte de livrare in Europa ce-ti trimit coletul direct acasa prin curier rapid.

Metoda a 2-a de evitare plata taxe vamale

Aliexpress mai nou (desi am inteles ca si alte site-uri de comert din China) iti retin TVA-ul la comanda, apoi acestia il platesc in numele tau statului.

Din ce am inteles eu, procedura aceasta se respecta numai in cazul metodelor de livrare oferite de Aliexpress direct (adica metodele ce urmeaza sa le mentionez mai jos)

Astfel coletul va ajunge la Posta si nu o sa achiti formalitati vamale si TVA sau va ajunge prin intermediul unei firme de curierat direct la tine acasa.

Livrare rapida, fara vamuire din Aliexpress

In cazul Aliexpress, daca comandati un produs chiar si din China, sa selectati metoda de livrare Aliexpress Standard Shipping. Cu aceasta metoda de livrare coletul este initial expediat la un punct in Europa unde se achita vama acestuia si ulterior este trimis in Romania prin Fan Courier. Timpul de livrare este de pana la 30 de zile.

Daca selectati metoda de livrare Aliexpress Saver Shipping, coletul respecta aceeasi procedura logistica ca in cazul Aliespress Standard Shipping, numai ca ajunge direct la posta de cartier. Timpul de livrare este de pana la 2 luni.

Alta metoda de a evita taxele vamale nu exista, fara sa incalce legea.

Alte cateva mentiuni:

  • Numai pentru coletele ce sunt trimise din Uniunea Europeana si nu sunt accizate de stat (tutun, alcool etc.) nu sunt supuse taxelor vamale
  • Unele magazine online precum Gearbest si Aliexpress iti ofera posibilitatea sa iti ramburseze partial sau integral taxele vamale ce le-ai suportat

Unde se platesc taxele vamale?

Daca coletul ajunge prin Posta Romana, taxele vamale le achiti in felul urmator:

  • direct la oficiul postal daca ai importat produsul ca persoana fizica
  • prin intermediul unui comisar vamal ce il contractezi daca ai comandat ca persoana juridica

Daca coletul ajunge prin curier rapid atunci poti opta ca TVA-ul si taxele vamale sa fie achitate de catre compania de curierat sau sa faci tu platile prin intermediul unui cod EORI.

Aveti alte intrebari despre taxe?

Daca nu ati gasit lamurirea in acest articol va invit sa scrieti un comentariu mai jos. Am sa incerc sa va raspund in cel mai scurt timp posibil.

Si daca intrebarea este una populare am s-o includ in acest articol ca mai multe persoane sa vada lamurirea.

Ai cont de Instagram? Follow me 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani