calculator vechi

Programe pentru calculator ce trebuie sa le ai instalate

Programe pentru calculator

Programe pentru calculator ce trebuie sa le ai instalate

Computerele sunt primul lucru cu care avem contact la munca si acasa. Pana in momentul de fata inca nu am gasit un substituent practic si puternic computerelor. Bine, sunt tabletele si telefoanele mobile ce efectueaza o parte din functiile unui PC/MAC, insa nu au puterea de procesare foarte mare.
Astfel pentru munca sau facultate esti silit sa folosesti un computer.
Dar nu o fi neaparat un capat de lumea! Acestea devin cu timpul din ce in ce mai performante, consuma mai putine resurse si sunt mult mai portabile comparativ cu anii trecuti. Adica acum iti poti achizitiona un Intel NUC ce are o performanta cu mult superioara unui PC din urma cu cativa ani si e atat de mic ca-l poti cara cu tine oriunde.
Insa odata cu puterea de procesare sporita si nevoile noastre se modifica, automat cautam noi programe si aplicatii ce sa le instalam.
In acest articol am sa-ti enumar catava programe pentru calculator ce cred ca ar trebui sa consideri pentru instalare. Programe care iti imbunatatesc experienta de utilizare sau chiar iti protejeaza datele personale.

O parte din programele mentionate se regasesc si pe MacOS

Dar totusi…ce programe pentru calculator trebuie sa ai instalate?

Un browser performant

Programe pentru calculator ce trebuie sa le ai instalate 31
Pentru a accesa continut din online ai nevoie de un browser performant care si-ti protejeze datele si sa nu te lase sa dai click pe orice prostie de link.
In acest context cel mai bun browser din punctul meu de vedere este Opera.
Opera a primit foarte multe update-uri in ultima perioada si acum e unul din cele mai dotate browsere din punct de vedere a functiilor oferite.
Te poti loga in browser pentru a salva istoricul, parolele si bookmarkurile pe contul tau, ai diferite optiuni de personalizare, iti ofera posibilitatea sa vizionezi clipurile video preferate sub forma de popup in interiorul altor pagini si are VPN gratuit integrat.
⏩ Descarca Opera de aici
 

Antivirus ce te fereste de potentialii intrusi

Programe pentru calculator ce trebuie sa le ai instalate 32
Atacurile cibernetice s-au intensificat in ultimul timp. Chiar daca majoritatea din ele nu vizeaza consumatorii de rand, este foarte important sa fim pregatiti pentur orice eventualitate.
Daca este pe ultima versiune de Windows 10, antivirusul Windows Defender face o treaba relativ decenta, dar pentru un nivel de securitate imbunatatit recomandarea mea este sa-ti instalezi un antivirus dintr-o sursa externa.
Unul dintre cele mai bun antivirusuri gratuite si cu plata din momentul de fata este Avast.
Avast are o reputatie bine definita in spatiul de securitate a internetului si pentru solutia lor de securitate free au destul de multe functii deblocate.
Iti poate bloca site-uri suspicioase, ai posibilitatea sa-ti scanezi calculatorul manual sau automat, fiecare site are o emblema de siguranta, protectie pentru phishing, detectare pe baza de comportament si multe altele.
Daca nu iti place chiar atat de mult Avast, poti incerca versiunile free de la AVG si Bitdefender, functiile oferite sunt in mare parte similare.
⏩ Descarca de aici antivirusul gratis Avast
Descarca de aici antivirusul gratis AVG
Descarca de aici antivirusul gratis Bitdefender
 

Un VPN bun

Programe pentru calculator ce trebuie sa le ai instalate 33
Majoritatea companiilor colecteaza date de pe capul tau. Date ce ulterior le folosesc in scopuri comerciale si te trezesti ca primesti diferite reclame ciudate pe Facebook sau pe site-urile ce le vizitezi. Pe langa asta sunt persoane rau intentionate ce iti pot intercepta traficul in scopul obtinerii de informatii valoroase de la tine.
Dar cum poti preveni asta?
Iti instalezi un VPN!
Un VPN iti redirectioneaza traficul tau printr-un host aflat intr-o alta tara, astfel tu esti identificat accesand site-ul din Londra sau Belgia (asta ca doua exemple) in timp ca nu ai parasit canapeaua din Berceni, Bucuresti. ?
Solutiile VPN free sunt ok, insa au anumite restrictii, astfel recomandarea mea este sa cumperi o solutie ca a celor de la Windscribe spre exemplu.
Abonamentul poate fi platit anual sau lunar, insa traficul iti este criptat si toate site-urile ce te urmaresc sau iti livreaza reclame nu vor mai avea posibilitatea sa o faca. Poate fi instalat chiar si pe unele routere!
Descarca Windscribe VPN de aici
 

Program de curatare PC

Programe pentru calculator ce trebuie sa le ai instalate 34
Chiar daca Windows 10 e destul de avansat in ceea ce priveste eliminarea fisierelor reziduale, dupa multe instalari si dezinstalari de programe, tot raman in memoria intersa fisiere reziduale.
Fisiere care nu numai ca iau spatiu inutil dar uneori pot cauza probleme aplicatiilor deja instalate sau OS-ului.
Unul din programele ce le folosesc eu cel mai des este CCleaner insa pentru o functionalitate similara puteti incerca si Glary Utilities.
Ambele programe curata fisierele reziduale, sterg fisierele inutile stocate de browsere, elimina duplicatele, curata registrii si multe altele.
Pentru a beneficia de un set de functii complet este necesara achizitionarea programelor cu plata.
Descarca de aici CCleaner
Descarca de aici Glary Utilities
 
In mare parte acestea ar fi seria de programe pentru calculator ce nu trebuie sa-ti lipseasca. Lista se poate extinde in functie de preferintele tale, insa necesitatea instalarilor ulterioare nu este o prioritate pentru toata lumea.

Tu ce programe pentru PC folosesti?

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani