Telefoanele ieftine chinezesti isi merita banii?

inception confused

Telefoanele ieftine chinezesti isi merita banii?

Telefonul este un gadget indispensabil pentru multi dintre noi. Iar ca oricare produs acesta se prezinta in mai multe modele cu diferite functii si preturi de la diferite companii producatoare.
In ultima perioada companii de dimensiuni medii si mari din China au inceput sa exporte aceste modele si in Europa sau America (au acceptat normele FCC si reglementarile europene). Publicul care nu este familiarizat cu ele tinde sa fie destul de scaptic, asta pentru ca sunt ieftine si nu inspira incredere la prima vedere (ceea ce este perfect normal si logic).
In momentul de fata cele mai ieftine telefoane de la firme chinezesti sunt: Doogee X5 – 60$, Doogee Y100x – 75$, Mliais M9 Plus – 89$, Leagoo Elite 4G – 100$, Elephone P6I – 86$.
Probabil sa fie modele chinezesti cu preturi si mai mici de atat insa eu am enumerat brand-urile care au o oarecare popularitate in Asia, nu cei care fac telefoanele „pe vapor”. 🙂
Telefoanele au procesoare si specificatii similare, carcase din plastic si baterii de dimensiuni reduse. Performanta este destul de acceptabila pentru un telefoane care costa mai putin de 400 lei si pe langa asta beneficiaza de update-uri OTA. Vin din fabrica cu ultimile versiuni de Android si au incarcatoare europene.
Retelele GSM 2g, 3g si 4g sunt suportate nativ deci nu sunt probleme cu acest aspect. Telefoanele vin decodate si fara aplicatii chinezesti instalate.
Pana acum totul bun si frumos insa care sunt principalele dezavantaje?
Pai un mic impediment este service-ul, daca telefonul s-a defectat va trebui trimis la sediul companiei de unde este cumparat (unele au centru de service si in Europa).
In al doilea rand exista o posibilitate sa nu ai serviciile Google instalate(Google Play, Google Sync) insa nu este ceva major, se instaleaza destul de simplu.
Iar in al treilea rand calitatea efectiva a telefonului, adica arata exact de banii pe care il dai pe el.
Nu zic ca se dezintegreaza numai cat il atingi, insa nu ai cum sa te astepti ca plasticul sa fie la fel de calitativ ca cel de pe OnePlus sau LG G3 (ca exemplu). Insa in pofida acestori mici aspecte nefavorabile tot le recomand.

Concluzii

Daca ai nevoie de un telefon adiacent sau acesta este primul tau smartphone cu Android, merita sa cumperi unul din modelele de mai sus. In ideea ca: daca nu iti place sistemul de operare nu ai facut o investitie atat de mare incat sa iti para rau.
Atunci cand cumperi un model de peste 1000 lei cumva ai nevoie de siguranta aceea ca modelul o sa-ti placa, ca o sa mearga super bine si nu vei fi nevoit sa-l vinzi la cateva saptamani.
Investitia este minima! Esti putin mai detasat in privinta asteptarilor (care oricum iti vor fi depasite) si in cele din urma il poti oferi cadou unui amic sau membru al familiei. 🙂
Inca un aspect important care trebuie mentionat: un telefon de 100$ nu se compara din punct de vedere al performantei cu unul de 500-600$, asta trebuie sa tii minte pentru ca este esential. Adica este posibil uneori sa mai „schiopateze” dar nu e cazul sa te impacientezi! Cu cat esti mai confortabil cu sistemul de operare o sa vrei sa faci upgrade la un model mai scump (asta dupa 6luni-1an)
Te-am convins sau nu? Daca raspunsul este afirmativ am sa-ti ofer un cupon de reducere pentru Doogee Y100X care este: Y100XGB
Acum a doua intrebare, tu ai fi interesat sa achizitionezi unul din modele ca telefon secundar sau chiar ca daily driver?
Lasa raspunsul mai jos sau pe Facebook. 😀

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani