spatiu de stocare insuficient

Spatiu de stocare insuficient? Vezi posibilitatile de rezolvare

Spatiu de stocare insuficient? Vezi metodele de eliberare a memoriei mai jos

Abia ti-ai cumparat telefonul mobil si esti curios sa vezi cum se compara cu vechiul model. Perfect normal! Toti pasionatii de tehnologic cred ca fac asta!
Si incepi sa instalezi aplicatii peste aplicatii, jocuri si mai faci si unele fotografii sau filmulete. Insa in foarte scurt timp iti apare eroarea spatiu de stocare insuficient, ce e de facut?
Pai in articolul in cauza am sa-ti enumerez cateva posibilitati eficiente prin care poti adresarea eroarea cu spatiu de stocare insuficient, permatand instalarea de noi aplicatii sau jocuri pe dispozitivul tau mobil.
Metodele acestea nu sunt „minuni” sau mai stiu eu ce trucuri pentru eliberarea memoriei, ci sunt solutii dovedite pentru a fi eficiente indiferent de sistemul de operare.
Solutiile de eliberare a memoriei sunt testate si recomandate de o larga varietate de consumatori.
Sa incepem cu prima metoda de golire a memoriei interne de fisiere ce nu le necesiti.

Golire memorie de fisiere si aplicatii inutile

Daca esti ca mine si instalezi aplicatii noi una dupa alta, acestea pot incetini telefonul considerabil. Mai ales atunci cand ramai cu foarte putina memorie interna.
Sfatul meu in acest context este sa te uiti pe la setari si sa cureti memoria de aplicatiile ce nu le necesiti si mai ales de fisierele dublicat (fotografii si clipuri video).
De multe ori instalezi aplicatii doar ca sa realizezi ca nu le utilizezi absolut deloc sau extrem de rar. Iar in cazul fotografiilor sau filmuletelor, se intampla sa ai mai multe clipuri video sau fotografii din aceiasi ipostaza care practic reflecta acelasi lucru.

Utilizeaza o aplicatie de cloud Backup

Una din cele mai populare aplicatii de backup in cloud este Google Drive, insa aici ai spatiu de stocare oarecum limitat si trebuie sa te orientezi la fisierele ce le salvezi. Pentru o idee mai mult spatiu poti incarca aplicatia de Android si iOS Mega avand 50GB spatiu de stocare gratuit.
Insa daca ai instalata aplicatia Google Photos ai spatiu de backup nelimitat in cloud. Impedimentul aici e faptul ca aplicatia dupa cum sugereaza si numele, este numai pentru aplicatii sau clipuri video.

Muta aplicatiile pe un card MicroSD (Android)

Daca ai un dispozitiv cu Android 6.0 sau mai nou, ai un card MicroSD rapid la indemana si un telefon ce suporta practic slot MicroSD (cred ca asta trebuia sa stii de la sine ca e cerinta ?)
Sistemul de operare Android iti ofera posibilitatea sa convertesti cardul MicroSD in memorie interna. Vitezele de scriere si citire depind automat de cardul de memorie, insa metoda este o alternativa buna de expansiune a memoriei interne mai ales cand aceasta este limitata de aplicatiile sau jocurile ce le ai instalate.
Pe langa extinderea memoriei, metoda iti ofera mai multa integrare cu aplicatiile si setarile telefonului. (spatiul de stocare de pe card este vazut ca o partitie separata unde anumite actiuni de scriere/citire sunt manuale. Convertind cardul ca memorie interna, mai multe aplicatii o sa vada spatiul disponibil.)

Resetare din fabrica

Am sesizat ca in anumite situatii, cel putin pe Android, apare un conflict ciudat in care memoria interna nu se elibereaza chiar daca stergi aplicatiile de pe ea.
Lucrul acesta mi s-a intamplat pe doua telefoane cu Android mai vechi, insa nu strica sa incercati o resetare din fabrica (cu backup facut in prealabil) atunci cand memoria este plina pana la refuz.
Odata cu eliberarea spatiului, telefonul va capata cursivitatea din fabrica.
 
In linii mari aceste metode ar trebui sa rezolva majoritatea problemelor cu spatiul insuficient pe telefoanele mobile atat cu Android cat si cu iOS.

Daca ai foarte multe aplicatii de care ai nevoie sau imagini/clipuri video, pe care nu le poti sterge, te sfatuiesc sa revizuiesti utilitatea lor (in cazul aplicatiilor) sau sa optezi la un backup in cloud (in cazul imaginilor/clipurilor). Altfel nu prea ai efectiv ce sa faci! Mai ales daca telefonul nu suporta un card MicroSD.

Tu atunci cand ai spatiu de stocare insuficient , ce metoda folosesti pentru a face loc? Lasa te rog un comentariu in sectiunea de mai jos.

Nu uita ca joi de la ora 19:00 facem un live pe Facebook unde discutam despre tehnologie. Detalii aici.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles