bateriile viitorului

Profesorul ce a inventat bateriile Li-Ion a gasit o alternativa superioara

Profesorul ce a inventat bateriile Li-Ion

Profesorul ce a inventat bateriile Li-Ion a gasit o alternativa superioara lor ce are o densitate energetica de 3 ori mai mare si sunt mai fiabile

Bateriile Li-Ion sunt in dispozitivele noastre mobile de foarte mult timp. Cu timpul au mai aparut imbunatatiri insa nu semnificative. Acest lucru ne-a impiedicat sa dezvoltam telefoane mobile, tablete, ceasuri smart chiar si masini electrice cu autonomie mai mare datorita constrangerilor tehnologiei.
Pe langa limitarile legate de capacitatea de inmagazinare, bateriile Li-Ion sunt destul de sensibile la variatii de temperatura sau supraincarcare, astfel pot sa explodeze. Cred ca cu totii stiti cazul telefonului Note 7.
Insa profesorul ce a inventat bateriile Li-Ion John B. Goodenough a descoperit o metoda prin care sa inlocuiasca definitiv bateriile conventionale Li-Ion.
In ciuda varstei de 94 de ani profesorul John ce activeaza si acum la Universitatea Texas din Austin a descoperit o noua metoda de a inmagazina energie electrica, impreuna cu asistenta sa Maria Helena Braga.
Practic in bateriile Li-Ion substanta ce predomina si faciliteaza efectiv inmagazinarea energiei in interiorul ei este lichida si incarcata cu electroliti. Astfel sunt transportati ionii de litiu intre Anoda (partea cu -) cu Catodul (partea cu +).
In cazul in care bateria este incarcata prea rapid, acest lichid poate deveni instabil si se cauzeaza o explozie.
Problema a fost rezolvata de domnul profesorul cu ajutorul electrolitilor din sticla.
Nu numai ca este o metoda mai ieftina de a produce baterii, insa si mai sigura.
Incarcarea se face mai rapid si capacitatea de inmagazinare a energiei pentru o baterie cu electroliti din sticla e cu aproximativ 3 ori mai mare (daca este comparata cu o baterie Li-Ion de dimensiune similara)
Astfel ar rezulta masini electrice cu autonomie mai mare, telefoane mai sigure si ceasuri smart mai subtiri. ?
Tehnologia inca este la stadiul de proiectare, dar cel mai probabil in viitorul apropiat o sa vedem dispozitive ce vor functiona pe baza ei.
Sa speram ca o companie mare se va gandi sa finanteze cercetarea mai departe.
sursa

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani