TOP 5 monovolume de familie second hand sub 7000€ 31
monovolume de familie

TOP 5 monovolume de familie second hand sub 7000€

Monovolumele de familie sunt o alegere inteligentă pentru persoanele ce au minim 2 copii sau doresc pur și simplu mai mult spațiu atunci când merg în vacanțe sau plimbări.

Ce-i drept, fie că ai o familie numeroasă sau nu, un monovolum de familie poate fi mașina ideală pentru tine dacă pui mai mult prioritate pe siguranță și spațiu

Însă dacă te interesează să spunem sportivitatea sau confortul sporit nu cred că această categorie ți se potrivește.

Ce este un monovolum de familie?

Păi în cazul în care nu ești familiarizat/ă cu această clasă, o să-ți detaliez pe scurt descrierea acesteia.

Un monovolum de familie este practic o furgonetă destinată pentru uzului personal. Acestea pot avea 5 uși convenționale (ce se deschid normal ca la orice mașină) sau pot avea 3/4 uși convenționale și 1/2 uși ce se deschid prin glisare.

Monovolumele sunt mașini utilitare datorită spațiului ce-l conferă și flexibilității în reconfigurații ulterioare (practic poți scoate scaunele și să o convertești într-o mașină pentru transport sau am văzut unele proiecte interesante pe internet unde monovolumul avea în spate pat și un micro-bucătorie)

Sunt alegerea persoanelor ce călătoresc mult, mii de kilometri pe an și de cele mai multe ori au copii.

Dar acestea fiind spuse, care ar fi un top 5 monovolume de familie second hand ce să nu depășească suma de 7000€?

Criterii de selecție monovolume de familie

Practic o să selectez aceste monovolume după următoarele criterii ca să triem să spun așa modelele cu care există o șansă mare să nu fiți satisfăcuți.

Criteriile au fost selectate ca și cum eu aș fi fost interesat să achiziționez o astfel de mașină. Mașinile au fost selectate vizualizând zeci de articole de specialitate, forumuri și clipuri video.

Acest top nu este sub nicio formă perfect, sunt doar alegerile mele personale în urma cercetării.

Dacă consideri că am omis un aspect important în această listă de criterii, lasă te rog un comentariu.

 • fiabilitatea trebuie să fie destul de ridicată (atât pentru motor cât și pentru alte aspecte)
 • performanța în materie de consum
 • aspect
 • oponii ale utilizatorilor predominant pozitive

5.Volkswagen Touran Highline 2010-2015

5000-6900€

monovolume de familie vw touran
VW Touran Highline

Grupul Volkswagen are un monovolum ce este destul de popular în Europa, acesta este VW Touran ce se produce de prin 2003 și cu trecerea anului a primit mici upgrade-uri.

Pentru lista noastră de top monovolume de familie am selectat modelul Touran Highline din anul 2011 ca fiind o alegere bună de monovolum second hand.

Versiunea acestui monovolum vine cu destul de multe opțiuni pentru confort și spațiu.

Dispune de geamuri electrice față spate, pilot automat, are disponibilă și cutie de viteze automată DSG care este destul de fiabilă (atât timp cât este o generație după 2010 și are făcut service la timp) și pentru cei care doresc un consum cât mai mic VW Touran are și o motorizare pe GPL din fabrică (1.4L TSI ECOFUEL 6MT).

Ce îmi place la mașinile din grupul VW (cel puțin cele pentru uz personal) este faptul că ai posibilitatea să-ți pui foarte multe opțiuni.

Adică pe lângă cele menționate mai sus, poți găsi modele second hand ce au fost configurate din fabrică cu scaune încălzite, senzori de parcare față spate, cameră pentru marșarier până și sistem dublu-climatronic.

Cea mai populară și fiabilă motorizare a acestui model este varianta 1.4 TSI de 140 cai putere ce are unele probleme cu distribuția (în cazul în care nu se folosește ulei de calitate și nu sunt schimbate anumite consumabile la timp) și alte mici probleme pe la anumite piese ale motorului ce nu ar trebui să vă faceți griji prea mari pentru ele. Configurația este ideal să o găsiți cu o cutie de viteze manuală.

Este de evitat motorizările diesel, aceastea având probleme cu filtrul de particule ce se poate înfunda prematur.

Încă o problemă comună a modelelor din acest an de VW, ar fi probleme cu ambreiajul care cedează înainte de vreme. Însă din ce am mai studiat, aparent ar fi problema mai predominantă pe motorizările de 1.2L.

4.Renault Scenic 2009-2011

5000-6500€

monovolume de familie renault scenic
Renault Scenic

Renault a lansat acest model de Scenic prin anul 2009 (denumirea lui este Scenic III) într-o perioadă când marii producători deja începeau să migreze către alte platforme de autoturisme pentru familiști.

Însă Renault a văzut o oarecare oportunitate în acest segment de monovolume așa că a încercat să ofere ce are mai bun pentru acest model.

Renault Scenic III este construit pe platformă de Megane unde au fost adresate multe din problemele ce le avea generația trecută și pe lângă asta vine cu o largă varietate de motorizări.

Este destul de spațioasă și vine cu opțiuni precum cameră pentru marșarier, senzori de ploaie, keyless entry, pilor automat, senzori de parcare față/spate și dublu-climatronic.

Din ce am mai citit pe internet și gradul de antifonare împreună cu confortul la drum lung este destul de ridicat.

Din ce am mai citit pe net, cele mai fiabile motorizări ar fi dCi 150 2.0L  și dCi 110 1.5L. Modelul a mai venit și cu câteva variante de motor pe benzină, acestea iar sunt destul de fiabile, însă consumul poate fi o idee mai mare pe motorizărie mai mici de 1.6L.

Problemele cele mai comune ale acestui model sunt cu frâna de parcare electronică ce poate rămâne blocată (ar fi o problemă ce se rezolvă destul de rapid și fără costuri prea mari).

3.Ford C-Max 2010-2014

6000-7500€

monovolum de familie ford c-max
Ford C-Max

Primul model de monovolum de familie second hand din lista noastră ce vine cu ușă glisabilă este Ford Grand C-Max.

Modelul este unul relativ rar de găsit cel puțin în România însă per total este o mașină ce vine cu multe opțiuni și se conduce super bine.

Interiorul este foarte spațios și-ți permite să piezi scaunele din portbagaj pentru a obține și mai mult loc pentru a căra bagaje.

Ce este fain la C-Max (posibil să fie opțiunea și pe alte modele Ford din categorie) este faptul că accesul la scaunele din portbagaj se poate face în două moduri.

 • scaunul de pe rândul din mijloc se pliază și se ascunde
 • scaunul exterior de pe rândul din mijloc se poate da în fața pe șine

Acest lucru este benefic dacă dorești să cari obiecte mai lungi (ski-uri de exemplu).

Per total dacă ești interesat de un monovolum de familie second hand fiabil ce nu o să-ți epuizeze bugetul, Ford C-Max este o opțiune foarte bună.

Ce trebuie să ai în vedere în materie de fiabilitate:

 • unele modele ar avea probleme cu partea electrică
 • modelul 2.0 tdci 140CP este cel mai recomandat
 • unele modele ar avea probleme cu frâna de mână
 • există și variantă Hybrid cu un motor de 2.0l benzină și 141CP

2. Mazda 5 2010-Prezent

6000-7500€

TOP 5 monovolume de familie second hand sub 7000€ 32
Mazda 5

Mazda 5 este una din cele mai sexy monovolume de familie din această listă, din punctul meu de vedere cel puțin.

Însă autoturismul are un grad ridicat de fiabilitate și este recomandată pretutindeni de entuziaștii brandului. Fiind o mașină ce se conduce foarte frumos, având direcția destul de precisă și răspunde bine la comenzi iar în viraje nu ai impresia că ți se răstoarnă mașina (lucru datorat centrului de greutate mai mic).

Modelul vine în mai multe variante de motorizări și dotări însă de departe cea mai recomandată este varianta cu motorizarea de 2.0l 150 cai putere (benzină).

Mai este un motor de 1.6l diesel și 110 cai, ceva de genul acesta, însă conform spuselor mai multor proprietar motorul este prea mic pentru caroserie și la drumuri mai lungi crește consumul destul de mult.

Monovolumul Mazda 5 are uși din spate ce se glisează fiind perfecte pentru parcările înguste, îți conferă posibilitatea ca scaunul de pe rândul din mijloc să-l convertești în cotieră sau de sub scaunul opus să scoți un fel de măsuță pentru băuturi.

Autoturismul toate fi configurat să aibă până la 7 locuri și dacă pliezi scaunele din spate ajungi să ai un portbagaj de 425L.

Problemele lui Mazda 5 nu sunt numeroase însă la ce trebuie să fii atent:

 • unele modele au probleme cu rugina
 • garda la sol nu este foarte mare în comparație cu alte modele de la branduri competitoare
 • modelul 1.6l diesel are probleme cu înfundarea DPF
 • dacă schimbi uleiul la mașină, resetarea computerului se face doar în reprezentanță

1.Toyota Verso 2009-2013

6500-9000€

monovolume de familie

Toată lumea știe deja că mașinile japonezilor nu se strică, pur și simplu sunt construite să reziste testului suprem al timpului.

Bine sunt excepții la aceste reguli și piesele lor sunt în linii mari mai scumpe, dar dacă este să facem abstracție de asta automobilele comercializate de gigantul Toyota sunt pur și simplu mașini trainice, bune.

Exact asta este situația și cu modelul Toyota Verso ce a fost comercializat în perioada 2009 – 2013.

Monovolumul de familie Toyota Verso aduce în linii mari toate dotările de care ai nevoie.

Beneficiezi de control dublu climatronic, se ajunge foarte ușor la scaunele din spate și toate scaunele din spatele șoferului sunt pliabile pentru a conferi mai mult loc pentru depozitare, ba mai mult decât atât există o opțiune ce-ți conferă un plafon din sticlă panoramic (o parte din opținile listate aici nu sunt standard)

Fiind construită pe platforma lui Corolla, Auris, Avensis, Lexus CT și NX, Toyota Verso conferă și un grad sporit de siguranță pentru un autoturism din această clasă.

Bordul mașinii nu este cel mai frumos sincer (e cam hidos) dar funcțional să spunem, împreună cu majoritatea opțiunilor prezente pe mașină.

Cele mai populare/fiabile motoare ale acestui model sunt:

 • 2.0l D-4D diesel 126CP
 • 1.8l benzină 147CP

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani