Recenzie Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro: Un gadget indispensabil 31

Recenzie Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro: Un gadget indispensabil

Roboții aspirator au ajuns să împânzească pur și simplu piața.

Lucrul acesta este datorat în principal prețurilor mai scăzute, ceea ce a permis mai multor utilizatori să achiziționeze un aspirator robot și pe lângă asta progresul semnificativ făcut la algoritmii de navigare și curățare a dovedit utilitatea unui astfel de produs.

Iar unul dintre acești roboți aspirator ce a reușit pur și simplu să acapareze piața din Europa și implicit România este Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro .

Robotul vine în două varianta:

Varianta globală: STYTJ02YM (viomi-v8) și varianta chineză: STYJ02YM (viomi-v7).

Eu am cumpărat varianta chineză ce este legată la serverele din China, însă funcțiile și performanța sunt într-o oarecare măsură similare.

Pe parcursul articolului o să mă refer la aspirator ca Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro ca să fie mai ușor de urmărit recenzia.

aspirator robot Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

În acest review o să discutăm despre aspectul fizic al modelului, senzori, aplicație și performanță.

Articolul o să fie mai lung însă dacă doriți să navigați la o secțiune anume puteți naviga când click pe acestea.

Aspectul fizic și accesorii

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

Robotul Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro vine în două culori: alb și negru.

Este de formă circulară, cu um bumper în față cu cauciuc, senzorul Lidar este colorat roși iar plasticul din partea superioară este unul lucios.

În linii mari robotul are un aspect standard, nimic deosebit.

Ca un minus la aspectul acestuia, cel puțin pentru varianta neagră, este faptul că plasticul de pe capac se zgârie foarte ușor și este un magnet pentru praf. Însă fiind un robot pentru aspirare nu cred că asta este o problemă prea mare.

Pe partea inferioară se mai regăsesc rotițele și peria ce se învârte atunci când robotul este pe modul de aspirare și peria laterală de ajută la extragerea resturilor din colțuri.

rezervor praf Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro
Rezervor de praf Xiaomi Robot Vacuum Mop Pro

Sub capacul superior se regăsește rezervorul de are un clips ce-l ține în loc. Rezervorul are un senzor magnetic (pe filtru) ce indică instalarea corectă a filtrului de praf și rezervorul de apă are două puncte de contact ce alimentează pompa de apă din ineterior.

Tot sub capac se află și o perie ce-ți permite să cureți roboțelul aspirator și butonul pentru închis robotul/pornit programul de curățare și butonul de întoarcere la dock.

Accesorii cu care vine robotul aspirator Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

Robotul Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro vine cu următoarele accesorii:

  • 2 x perii laterale
  • 1 x perie principală
  • 2 x rezervoare (rezervor 2in1 și rezervor de praf)
  • 2 x filtre HEPA
  • 2 x lavete (lavetă clasică și o lavetă umed/uscat)

Din ce am înțeles de la unii utilizatori roboții lor au ajuns fără unele accesorii, acum ce am listat eu mai sus este pachetul oficial de accesorii pentru modelul chinezesc, versiunea globală posibil să nu aibă unele din ele.

perie Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro
Perie principală Xiaomi Mi Robot Vacuum

Referitor la accesorii, ce mai trebuie să punctez:

  • din ce am citit pe net filtrul HEPA al modelului nu este lavabil și se poate curăța doar cu o perie uscată
  • peria principală nu se poate desface (gen nu se desfac capetele precum la Roborock S5) pentru a scoate mai ușor părul din capete

Senzori Xiaomi Mi Robot Vacuum Pro

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro
Senzor Lidar Xiaomi Mi Robot Vacuum Pro

Senzorii fac practic robotul inteligent, senzorii și partea software ce preiau controlul acestora și-i permit robotului să-ți înțeleagă contextul în care se află.

Navigația principală se realizează pe baza unui sistem Lidar ce ricoșează un laser în pereți și obstacole iar robotul calculează distanța aproximată până la acestea, astfel se creează și harta ce îi permite robotului să înțeleagă în ce cameră se află și mai ales să navigheze cu precizie.

Mai este un senzor plasat în partea din față a robotului ce-l ajută să găsească dock-ul însă din ce am înțeles acest senzor nu detectează și obiectele din proximitate (precum la S5 Max, S6)

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro senzor proximitate

Din nefericire modelul nu dispune ce senzori laterali (precum vedem pe Roborock S5/S6) ceea ce-l face să se bazeze pe Lidar ca să ajungă foarte aproape de perete sau obstacole pentru curățare.

Ce de multe ori nu reușește să se apropie chiar atât de mult încât să fie eficientă curățarea (deși după ultimul update am sesizat că a devenit mai eficient în a curăța aproape de perete).

Pe partea inferioară robotul are la colțuri câțiva senzori ce îl împiedică să se auto catapulteze pe scări sau alte praguri din astea mai mari.

Dacă întorci robotul se oprește automat având giroscop, senzor ce ajută robotul și la poziționare atunci când se deplasează.

Unde este rezervorul de praf, sub capac, este un senzor magnetic ce detectează atunci când ai instalat filtrul Hepa și același tip de senzor magnetic este plasat și pe adaptorul de mop unde se plasează laveta.

Tot în materie de senzori, ca să terminăm secțiunea, mai este și bumper fizic din față ce ajută robotul să se oprească atunci când lovește obstacolul.

El în total ar avea 12 senzori, acum care or mai fi, exceptând cei enumerați, nu știu precis că nu prea sunt de găsit pe site-ul producătorului.

Aplicație

aplicație Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

Aplicația ce o utilizează robotul este Xiaomi Mi Home.

Atât varianta chinezească a robotului cât și cea globală se conectează la aplicație, singura diferență este că robotul ce este conceput pentru piața internațională se conectează la serverul Global însă robotul menit pentru Asia se conectează doar la serverul din China.

Lucru ce se traduce printr-o performanță diferită între cele două modele. Pe lângă asta robotul chinezesc (cel pentru Asia) are mai multe funcții integrate în soft (funcție de multiple hărți este un exemplu).

Din aplicație poți să faci următoarele lucruri:

  • să programezi robotul pe modul de curățare preferat (mop, aspirare, mop+aspirare)
  • să selectezi puterea de aspirare și volumul de apă utilizat pe funcția de mop
  • să fragmentezi harta în mai multe camere și să programezi curățarea individual/per cameră
  • poți pune limite sub formă de linii sau forme pe unde robotul nu intră
  • ai posibilitatea să salvezi multiple hărți ale casei (doar pentru versiunea chineză)
  • poți selecta zone specifice pentru curățare
  • ai posibilitatea să controlezi robotul manual
  • vezi un istoric detaliat al curățeniei și un timp estimat de funcționare
  • poți programa robotul să curețe de două ori sau să curețe doar marginile (setare valabilă o singură dată)
  • poți alege modul de mop (mod în Y ce este mai eficient în curățare dar mai lent sau mod simplu ce este mai rapid dar nu așa eficient însa valabil doar pentru versiunea chineză)
  • ai posibilitatea să dai share la robot către unei alte persoane din casă ca să-l poată controla direct de pe contul lor
  • vezi statisticile de uzură a consumabilelor (doar pentru versiunea chineză)
  • poți integra robotul în automatizări (doar pentru dispozitivele ce sunt de pe același server cu robotul)

Dar pe lângă funcții și micile inconveniențe aduse de serverul din China, aplicația este una din cele mai ușor de utilizat și intuitive din această nișă a aspiratoarelor robot.

Funcțiile se găsesc foarte ușor în aplicație și programarea robotului să facă ce vrei tu o faci în doar 1 minut.

Harta casei este super utilă și te ajută să o „ajustezi” după bunul tău plac setând zone unde nu vrei ca aspiratorul să intre (Pereți virtuali/Zone restricționate) și fiecare modificare ce o faci setărilor robotului ți se confirmă printr-un sunet sau vocal.

Mențiuni importante referitoare la aplicație

Ce trebuie să știi la aplicație. Dacă ai un robot chinezesc (nu versiunea globală) o să ai timpi de încărcare puțin mai mari.

Pe lângă asta uneori aplicația nu funcționează cum trebuie pe iPhone.

Dacă ai robotul pe China, atunci când îl programezi, trebuie să fii atent la ora programării. Adică tu trebuie să faci programarea orei pe baza fusului orar din China.

Exemplu: dacă vrei ca robotul să pornească automat din 2 în 2 zile la ora 11:00 AM va trebui să setezi ora pentru 5:00 PM (ora Chinei)

Pentru Android există o aplicație modificată ce face ca robotul (și alte dispozitive Xiaomi chinezești ) să funcționeze de pe serverul global. Găsiți aici mai multe detalii despre aceasta aici.

Notă importantă: Aplicația de pe kapiba.ru fiind modificată de o sursă neoficială, trebuie să fiți precauți cu instalarea ei pe un dispozitiv ce-l utilizați zilnic.

Din aplicație nu poți programa metode de curățare individuale pe cameră în cadrul aceleiași rutine de curățare, această funcție este disponibilă doar pe modelul Roborock S5 Max sau mai noi.

Adică dacă vrei ca robotul să curețe în prima cameră cu mopul pe modul mediu de apă, apoi în următoarele camere doar să aspire pe modul turbo, nu este posibil asta. Ci va trebui să configurezi programe separate pentru fiecare mod de curățare.

Performanță

aspirator Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

Curăță foarte bine pe modul Mediu de putere

Robotul aspiră foarte bine pe modul Turbo, chiar și dacă aveți murdărie de dimensiuni mai mari, însă devine o idee cam zgomotos.

Cel mai mult eu îl utilizez setarea de Medium și sunt foarte mulțumit de performanță.

Robotul aspirator Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro este programat să aspire la două zile în toată casa și cam de 3 ori pe săptămână îl pun să dea cu mopul în anumite camere.

În timpul acesta, cam odată la 8-9 zile, fac o curățenie mai generală cu aspiratorul mare conectat la priză (am un aspirator fără sar destul de standard) și dau cu un mop manual în camerele unde am gresie sau parchet.

Acum cu aspiratorul robot Xiaomi, el îmi strânge mizeria mică și praful din toată casa (după cum vedeți în imaginea zcârboasă de mai sus) și atunci când urmează să dau cu aspiratorul mare cred că reușesc să strâng de până la 2-3 ori mai puțină mizerie în rezervor comparativ cu câteva luni în urmă înainte să am roboțelul.

Să vă spun sincer acum! Eu eram super șeptic de utilitatea lui, chiar dacă l-a rândul meu m-am documentat foarte bine înainte.

Dar nu credeam că un robot din ăsta ar fi așa de bun încât să-și justifice prețul.

Chiar dacă nu are puterea la fel de mare precum un aspirator la 220V și nici nu curăță chiar perfect casă (mai rămân zone unde nu reușește să ia toată murdăria) per total foarte o treabă foarte bună.

Și având și un algoritm de navigare destul de ok se descurcă acceptabil cu obiectele mici ca să le evite, picioarele de scaun/masă și pragurile de până în 2 cm le urcă fără probleme.

Recenzie Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro: Un gadget indispensabil 32
Canal de cablu de aproximativ 16mm înălțime

Dacă aveți cabluri pe jos prin casă vă sfătuiesc să le mascați cu un Canal de cablu din PVC ca robotul să treacă mai ușor peste ele.

Rezervorul de praf are o dimensiune destul de generoasă de 550ML și garantat o să poate strânge multă mizerie fără să fie nevoie să-l golești după fiecare aspirare. Deși din ace am observat eu, performanța de aspirare este considerabil îmbunătățită dacă golești rezervorul după fiecare program de aspirare (durează și doar câteva secunde).

Plus că dacă golești rezervorul de fiecare dată, prelungești considerabil durata de viață a filtrului HEPA.

Ce mai este interesat la rezervorul de aspirare, e faptul că are un mesh din plastic ce captează majoritatea impurităților mici ca să nu ajungă pe filtru și să-l înfunde, ceea ce este foarte fain (unii robiți nu au gândit așa rezervorul și tot praful/mizeria ia contact direct cu filtrul).

Cum aspiră covoarele Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro?

Păi în mare se descurcă acceptabil pe covoarele ce nu sunt foarte pufoase, însă motorul de doar 2100PA nu este chiar atât de puternic.

Din ce am observat pe o mochetă ce o am în una din camere, după ce aspiră robotul pe modul Turbo, tot mai rămân unele zone unde nu este extrasă murdăria foarte bine (semințe de la papagal, scame, bucățele mici de mizerie). Deci va trebui să aspirați mochetele cu aspirator conectat la rețea ca să vă asigurați că sunt curate.

Mopul este ok însă doar la curățare repetată

Recenzie Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro: Un gadget indispensabil 33

Pe partea de mop performanța e acceptabilă însă sub nici o formă nu reușește să curețe petele ce sunt mai uleioase sau uscate.

Chiar și pe modul de apă crescut reușește doar să umezească așa ușor podeaua, ai impresia că debitul de apă este limitat.

Însă dacă e să mergi desculț pe unde a dat acesta cu mopul nu o să ți se lipească mai nimic pe tălpi, treaba ce o face fiind acceptabilă exceptând mențiunea amintită mai sus.

Îl ajută foarte mult și modul de a da cu mopul în Y (adică merge puțin în față, apoi dă cam 20cm în spate lucru ce ajută la desprinderea murdăriei) și faptul că revine insistă oarecum pe zona unde curăță.

Capacitatea rezervorului cu apă este destul de mică, dacă îl lași pe modul High la volumul de apă, o să golească rezervorul aproape imediat. Pe modul Mediu am observat că reușește aproape să dea în toate camerele unde-l pun, însă curățarea nu este foarte eficientă.

Ce poți face să îmbunătățești semnificativ performanța de mop la STYJ02YM/STYTJ02YM?

  • îmbibă laveta într-o soluție de curățare ce nu necesită clătire (eu am făcut gata pregătit un pet de 1L cu soluție în contentație 50/50 diluată cu apă)
  • în zonele unde ai pete mai dificile spreyază un degresant pe jos ce nu necesită clătire cu câteva minute înainte să înceapă aspiratorul să dea cu mopul
  • în zonele unde este murdărie mai multă și ulei utilizează curățarea repetată și clătește laveta la a 2-a curățare

Recomand să cumpărați un rezervor cu apă de 550ml dacă doriți să acoperiți o suprafață mai mare.

Laveta trebuie spălată după fiecare utilizare și lăsată la uscat. Rezervorul trebuie golit integral de apă după fiecare utilizare și se depozitează cu capacul desfăcut pentru a se evapora apa. Ocazional puteți pune câte 1 lingură de oțet alb în interiorul rezervorului iar apoi să îl umpleți cu apă și să dați cu mopul.

Durata de viață a bateriei

Recenzie Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro: Un gadget indispensabil 34

Autonomia în cazul meu este în felul următor, locuința are în jur de 40 m² și este destul de ușor de navigat din punctul meu de vedere.

Robotul este ideal pentru apartamentele/case cu 2-3 camere, ce nu depășesc mai mult de 80 metri pătrați suprafață utilă (după ce se scade dimensiunea mobilei).

La apartamentele/casele mai mari de 80 metri pătrați robotul va fi nevoit să se întoarcă la dock pentru a se încărca și apoi să reia programul de unde a rămas.

Pe modul de aspirare

Aspirare integrală a casei:

  • Turbo – termină cam 85% din casă de aspirat după trebuie să se întoarcă la dock pentru încărcare
  • Mediu – termină casa integral și se întoarce la dock cu 50-55% baterie
  • Standard – termină casa de aspirat și se întoarce la dock cu 60-65% baterie
  • Silent – termină casa de aspirat și se întoarce la dock cu 65-75% baterie

Dat cu mopul în 3 camere (suprafață de aprox. 17 m²)

  • Volum apă pe High – Termină toate camerele și mai rămâne cu 85% baterie deși rezervorul trebuie umplut de 2 ori
  • Volum apă pe Mediu – Termină toate camerele și mai rămâne cu 85% baterie rezervorul se umple doar 1 singură dată
  • Volum apă pe Low – Termină toate camerele și mai rămâne cu 85% baterie și rezervorul este golit jumătate doar

Consumabile

Prețul pentru consumabile este foarte ok.

Adică cu 20€ poți cumpăra 4 lavete, 4 filtre hepa, 4 perii laterale și o perie principală. Ceea ce o să te ajungă aproximativ 1 an și câteva luni (asta dacă folosești robotul de 5 ori pe săptămână pe modul de aspirare/mop).

Preț ce sincer mi se pare extrem de competitiv, în comparație cu alte modele.

Pe lângă asta acest robot este identic la piese cu Viomi V2 Pro, Viomi V2, Viomi V3 și Conga 3490, astfel toate accesoriile și consumabilele sunt compatibile între ele.

Set 12 consumabile Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro 16€ – CUMPĂRĂ ACUM

Set 8 consumabile Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro 9€ – CUMPĂRĂ ACUM

Concluzii

Dacă vrei să-ți cumperi un robot aspirator și nu vrei să investești mai mult de 1300-1400 lei, Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro este opțiunea perfectă.

Navigarea Lidar este una din cele mai precise din industrie, algoritmul de curățare este destul de eficient și opțiunile disponibile în aplicație sunt ok pentru 90% dintre utilizatori.

Pe de altă parte dacă aveți multe mochete/covoare sau o casă mare cu mai multe etaje, nu aș recomanda să cumpărați acest aspirator. Mai bine alegeți un Roborock S6 MaxV sau chiar și un Roborock S5 Max.

Însă dacă casa este medie ca dimensiuni, nu foarte întortocheată și primordial aveți parchet pe jos sau gresie roboțelul este exact ce aveți nevoie.

Există oare robotul aspirator perfect? Nu, garantat nu există și mai mult decât atât acesta garantat nu este unul din ele.

PUNCTE TARI💔 PUNCTE SLABE
-prețul mediu
-putere decentă de aspirare
-operare la un nivel acceptabil de zgomot (are 4 moduri de aspirare)
-poate face o hartă a locuinței și suportă abilitatea de ai seta bariere
-suportă curățarea individuală a camerelor
-Integrale cu Google Home (varianta Globală)
-rezervor de apă controlat electronic
-aplicație mobilă foarte intuitivă
-curăță eficient locuințele mici și medii


-durată de viață a bateriei mică pentru locuințe peste 80m²
-rezervor de apă modest
-nu suportă curățare personalizată pentru fiecare cameră în același program de curățare
-nu are mod Carpet Boost
-nu are senzori de proximitate laterali

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani