Computere care gandesc singure si invata

Computere care gandesc singure si invata

Artificial neural network

Google a prezentat modul de functionare a unui ANN(Artificial Neural Network). Acestea sunt Computere care gandesc singure si invata.

Google sunt lideri in o buna parte din ramurile tehnologiei. Una din aceste ramuri este inteligenta artificiala si au explicat intr-un articol cum functioneaza in linii mari reteaua de calculatoare ANN pe care ei testeaza tehnologia.
Reteaua de calculatoare (Artificial Neural Network) reuseste sa invete o serie de imagini si apoi sa le reproduca.
Se pleaca de la o imagine granulata din care nu intelegi nimic apoi calculatorul trece prin mai multe stadii pana ce afiseaza imaginea dorita (cu banana in acest caz).

artificial intelligence

FOTO: cum calculatorul genereaza imaginea


Calculatoarele sunt in stare sa elimine si obiecte nedorite dintr-o imagine daca nu au fost programate sa le recunoasca, avand un sistem destul de avansat de intelegere si filtrare a informatiei.
Insa sistemul fiind la inceput are si anumite probleme de intelegere si asta se datoreaza modului in care sunt citite imaginile. Fotografiile care sunt incarcate se identifica cu ajutorul unor repere luate de calculator (linii, forme, diferente de culoare intre pixeli si asa mai departe) asta duce foarte usor la erori de interpretare, ceea ce este si normal, daca imaginile sunt similare computerul asociaza ceea ce stie cu ceea ce interpreteaza.

FOTO: erori de citire a imaginilor


Dar si cu aceste erori care pot fi rezolvate pe parcurs sistemul ANN este remarcabil.
Progresul facut in acest domeniu este urias si nu am acoperit toate punctele mentioante de cei de la Google in acest articol.
Sunt placut surprins sa vad ce poate sa faca o echipa de oameni dedicati cu viziune. Tehnologiile care acum sunt in infantilitate au potentialul sa ne schimbe viata radical pe viitor.
Posibilitatile de implementare a unui asemenea sistem sunt foarte vaste si cu cat progresul este mai accelerat cu atat mai curand o sa avem un televizor smart care poti interactiona cu el(acesta ar fi un exemplu).
Daca esti interesat sa citesti mai multe detalii si sa vezi mai multe exemple click AICI.
 

Menține în viață blogul utilizând linkurile mele afiliate

Dacă dorești să-ți oferi contribuția ta acestui proiect, poți utiliza unul din link-urile mele afiliate. Pentru fiecare produs ce-l cumperi de pe unul din site-urile de mai jos, primesc un mic procent din achiziție fără un cost adițional pentru tine. Îți mulțumesc că îmi citești pagina și că ai considerat să accesezi linkurile. <3

Alte articole interesante

cel.ro

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani