Meci de fotbal intre roboti NAO 31

Meci de fotbal intre roboti NAO

robocup 2015

Asa arata un meci de fotbal intre roboti NAO

Nu stiu daca sunteti familiarizati cu robotii NAO dar am sa va explic pe scurt istoria lor si ce implica un meci de fotbal intre roboti.
Primii roboti NAO au fost pusi la dispozitie institutiilor de invatamant primare cat si universitatilor pentru a educa studentii in arta programarii. Robotii erau interesanti pentru studenti deoarece roadele muncii lor erau vazute aproape instant dupa ce programul era compilat.
Roboteii puteau sa fie programati sa danseze, sa iti recunoasca vocea sau fata ba chiar sa ridice anumite obiecte de la sol.
Insa micii companioni(au 58cm inaltime) nu sunt dedicati strict mediului educational ci si pentru casa ta, poti achizitiona unul pentru propria locuinta (pretul este undeva la 6000$-7000$).
Dar ca sa fie lucrurile si mai interesante ocazional sunt organizate competitii pentru diferite sporturi in care participa roboti iar fotabalul este unul din ele.
Fotbalul atunci cand este jucat de oameni nu pare un sport extraordinar de complicat, lasi cateva minute un copil cu o minge si deja realizeaza ce trebuie sa faca, insa in cazul robotilor NAO este o lume total diferita.
Zeci sau poate chiar sute de linii de cod sunt scrise doar pentru efectuarea unei functii simple ca lovitul mingii,  va puteti imagina cat cod se scrie in total in asa fel ca robotul sa poata lua decizii singur in timpul meciului.
Era sa uit sa mentionez, roboteii nu sunt controlati prin telecomanda ci deciziile sunt luate de ei singuri prin liniile de cod ce au fost programate in sistem. Cu ajutorul senzorilor si camerelor detecteaza obstacolele, poarta si mingea si deciziile sunt luate in materie de cateva nanosecunde.
Pe langa toata munca care se depune rezultatul este unul extrem de interesant si amuzant.
Am sa va las pe voi sa va dati cu parerea. 😀

 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani