bmw i3 pret

BMW i3 pret in corelatie cu utilitatea masinii pe termen lung

BMW i3 pret prea mare pentru ceea ce primesti?

Masinile electrice au crescut in popularitate odata ce Testa si-a prezentat arsenalul de masini si camioane electrice.
Acum dupa zeci de ani in care a stat in obscuritate (tehnologia masinilor electrice) ia contact cu lumina reflectoarelor. Nu numai consumatorii cu foarte multi bani sunt din ce in ce mai interesati de ele datorita performantei si tehnologiei dar si familiile cu bugete medii care doresc achizitia unui autovehicul fiabil cu autonomie buna.
La noi momentan este o idee mai greu sa achizitionezi o Tesla, cel putin daca asta te intereseaza, insa BMW ofera cateva optiuni de autovehicule electrice ce sunt plasate oarecum strategic pentru orice buget.
Unul din modelele oferite de companie, cel mai accesibil de altfel, este modelul BMW i3.

BMW i3 pret de la 38.000 euro

Ce avantaje are un BMW i3 electric?

Pai in primul rand este vorba de o fiabilitate sporita datorita numarului redus de componente ce sunt in miscare si automat vibratii reduse pe caroserie (ce vin cu masinile ce functioneaza pe baza motoarelor cu combustie interna).
Al 2-lea avantaj ar fi reducerea amprentei de carbon ce o lasi in oras atunci cand mergi cu masina. Dupa cum observam in orasele mari ale tarii, ce au mult trafic, calitatea aerului scade de la o zi la alta iar principalul cauzator este masina personala.
Numarul 3 in materie de avantaje este alimentarea masinii cu energie electrica. BMW i3 functioneaza pe baza unor motoare electrice ce sunt alimentate de baterii stocate in masina. Acest lucru este un avantaj notabil pentru ca-ti permite sa incarci masina oriunde ai o priza la indemana (incarcarea la 220v este mai inceata, dar se poate realiza).
Avantajul cu numarul 4 este disponibilitatea unui motor mic (ca optiune) ce permite incarcarea bateriilor pentru a extinde autonomia pana la proximativ 400km (varianta pur electrica reuseste sa aibe o autonomie de 200km).
Numarul 5 pe lista de avantaje este data de portierele care se deschid in stilul Rolls Royce, asta iti permite sa urci mai usor pe locurile din spate.

Image result for bmw i3 doors
FOTO: BMW i3

 

Ce dezavantaje are un BMW i3 electric?

In primul rand e vorba de autonomia efectiva a autovehiculului care poate sa fie putin cam mica daca este sa o comparam cu vehiculele ce functioneaza pe motorina sau benzina.
Dezavantajul numarul 2 e faptul ca nu stim exact care este fiabilitatea si reparabilitatea pe termen lung. Chiar daca in teorie un vehicul electric ar fi mai fiabil decat unul pe benzina/diesel, tehnologia este cumva prea la inceput ca sa ne putem pronunta definitiv. Acum trebuie analizate sa vedem cum vor supravietui testului timpului.
Numarul 3 in materie de dezavantaje zic eu ca este pretul (BMW i3 pret de 38000 euro fara optiuni sau taxe). Fiind tehnologii noi, pretul lor e cumva justificat sa spunem. Acum de 38.000 € iti cumperi o masina destul de moderna cu optiuni. Optiuni ce probabil BMW i3 nu o sa le includa (modelul de baza cel putin).
Numarul 4 pe lista de dezavantaje e spatiul redus al masinii. In portbagaj poti baga o valiza mare si daca culci scaunele castigi ceva spatiu, insa sa zicem ca lucrul acesta nu este un dezavantaj major, fiind o masina mica iar majoritatea din aceasta clasa nu sunt extrem de spatioase.
Numarul 5 cand vine vorba de dezavantaje trebuie sa fie numarul redus de statii de incarcare in Romania. Chiar daca incarcarea o poti face acasa fara probleme, atunci cand esti la drum automat depinzi de statiile de incarecare electrice care sunt reduse la numar in tara noastra.
Cel mai mare dezavantaj din punctul meu de vedere a lui BMW i3 si a masinilor electrice in general este timpul de incarcare. Atunci cand esti in graba maxima si nu mai ai baterie, vei fi nevoit sa iei un taxi sau mijloc de transport in comun. O incarcare completa se face peste noapte iar la o statie de incarcare in cateva ore, lucru ce nu putem spune ca este extrem de convenient.

Concluzia

Ideea e ca masinile electrice sunt viitorul. Asta e o certitudine si nu exista loc de indoiala. Insa sa fie acum momentul cand ar trebui sa intri in aceasta cursa? Nu stiu, exista loc de indoiala.
Nu ca masinile electrice sunt proaste, sau BMW i3 ar fi prost, nu, chiar deloc. Ci mai mult ma refer la fiabilitatea produselor pe termen lung, care in momentul de fata nici consumatorii nici producatorii nu pot spune cu certitudine.
Masinile ce functioneaza pe principul combustiei interne sunt pe drumuri de zeci de ani, deci se poate spune ca avem experienta necesara in ceea ce le priveste. Chiar si cu masinile mai noi care sunt pline de senzori si parti digitale, mecanicii au o mai buna intelegere asupra lor decat o masina ce are un minim de parti mecanice si funtioneaza aproape in intregime electronic.
Sa cumperi un BMW i3?
Pai daca iti doresti neaparat masina si vrei sa incerci ceva noi, de ce nu? Mai ales acum cu solutiile de finantare ai flexibilitatea sa faci asta.
Daca ai dubii, mai asteapta cativa ani, vezi optiunile pe benzina si diesel.

Tu ce parere ai? Avantajele unui BMW i3 sunt prea modice pentru pretul platit? Comentariu mai jos

 
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani