Ce inseamna root si la ce te poate ajuta pe tine? 31

Ce inseamna root si la ce te poate ajuta pe tine?

root-acces

Ce inseamna root si la ce te poate ajuta pe tine?

Rooting is the process of allowing users of smartphones, tablets and other devices running the Androidmobile operating system to attain privileged control (known asroot access) over various Android subsystems.
sursa: WIKIPEDIA

Mai pe romaneste, root-ul este un proces prin care utilizatorul unui dispozitiv cu sistemul de operare Android, primeste privilegii de superuser (utilizator cu drepturi depline) in a modifica/sterge fisiere ce sunt situate in partitia de System sau alte subpartitii ce tin de sistemul de operare.
Aceasta metoda de a primi drepturi depline este intalnita si in Linux (Android-ul fiind un sistem de operare bazat pe kernelul de Linux) fiind protejata de o parola.
Atunci cand doresti sa efectuezi o actiune ce altereaza fisierele din root (adica din baza sistemului de operare) OS-ul iti solicita parola in asa fel sa confirme ca esti tu si vrei cu adevarat modificarea.
In Android root-ul este blocat din fabrica pe o buna parte din dispozitivele mobile din motive de securitate.
Root-ul pe Android este efectual doar de cei care cunosc capacitatile acestuia si modul in care functioneaza, in vederea obtinerii unor functii sau efectuarea unor modificari pe care operatorul/producator le-a blocat din diverse terte motive.

Stii ce inseamna root acum, te numeri printre „experti” oarecum ?

La ce te poate ajuta root acces-ul?

In trecut, erau cateva functii din Android ce nu puteau fi executate fara root acces (modificarea unor elemente de interfata, schimbarea comportamentul OS-ului/kernelului etc.) dar cu timpul, Google si producatorii au inceput sa introduca treptat o parte din acestea direct in sistemul de operare.
Astfel au redus in unele circumstante nevoia utilizatorilor ca sa iti rooteze telefonul/tableta/ceasul.
Chiar daca Google/producatorii au incercat sa ofere mai multe optiuni utilizatorilor, acestia tot isi rooteaza dispozitivele.
De ce?

Am enumerat in mare parte motivele pentru care se recurge la root, insa pot fi si altele, depinde de nevoile fiecaruia.
Inainte sa te pui la rootat telefonul, trebuie sa mai stii ca garantia dispozitivului rootat cel mai probabil nu va mai fi valida si exista riscul sa-ti corupi sistemul de operare.
Fa root numai daca ai neaparata nevoie si te-ai documentat in prealabil foarte bine.
Chiar daca stii ce inseamna root, asta nu te face automat expert (in fraza de mai sus glumeam).?

Ai rootat telefonul? Lasa te rog comentariul tau mai jos

 
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani