casă smart

Vrei să-ți faci o casă smart? Ce trebuie să știi înainte

Eu am început în incursiunea mea în convertirea locuinței mele în una inteligentă în urmă cu vrei 3 ani.

Totul a început cu un bec WIFI și cu un senzor de temperatură.

În momentul de față am peste 40 de dispozitive prin casă, fiecare din ele au rolul lor în a-mi face viața mai ușoară să spun așa.

Însă nu pot să spun că a fost ușor, am întâmpinat multe probleme în casa mea smart. Multe probleme și multe ore pierdute pentru a le rezolva.

Astfel am decis să fac un articol mai detaliat, dedicat celor care abia încep în ceastă călătorie și doresc să-ți facă casa inteligentă fără multe bătăi de cap.

De bătăi de cap nu o să scapi în totalitate însă eu am să încerc să te sfătuiesc în așa fel încât să eviți o parte din ele

Mai jos am pus un rezumat al articolului pentru navigare rapidă, te invit să sari direct la secțiunea cate te interesează.

Deși recomand să treci prin toate, garantez că o să găsești informații care o să te ajute.

Încă ceva ce trebuie să mai menționez: Acest articol este dedicat persoanelor ce nu construiesc acum o casă de la zero și nu vor să facă modificări extensive instalației electrice (adică să tragă fire adiționale în dozele de aparat și în panoul de siguranțe).

Dacă construiești o casă de la zero, te poți uita la soluții precum KNX însă costurile sunt pe măsură.

Rețeaua din casă trebuie să fie solidă

La baza oricărei case inteligente stă o rețea solidă.

Ce vreau să spun prin asta?

Ai nevoie de un router destul de performant ca să facă față dispozitivelor ce intenționezi să le conectezi la rețea.

Pentru asta automat trebuie să renunți la routerul ce l-ai primit de la providerul tău de internet.

Deși trebuie notat că Digi oferă niște routere TP-Link AX10 AX1500 la o chirie modică de 3 lei/lună. Pentru început poți lua un router de genul în chirie până ce-ți faci upgrade.

Un router WIFI decent pornește de pe la 300 lei. Tot ce găsești sub acest preț sunt modele entry level ce nu suportă mai muți clienți concomitent.

Și chiar dacă suportă 20-30 de clienți concomitent încep să apară probleme cu stabilitatea rețelei și automat o să ai deconectări.

Problema cea mai mare cu routerele WIFI all in one, indiferent de model, este faptul că dispozitivul încearcă să joace rolul a mai multor aparate. Cumva de aici e și prețul accesibil și pe partea cealaltă a ecuației problemele cu administrarea a mai multor dispozitive.

Vrei să-ți faci o casă smart? Ce trebuie să știi înainte 31
Router Entry Level – TP-Link Archer A5, AC1200

Practic routerul WIFI clasic joacă rol de:

 • Switch de rețea, având de la 1 până la 4 porturi UTP (ce distribuie traficul către conexiuni fizice, cu cablu)
 • Router (ce administrează regulile de accesare a internetului)
 • Acces Point (ce face posibilă conectarea laptopului/telefonului la internet prin intermediul lui)

Acestea sunt perfecte pentru apartamente sau case mai mici unde nu ai nevoie de semnal prea puternic și în același timp ai doar maxim 10 dispozitive conectate la el.

Însă vorbind de o casă smart, numărul de dispozitive poate ajunge la ceva zeci destul de rapid plus să nu mai menționăm acoperirea ce o ofertă routerul.

Soluții pentru o rețea mai bună, în funcție de nevoi

Ce bine că ai întrebat!

Soluția are două soluții să spun așa.

Până în 10-20 dispozitive smart

În primul rând poți merge pe ruta de router all in one, în cazul în care nu vrei să adaugi pe rețea mai mult de 10 dispozitive smart WIFI. În cazul acesta nu ai nevoie de un terminal foarte pretențios.

Cred că în unele situații și routerul de la provider o să-ți facă treaba (dar nu bag mâna-n foc)

Între 20-50 dispozitive smart

Aici în mod obligatoriu trebuie să te orientezi la un router all in one ce costă minim 300 lei (deși recomand să investești chiar și mai mult de 300 lei, fiind o investiție pe termen lung).

Cu cât investești mai mult, cu atât routerul o să poată administra mai multe dispozitive, o să-ți ofere mai multe setări și în același timp nu o să ai bătăi de cap pe viitor.

Vrei să-ți faci o casă smart? Ce trebuie să știi înainte 32
TP-Link Archer AX72, Wi-Fi 6
Vrei să-ți faci o casă smart? Ce trebuie să știi înainte 33
ASUS TUF-AX5400, WiFi 6

Peste 70 dispozitive smart

Dacă ai o casă de dimensiuni mai mari (fie casă cu 1-2 nivele sau apartament/casă ce are peste 120 MP cu pereți din beton sau cărămidă) sau intenționezi să instalezi mai mult de 70 de dispozitive smart ce funcționează prin intermediul rețelei WIFI de acum trebuie să te uiți la soluții o idee mai avansate.

Cea mai simplă și accesibilă soluție este să cumperi un mesh WIFI.

 • Locuințe până în 120 MP: WIFI mesh cu 2 terminale
 • Locuințe mai mari de 120 MP sau cu multiple etaje: WIFI mesh cu 3 terminale

Din routerul de la furnizorul de net conectezi un Switch cu management apoi din Switch conectezi acces point-ul principal și pe restul de terminalelor le împrăștii prin casă.

Condiția este ca terminalele să nu fie în raza vizuală unul de altul pentru o performanță cât mai bună sau dacă nu este posibilă această amplasare să nu fie despărțite de mai mult de un perete solid.

Vrei să-ți faci o casă smart? Ce trebuie să știi înainte 34
TP-Link Deco X50
Vrei să-ți faci o casă smart? Ce trebuie să știi înainte 35
Huawei WS8100-22

Soluție Prosumer & Small Business

Soluțiile menționate mai sunt au și ele rolul lor și sunt adresate mai mult persoanelor care nu doresc prea multe setări și vor ca instalarea să o facă cât mai rapid posibil.

Însă dacă nu te încadrezi în acea categorie și dorești să ai cât de mult control poți asupra setărilor rețelei tale atunci va trebui să te orientezi la o soluție dedicată consumatorilor profesioniști sau companiilor de mici dimensiuni.

Aici sunt două rute pe care poți să mergi și fiecare vine cu gradul ei de complexitate împreună cu o serie de avantaje și dezavantaje.

O soluție ready made:

 • TP-Link Omada (ușor de configurat)
 • UBIQUITI UniFi (ușor de configurat)
 • Mikrotik RouterOS (mai greu de configurat)

Soluție personalizată :

 • Pfsense (mult mai greu de configurat)

O rețea completă cu una din soluțiile de mai sus, oricare o alegi, este compusă din următoarele elemente:

 • router
 • switch
 • acces point
case smart romania

Având fiecare dispozitiv cu rolul lui specific, capacitatea rețelei de a administra concomitent zeci, poate sute de dispozitive crește considerabil.

Ce-ți permite o astfel de soluție este să ai un control sporit asupra rețelei tale și a tuturor dispozitivelor din rețea, astfel îmbunătățești radical performanța și poți totodată să-ți sporești siguranța datelor date.

Mai mult decât atât îți oferă capacitate de upgrade ușor pe viitor, individual pentru fiecare echipament.

Dispozitivele inteligente sunt predispuse la atacuri cibernetice, astfel există riscul ca calculatoarele, laptopurile și telefoanele din rețea să fie atacate.

Utilizând o soluție prosumer/small business ai un grad îmbunătățit de securitate și transparență asupra dispozitivelor tale din rețea.

Pe lângă asta îți permite să separi dispozitivele smart de dispozitivele persoanele utilizând VLANs.

Zigbee, Z-Wave sau WIFI

Nu o să discutăm despre Thread sau Matter momentan. Asta pentru că sunt extrem de puțin dispozitive ce suportă standardele și pe lângă asta multe ecosisteme încă au implementările în formă Beta.

În momentul de față cred că aceste 3 standarde sunt cele mai populare.

Practic Zigbee, Z-Wave și respectiv WIFI sunt standarde de comunicare wireless ce sunt adoptate de peste 90% din dispozitivele smart ce se comercializează la nivel internațional.

Acum care alegi?

Păi sunt mai multe criterii ce trebuie să le iei în considerare, toate le pun în tabelul de mai jos ca să te ajut să iei o decizie.

Vrei să-ți faci o casă smart? Ce trebuie să știi înainte 36Vrei să-ți faci o casă smart? Ce trebuie să știi înainte 37Vrei să-ți faci o casă smart? Ce trebuie să știi înainte 38
TEHNOLOGIEWIFIZigbeeZ-Wave
Frecvențe2.4Ghz2.4 GHz, 868 MHz și 915 MHz865.4 și 908,42 MHz
Viteze300 Mbps – 600 Mbps250 Kbps și 40 Kbps100 Kbps
InterferențeWIFIWIFI900 MHz
Compatibilitate1 miliard +3000+ dispozitive4000+ dispozitive
Eficiență energeticăIneficientEficientFoarte eficient
Tip conexiunePoint to pointMeshMesh
Număr dispozitive maxime în rețea200+60.000+232
Necesar certificareNuNuDa
Putere semnalBunFoarte bunFoarte bun
Necesită centralăNuDaDa

Dacă vrei să-ți amplasezi până în 20 de dispozitive smart în casă, sincer nu văd de ce ai apela la standarde de conectivitate precum Zigbee sau Z-Wave, asta pentru că acestea necesită o centrală pentru a opera și uzual asta vine la un cost adițional.

Însă standardul de comunicare WIFI are dezavantajul că raza de efectivă a semnalului dispozitivelor este relativ limitată, adică dacă un bec WIFI după 2 pereți de beton posibil ca acesta să nu răspundă bine la comenzi.

Dispozitivul smart WIFI se conectează direct la rețeaua WIFI și nu suportă funcția „Mesh”.

Plus, încă un punct destul de important, este faptul că dispozitivele WIFI uzual au nevoie de o sursă constantă de curent sau de mai multe baterii.

Asta pentru că eficiența energetică a lor nu este foarte bună.

În spectrul opus al conversației stau Z-Wave și Zigbee ce au autonomii foarte ridicate. De asta le întâlnim la butoane, senzori mici sau alte dispozitive smart ce nu au nevoie de foarte mult curent electric.

Pe lângă asta raza de conectivitate a dispozitivelor crește exponențial cu fiecare dispozitiv ce este alimentat la o sursă de curent permanentă. Dispozitivul conectat la rețeaua electrică joacă rol de range extender, adică redirecționează conexiunea de la hub către dispozitivul din raza lui, ceea ce face ca toate dispozitivele din rețea să aibă un semnal bun și latență cât mai mică.

Însă viteza de trasmitere a datelor este mică pe Zigbee și Z-Wave.

De asta niciodată nu o să vezi o cameră de supraveghere sau un robot de aspirare să utilizeze Zigbee sau Z-wav, ci o să funcționeze pe bază de conexiune WIFI. Asta datorită vitezei conexiunii ce WIFI-ul o are (de ceva zeci de ori mai mare comparativ cu Zigbee și Z-Wave), altfel permite transferul pachetelor mari de date eficient.

Alege inteligent ecosistemul

Vrei să-ți faci o casă smart? Ce trebuie să știi înainte 39
Hubitat Elevation C-7

La fel ca standardul pentru conectarea dispozitivelor, va trebui să alegi și ecosistemul cu o intenție destul de clară pentru ceea ce vrei să faci pe viitor.

În funcție de ecosistemul ales, automat o să fii „blocat” într-o oarecare măsură în el și opțiunea de dispozitive poate fi limitată.

De asta este foarte important să alegi un ecosistem ce suportă o gamă cât mai vastă de dispozitive, prețurile de achiziția a dispozitivelor este acceptabil și mai ales suportul producătorului față de platformă este unul bun.

În momentul de față sunt peste 10 ecosisteme de smarthome, fiecare cu avantaje și dezavaje. Mai jos o să pun o listă cu cele mai populare și o listă de avantaje și dezavantaje.

Google Home, Amazon Alexa și Apple HomeKit

Vrei să-ți faci o casă smart? Ce trebuie să știi înainte 41
Amazon Echo Dot
Vrei să-ți faci o casă smart? Ce trebuie să știi înainte 42
Google Home Mini

Ecosistemele Google Home, Alexa și Apple HomeKit sunt destul de ușor de abordat de o persoană ce utilizează pentru prima oară un dispozitiv IOT.

Avantajul lor principal este că suportă o gamă foarte vastă de dispozitive de la diverse branduri.

Dezavantajul este controlul efectiv al dispozitivelor și rutinele, care este limitat pentru toate platformele.

Adică setul de funcții ce-l poți executa pe dispozitivul smart se rezumă doar la pornit/oprit sau schimbat culoarea, programare pentru execuție și programare pe variabile simple.

Cel mai avansat sistem de control pentru automatizări din lista de mai sus menționată, este ecosistemul Amazon Alexa.

Automatizările pot fi destul de complexe și în același timp în boxele smart de la Amazon (Echo Dot, Echo Show 10, Echo Plus) ai și un hub zigbee 3.0 integrat. Deci poți conecta dispozitivele Zigbee direct la boxă fără să ai nevoie de un hub dedicat.

Xiaomi (Mijia, AQARA)

Calitatea și prețul dispozitivelor smart Xiaomi (și afiliaților Xiaomi) este mai mult decât ok.

Adică la prețul la care se comercializează produsele smart Xiaomi au un control de calitate și o performanță foarte bună.

Ecosistemul de produse este printre cele mai dezvoltate și folosesc WIFI și Zigbee ca metode de conexiune.

Acest sistem este unul ce funcționează în cloud și mai are produse ce sunt blocate în funcție de regiune (având servere de operare în Asia, Europa și America).

Dispozitivele smart de la Xiaomi necesită o conexiune la internet pentru a funcționa și ai nevoie de cont.

Tuya (Smartlife)

Tuya este un ecosistem de dispozitive smart foarte popular la nivel global. Au mii de dispozitive de portofoliu ce de sute de branduri.

Este un sistem ce funcționează cu acces la internet și ai nevoie de un cont.

Fiind un sistem atât de răspândit la nivel global are prețuri de achiziție foarte mici pentru senzori.

Adică unii din senzori îi poți achiziționa cu sume ma mici de 40 lei.

Suportă dispozitive WIFI, IF, RF și Zigbee (pentru IR, RF și Zigbee au nevoie de hub).

Dezavantajul cel mai mare pentru dispozitivele ce funcționează în ecosistemul Tuya este calitatea efectivă a produselor.

Nu mă înțelegeți greșit, unele dispozitive ce funcționează în Tuya sunt foarte calitative dar la spectrul opus avem senzori din plastic ieftin și ce în unele situații o calitate deplorabilă a plăcilor de bază ce categoric vă pot pune în pericol viața.

Un exemplu personal aici: am cumpărat un set de becuri Tuya WIFI din China și după ce am primit becurile am desfăcut unul de curiozitate. Cum arăta placa aia de bază…m-a lăsat mască. Circuitele erau lipite foarte prost și firele ce erau conectate la fasung (implicit la rețeaua electrică) erau extrem de subțiri.

eWeLink

Pentru eWeLink se aplică cred că 90% din caracteristicile menționate mai sus pentru Tuya.

Singura diferență mai semnificativă să spun așa între cele două platforme este faptul că eWeLink utilizează altă aplicație.

Însă avantajele și dezavantajele sunt aproape identice.

Ai o gamă vastă de dispozitive însă să te ferești de cele foarte ieftine (atenție mare la reviews).

Sistemul funcționează cu acces la internet însă majoritatea dispozitivelor ce sunt eWeLink suportă și o conexiune locală însă prin alte sisteme de control smart home (ex: HomeAssistant sau Hubitat)

Samsung SmartThings

Aceasta este abordarea directă Samsung pentru ecostemul de smart home.

Din ce am înțeles dispozitivele lor funcționează atât pe Zigbee cât și pe Z-Wave (pe lângă dispozitivele cu WIFI).

Și hub-urile lor ar include atât Zigbee cât și Z-Wave.

Chestia ce nu mă face să recomand acest ecosistem e faptul că Samsung a anunțat public că nu vor mai lansa alta hub-uri (și alte dispozitive cu Z-Wave/Zigbee) ci vor face outsource tehnologiei către alte companii.

Acest lucru îmi indică faptul că compania nu este 100% dedicată ideii de smart home.

TPLink Tapo

Încă un ecosistem prezent în România este cel de la TP-Link.

În oferta lor sunt câteva camere de supraveghere, becuri, prize și benzi led.

Problema cu acest ecosistem e numărul limitat de produse și cumva totodată posibilitățile de autimatizare relativ limitate.

Philips Hue

Dacă banii nu reprezintă o problemă și în același timp dorești o experiență de utilizare foarte consistentă, Philips Hue este alegerea perfectă.

Produsele lor sunt o idee mai scumpe în comparație cu cele de la alți producători însă calitatea este foarte bună.

Pe lângă asta aplicația lor este printre cele mai bine optimizate din această industrie.

Cumva faptul că Philips cu gama de produse Hue s-a remarcat în nișa de smart home fiind și printre primele companii ce a făcut un push în această direcție și a educat masele despre posibilitățile ce le prezintă dispozitivele conectate.

Majoritatea dispozitivele Philips Hue necesită un hub să funcționeze.

Hubitat

Hubitat este un ecosistem de smart home relativ nou în piață.

Aceștia oferă o integrare destul de diferită față de alte companii.

Practic ce-ți permite hub-ul lor este să conectezi dispozitive smart, de la diverși producători și să le controlezi local (asta cât timp se respectă dispozitivele).

Automatizările ce le oferă sunt destul de complexe și poți face acțiuni destul de avansate, însă configurarea lor o poți face atât simplu (din interfața grafică) cât și complicat (direct în cod)

Hub-ul lor este o idee mai scumpuț însă merită dacă doriți un sistem stabil ce vă permite să faceți upgrade-uri ușor pe viitor.

OpenHab, HomeAssistant și Domoticz

Platformele tocmai menționate vă o oferă o experiență completă de smart home.

Practic sunt platforme ce vă permit să le instalați pe o varietate de computere și în același timp vă permit să conectați în casa voastră smart multiple dispozitive de la producători variați ce utilizează standarde de comunicare diferite.

Însă știți care este partea cea mai bună?

Peste 90% din dispozitivele ce le conectați la unul dintre asistenții de mai sus, o să funcționeze pe LAN (adică local, fără a fi conectate la un server extern).

Din listă, cele mai avansate sisteme de control pentru casa smart sunt OpenHab și HomeAssistant și Domoticz prezintă o opțiune viabilă însă configurarea poate fi puțin mai complicată și gama de dispozitive suportate (și de funcții oferite) poate fi puțin restrânsă.

Însă odată cu o sumedenie de funcții, vine și un grad de complexitate pentru a obține anumite automatizări.

Pentru lucruri simple – exemplu: închide ușa, închide becul – toate sistemele se descurcă destul de acceptabil.

Însă dacă dorești să faci ceva mai complex, toate din cele trei sisteme de operare pentru casă smart o să te silească să deschizi o fereastră de cod.

Bine, acum dacă ești puțin experimentat cu tehnologia și nu te sperie puțin cod, nu va fi o mare problemă.

Însă dacă lucrurile complicate nu sunt pe placul tău, atunci cel mai bine te orientezi la o variantă precum Tuya smart sau la o bază smart precum Amazon Alexa.

Eu acum am instalat HomeAssistant pe un thinclient HP ce l-am cumpărat second hand. Sincer să vă spun este una din cele mai bune decizii pe care le-am luat în ceea ce privește dispozitivele smart.

Controlul device-urilor este instant, am o mulțime de opțiuni și grade de complexitate pentru automatizări și până acum a fost foarte fiabil pentru mine.

Alte platforme smart home

Mai sunt câteva platforme de casă smart ce nu le-am menționat în articol, însă ce trebuie să știi despre ele:

 • suportul poate fi limitat
 • costurile pot fi extrem de mari în unele situații
 • necesită modificări extensive ale instalației electrice
 • nu au stabilitatea necesară
 • suportă un număr limitat de dispozitive

Concluzii

Nișa de produse pentru case inteligente a devenit destul de populată să spun așa în ultimii ani.

Acum sunt zeci chiar sute de companii care produc și distribuie soluții pentru case inteligente.

Însă din toată oferta ce este prezentă în piață tu va trebui să îți alegi sistemul ca să-ți îndeplinească cât mai bine cerințele.

Înainte să te dedici complex unui ecosistem, o să te sfătuiesc să te mai documentezi online și să vezi dacă nevoile îți pot fi îndeplinite atât în viitorul apropiat cât și în cel îndepărtat.

Dacă vrei simplitate și configurare ușoară (mai mult de 20 dispozitive):

 • Xiaomi
 • eWeLink
 • Tuya

Dacă vrei control complex și integrare vastă (mai mult de 20 dispozitive):

 • HomeAssistant
 • OpenHab
 • Hubitat
 • Domoticz

Dacă vrei să configurezi mai puțin de 20 dispozitive smart cu automatizări simple:

 • Boxa inteligentă Alexa Echo 4 (nu variante Echo Dot sau alternativele mai vechi)

surse

 • https://www.home-assistant.io
 • https://www.openhab.org
 • https://hubitat.com
 • https://domoticz.com
 • https://www.knx.org/ro/
 • https://zigbeealliance.org/register/
 • https://www.z-wave.com
 • https://www.tuya.com

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani