Procesul de vânzare auto sau de cumpărare auto nu este chiar atât de complicat.
Sunt doar câteva acte și cereri de care ai nevoie pentru al putea finaliza.
Practic toate actele le poți rezolva lejer în câteva ore (asta dacă te apuci din timp) și cel mai important nu e o mare bătaie de cap.
În acest articol am să vă listez toate procedurile și actele necesare pentru vânzarea unui autoturism dar și pentru cumpărarea unui autoturism de la o persoană fizică sau juridică.
Procedeul de vânzare/cumpărare este conform anului 2023 și există o posibilitatea ca în județul vostru să existe mici variații, dar nu semnificative.
Pentru a clarifica etapele vă încurajez oricum să consultați site-ul primăriei de care aparțineți.
Acte necesare vânzare auto
Procesul de vânzare a unui vehicul este relativ simplu pentru vânzător.
Acesta are nevoie de câteva acte pentru a putea să vândă autoturismul către altă persoană fizică sau juridică.
Procesul de vânzare mai poartă denumirea de Transcriere și implică schimbarea dreptului de proprietate și totodată scoaterea din evidența fiscală a autoturismului.
Acte necesare vânzare auto a unui vehicul înmatriculat în România:
- Declarație fiscală pentru scoaterea din evidență a mijloacelor de transport (vezi model formular ITL 016)
- -Actul de identitate al vânzătorului, al cumpărătorului, în original și în copie certificată „conform cu originalul” sub semnătură;
- -Contract de vânzare cumpărare model 2016 ITL 054, în 5 exemplare sau factură în original pentru persoane Juridice
- -Cartea de identitate a mijlocului de transport emisă de R.A.R., în copie certificată „conform cu originalul” sub semnătură;
Odată completate documentele, vă prezentați cu ele la primărie la ghișeul de Taxe și Impozite și o să vi se semneze Contractele de vânzare cumpărare și o să vi se ștampileze.
Acum o să primiți înapoi 3 exemplare de contracte, din aceste 3 exemplare este bine să faceți o copie să o aveți voi la îndemână și acele 3 exemplare ștampilate să le înmânați proprietarului nou.
Acte necesare cumpărare auto Taxe și Impozite Locale
Procesul de cumpărare a unui autoturism se mai numește „Luare în evidență” sau „Înscriere în evidență fiscală”.
Acum actele de care ai nevoie odată ce mașina a fost verificată și ești hotărât să o cumperi.
Foarte important să te asigură că cartea de identificare a mașinii (CIV) este în original și proprietarul curent este trecut în ea.
După să te asiguri că Certificatul de înmatriculare este tot originalul și că pe el este ITP-ul valabil. În același timp pe spatele Certificatului de înmatriculare este trecut numele tău.
Actele necesare pentru cumpărare ce o să-ți trebuiască la Taxe și Impozite locale:
- contractul de vânzare cumpărare, 3 exemplare
- declarația fiscală pentru stabilirea ipozitului/taxei mijlocului de transport (Anexa 5 ITL 005 model 2016)
- cartea de identitate a mașinii original și copie „conform cu originalul” sub semnătură
- actul tău de identitate sub formă de copie „conform cu originalul” sub semnătură (în anumite situații posibil să ți se solicite și originalul)
Acte necesare cumpărare auto Poliție (Direcția Generală de Permise de Conducere și Înmatriculări)
Odată ce ai luat vehiculul în evidență, la Taxe și Impozite locale, va trebui să faci și o vizită la Poliție mai precis la Direcția Generală de Permise unde să aplici altă serie de acte ce o să-ți acorde următoarele:
- noi plăcuțe de înmatriculare, asociate ție
- un nou certificat de înmatriculare
Pentru asta va trebui să prezinți următoarele acte ce o să permită domnilor/doamnelor polițiști să poată efectua această operațiune.
Acte necesare cumpărare auto pentru Poliție:
- completarea cererii tip (o descarci de aici)
- un contract semnat și ștampilat de către Taxe și Impozite Locale
- dovada plății certificatului matricol (se plătește de aici online)
- actul tău de identitate în original sau procura dacă face înmatricularea altcineva
- copie după contractul de asigurare auto
- cartea mașinii în copie și original
- pe certificat să fie valabil ITP-ul, dacă nu va trebui să-l faci
- certificatul vechi de înmatriculare
- plăcuțele vechi de înmatriculare ale vechiului proprietar
- dovada plății plăcuțelor de înmatriculare (se plătește de aici online)
Sfaturi atunci când vrei să cumperi o mașină
Practic sunt mai multe puncte ce trebuie să le verifici atât pe partea de acte dar și pe partea tehnică, astfel te sfătuiesc să faci un checklist cu toate ariile mașini în așa fel încât să te asiguri că treci prin toate.
- Notează frumos pe telefon, toate punctele caroseriei ce vrei să le verifici. De la geamuri, la portiere, frâne, arcuri și amortizoare etc. Astfel o să te asiguri că mașina a fost verificată extensiv și mai ales că nu ai sărit peste o parte esențială
- Mașina să te asiguri că are un minim de istoric, măcar câteva facturi. Dacă mașina nu are nici măcar un document ce atestă câteva reparații, atunci există șansa să fii nevoit să investești mult în ea odată ce-ți intră în posesie. Plus că mai există riscul să descoperi aspecte la mașină (la motor uzual) ce pur și simplu o pot face pe mașină să fie o investiție proastă per total.
- Să întrebi proprietarul de ce o vinde, când a fost ultima revizie, dacă mănâncă ulei excesiv (excepție câteva motoare pe benzină de la diverși producători) sau dacă au fost probleme mai grave cu ea în trecut.
- Ar fi indicat să mergi cu ea și la un service autorizat pentru o verificare. Asta o faci nu neapărat că tu nu te pricepi, dar când mai ai un ochi ce se uită la mașină și eventual să o pună pe un tester mai bun, o să îți dai seama dacă ai făcut alegerea bună sau nu.
Sfaturi atunci când vrei să vinzi o mașină
Pentru că uneori vrei să îți vinzi mașina, o să-ți dau câteva sfaturi care o să te ajute la vânzare.
Nu neapărat ca să te ajute să vinzi mașina mai rapid, dar să fii tu cu inima împăcată și automat ca cel care o cumpără să fie împăcat.
- mereu să mai lași la preț, asta pentru că de cele mai multe ori omul va mai trebui să investească ceva bani în ea
- încearcă să faci un plin la mașină sau să ai rezervorul aproape plin. Asta pe tine clar nu te ajută cu nimic…însă trebuie să te gândești la plăcerea aia de a conduce noua mașină ce util ar fi să vină cu un rezervor de combustibil aproape plin sau plin.
- fă măcar un schimb de ulei și filtre înainte să o vinzi. Un filtru de ulei și filtre este extrem de accesibil și este indicat să-l faci înainte să vinzi mașina. Crește valoarea la vânzare și automat și cumpărătorul este mulțumit.
- curăță bine interiorul mașinii cu o pensulă moale și o cârpă de microfibră. O poți face tu curățarea sau să plătești un detailing interior. Acest aspect crește valoarea la vânzare a mașinii și o să fie mai plăcut impresionat cumpărătorul dacă mașina este îngrijită.
- după ce scrii pe talonul mașinii „înstrăinat către…” să faci o poză și să o salvezi în telefon în cazul în care se petrece ceva cu mașina cât timp nu a fost trecută asigurarea pe noul proprietar
- o copie a contractului de vânzare/cumpărare să o păstrezi pentru tine ca evidență a vânzării
Cam asta ar fi în principal toată procedura de procurare acte auto pentru vânzare și pentru cumpărare.
Oricum anumiți pași pot să fie învechiți în câțiva ani, de asta vă încurajez să vizitați site-ul primăriei voastre de care aparțineți și mai ales site-ul dgpci.mai.gov.ro
Tu ce sfaturi ai mai da celor care doresc să cumpere sau să vândă o mașină? Lasă te rog un comentariu mai jos.