TOP 3 cele mai bune discuri de frână pentru mașina ta 31

TOP 3 cele mai bune discuri de frână pentru mașina ta

Discurile de frână ale mașinilor noastre sunt extrem de importante pentru bună funcționare a vechiculului.

Astfel este foarte important să alegem inteligent discurile, în așa fel încât să avem siguranță și o performanță cât mai bună.

Discurile de frână pentru mașini au fost inventate în anii 1890. Primul sistem de frânare cu discuri pentru automobile a fost patentat în 1897 de către Frederick William Lanchester, un inginer de origine din Marea Britanie.

Acest sistem a fost introdus pentru prima dată pe mașinile produse de Lanchester Motor Company și era revoluționar la perioada respectivă, oferind putere de frânare mai mare și mai multă modulație.

Însă nu atunci au fost adoptate discurile de frână pe scară largă, la mașini.

Utilizarea discurilor de frână pe scară largă pe mașinile de pasageri a devenit obișnuită abia în anii 1950 și 1960. În această perioadă, companii precum Dunlop și Girling au început să dezvolte și să furnizeze sisteme de frânare cu discuri pentru producătorii de automobile.

Ulterior, odată cu avansarea tehnologiei și dezvoltarea industriei auto, discurile de frână au devenit standard pe majoritatea mașinilor moderne. Acestea oferă avantaje semnificative în ceea ce privește performanța de frânare, disiparea căldurii, modulație și rezistență în timp a sistemului, comparativ cu sistemele de frânare tradiționale, cum ar fi frânele cu tambur.

Acum tehnologia are deja zeci de ani în care a fost testată și perfectată și în acest articol am să vă prezint TOP 3 cele mai bune discuri de frână pentru mașina ta.

Unul din cei mai renumiți producători de discuri și plăcuțe sport: Brembo

discuri de frână și plăcuțe de frână Brembo

De de parte unul din cei mai renumiți producători de sisteme de frânare este Brembo.

Eu personal am auzit prima oară de Brembo în seria de jocuri pe calculator NFS, de acolo mi-a rămas implantat în creier brandului ca fiind unul de performanță.

Ei bine această afirmație este adevărată însă parțial…dar o să revin la afirmația aceasta.

Inițial compania de origine italiană Brembo a produs sisteme de frânare pentru motociclete, însă abia în anii 70 aceștia au început să intre și în industria mașinilor.

Brembo a continuat să se extindă și să se dezvolte în anii următori, deschizând noi facilități de producție în Italia și în alte țări din lume.

Compania și-a consolidat poziția ca lider mondial în producția de sisteme de frânare și a obținut parteneriate cu numeroși producători de automobile prestigioși, inclusiv Ferrari, Porsche, Lamborghini și alții.

În ziua de azi, Brembo nu produce numai sisteme de frânare pentru vehicule sportive sau de competiție, aceștia au în portofoliu și discuți/plăcuțe de frână pentru mașini comune precum VW Golf sau Skoda Octavia.

Probabilitatea de a găsi plăcuțe și discuri de frână pentru mașina ta este foarte mare. Singura condiție este ca automobilul să nu fie foarte obscur.

De ce ai alege producătorul Brembo?

 • gamă vastă de produse pentru frânare
 • performanță de top
 • durabilitate

De ce nu ai alege producătorul Brembo?

 • Prețuri mai mari în medie
 • Dacă mașina ta nu este una cu mulți cai putere sau nu este grea

Cele mai bune discuri de frână și plăcuțe în raport calitate/preț: TRW

discuri de frână și plăcuțe de frână TRW

TRW este una din cele mai populare companii producătoare de sisteme de frânare din România.

Aceștia s-au remarcat în țara noastră datorită produselor accesibile la preț (dar nu neapărat ieftine) și durabilitate considerabilă în comparație cu alte branduri.

Compania TRW Automotive a fost fondată în anul 1901 în Cleveland, Ohio, Statele Unite ale Americii, sub numele de „Cleveland Cap Screw Company”. Compania a început ca un producător de piulițe, șuruburi și alte componente pentru industrie.

Migrarea către componente auto s-a produs pentru TRW abia în anii 20, când compania a decis că este timpul să producă și componente pentru automobile.

Această mișcare decisivă s-a datorat creșterii popularității mașinilor în Statele Unite, compania fiind interesată să-ți diversifice oferta.

TRW a dezvoltat tehnologii inovatoare la vremea respectivă în domeniul sistemelor de frânare și a devenit un furnizor de încredere pentru industria auto.

Ce mai este de remarcat, compania a introdus sisteme de frânare asistate hidraulic și sisteme de frânare cu discuri pentru mașini.

Astăzi, sub umbrela ZF, TRW Automotive continuă să fie un producător important de sisteme de frânare și alte componente auto, furnizând soluții inovatoare pentru industria auto la nivel global. Brandul TRW este recunoscut pentru calitatea, siguranța și performanța produselor sale.

Din sursele mele, compania TRW este furnizor de sisteme de frânare pentru mai multe branduri cunoscute, din acestea amintesc pe: VW, BMW, GM, Ford, Toyota, Lexus.

De ce ai alege producătorul TRW?

 • discuri de frână și plăcuțe accesibile
 • discuri de frână durabile
 • performanță consistentă

De ce nu ai alege producătorul Brembo?

 • pentru sisteme de frânarea de pe puntea față, TRW nu se remarcă prin performanță, uzual producătorii auto pun discuri/plăcuțe TRW pentru putea spate
 • dacă mașina ta are mulți cai putere sau este mai grea

Cele mai lăudate discuri și plăcuțe de frână pentru performanță: ATE

discuri de frână și plăcuțe de frână ATE

Încă un brand extrem de popular în țara noastră dar și Europa, este ATE.

ATE este o abreviere de la Alfred Teves GmbH și este un producător de sisteme de frânare ce are originile în Germania.

ATE a fost fondată în anul 1906 în Frankfurt, Germania și inițial a fost un atelier de reparații și producție de echipamente pentru industria auto.

În anii 20 ATE a dezvoltat primul sistem de frânare hidraulic pentru autovehicule și în anii 30 a introdus un sistem de frânare hidraulic dublu ce a fost adoptat pe scară largă de mai mulți producători.

În 1998, ATE a fost achiziționată de grupul Continental AG, un important furnizor global de componente auto. Această fuziune a adus avantaje semnificative pentru ambele companii, inclusiv accesul la resurse tehnologice și o rețea extinsă de distribuție.

În era noastră, ATE este recunoscut ca un brand de încredere în industria sistemelor de frânare. Compania produce o gamă largă de produse, inclusiv etriere de frână, cilindri de frână, discuri de frână, plăcuțe de frână și multe altele.

ATE se concentrează pe inovație, performanță și siguranță, oferind soluții de frânare de înaltă calitate pentru vehiculele de pasageri și comerciale.

De ce ai alege producătorul ATE?

 • discuri de frână și plăcuțe calitative
 • performanță consistentă
 • recomandat pentru autovehicule cu mulți cai putere sau mai grele
 • putere bună de disipare a căldurii
 • discuri de frână și plăcuțe cu putere mare de frânare

De ce nu ai alege producătorul Brembo?

 • prețurile pot fi ridicate pentru unele plăcuțe de frână sau discuri de frână

Ce alți producători de discuri și plăcuțe de frână mai recomand?

Nici să nu fac articolul inutil de lung, o să mai includ aici o listă de producători de sisteme de frânare pe care te poți baza și poate dacă este cerere o să fac câte un articol despre fiecare.

 • Textar: Un producător de sisteme de frânare pentru multe companii producătoare de mașini ce furnizează discuri și plăcuțe de frână pentru Toyota/Lexus. Aceștia au sisteme de frânare de buget mediu sau premium pentru vechicule performante.
 • Ferodo: Ferodo are printre cele mai populare plăcuțe de frână. Acestea se remarcă prin faptul că sunt o idee mai moi și fac ca discurile de frână să se tocească mai greu dar fără a compromite performanța. Discurile de frână Ferodo sunt de clasă premium, fiind uzual de două ori mai scumpe decât alte mărci.
 • Bosch: Bosch iar produce multe piese pentru mașini, însă pe partea de frânarea sunt ok, nu excelează. Asta nu înseamnă că nu vă puteți baza pe piese, ba din contră. Problema este că la aceiași bani, găsiți componente superioare ca performanță.

Tu ce model de discuri de frână utilizezi pe mașina ta? Dar plăcuțe? Lasă te rog mai jos un comentariu cu echiparea ce o utilizezi actualmente. 🛻

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani