ufs 2.0 vs ufs 2.1

UFS 2.0 vs UFS 2.1 de pe Samsung Galaxy S8. E o diferenta mare?

UFS 2.0 vs UFS 2.1 Galaxy S8

UFS 2.0 vs UFS 2.1 de pe Samsung Galaxy S8. E o diferenta mare?

Samsung a lansat telefonul Galaxy S8 si S8+ in urma cu foarte putin timp. Modelele sunt incredibil de frumoase si prezinta un set de specificatii demne de un flagship.
Chiar daca nu sunt fan an telefoanelor mobile Samsung (am avut cateva modele in trecut si m-am lecuit de brand) nu pot sa critic prea mult modelul pentru aspectul fizic sau specificatii. Ca partea software nu este ea cea mai ideala, asta e cu totul alta discutie ce nu o vom avea acum.
Dar sa ne intoarcem o secunda la hardware…
Compania a anuntat cum ca Samsung Galaxy S8 va avea memorie UFS 2.1, ceea ce este un lucru foarte bun pentru cei care transfera constant fisiere din telefon.
Dar conform unor zvonuri aparute in ultimile ore, aparent unele modele de Samsung Galaxy S8 ar avea memoria interna de tip UFS 2.0.
Lucru ce s-a confirmat in foarte scurt timp! Userii telefoanelor au inceput sa impartaseasca benchmark-uri online si sa detecteze ce tip ce cip au in telefon.
Conform cercetarilor initiale, unele modele de Samsung Galaxy S8, in special modelele cu Snapdragon 835 ar avea cip de memorie interna UFS 2.0. In timp ce modelele de S8+ Snapdrag0n/Exynos si S8 Exynos ar avea UFS 2.1.

UFS 2.0 vs UFS 2.1: E o diferenta atat de mare?

Pe hartie este o diferenta de cateva procente. Adica in medie un Galaxy S8 cu UFS 2.0 scoate in AndroBench (benchmark pentru masurarea vitezei memoriei interne pe Android) cam 600MB/s Sequential Read si 160 MB/s Sequential Write iar un S8 cu UFS 2.1 o medie de 770MB/s Sequential Read si 210 Sequential Write.
UFS 2.0 vs UFS 2.1 de pe Samsung Galaxy S8. E o diferenta mare? 31
Insa daca este sa copiezi un fisier de 1GB de pe un S8 cu UFS 2.0 pe un HDD normal de PC, o sa ai acelasi timp de copiere ca pe un S8 cu UFS 2.1.
Chiar si pe unele SSD-uri SATA III diferentele la copiere vor fi de cateva secunde daca nu identice intre cele doua tipuri de memorie interna de pe S8.

UFS 2.0 vs UFS 2.1: Care e mai superioara?

Pai in mod evident UFS 2.1, insa daca ai un telefon cu UFS 2.0 nu ar trebui sa iti bati prea mult capul. Dupa cum am spus si mai sus, diferentele o sa le sesizezi doar in anumite circumstante iar in viata de zi cu zi este practic imposibil sa detectezi o diferenta.

Cum vad ce tip de memorie UFS am pe S8?

Descarca aplicatia UFS Check si vezi ce cod iti este redat in ea.
Daca codul cipului se termina cu:

  • B0C1 sau LBAIRai memorie UFS 2.1
  • BoB1 sau LBATRA ai memorie UFS 2.0

Singurul lucru negativ in povestea asta e faptul ca Samsung a mintit in legatura cu memoria interna, lucru ce confirma inca odata faptul ca compania are unele probleme in interior ce nu se observa de catre publicul larg. Problemele acestea de comunicare intre client si companii pot slabi relatia si mai mult decat atat, aceasta miscare de a nu fi transparenti 100% nu a venit in momentul ideal. Mai ales cand unele modele de S8 au mici probleme la display si dezastrul Note 7 de acum cateva luni.
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani