Planeta Saturn capturata intr-un nou clip video de sonda Cassini
Cercetarea spatiala este una din cele mai fascinante activitati din punctul meu de vedere, intreprinse de oamenii de stiinta ai lumii.
Acestia ne ajuta sa descoperim misterele universului si sa ajungem mai aproape de intelegerea originii universului si mai ales de a vizualiza unde ne intreptam in viitorul apropiat sau cel indepartat.
De asta am trimis sonde pe multiplele planete din sistemul nostru solar. Cu aceste sonde reusim sa analizam stadiile planetelor in cauza si astfel vizualizam mai bine cum de au ajuns la stadiul respectiv si daca ar fi posibil ca si planeta noastra sa fie pusa in postura aceea (cum este cazul cu planeta Marte in special).
Si dorinta asta de cunoastere nu este noua neaparat, chiar din anii 70 au inceput demersurile necesare pentru a explora spatiul mai in amanunt. Aceste demersuri au dus la o lansare istorica pentru NASA si omenire in general.
In anul 1997 sonda de explorare spatiala Cassini a fost lansata de pe Pamant pentru a explora una din cele mai interesante planete, pline de mister, din sistemul nostru solar.
Cassini a pornit intr-o misiune de mai multi ani catre planeta Saturn si odata ce a ajuns in preajma acesteia adica in anul 2004, a inceput sa trimita date esentiale despre Saturn si satalitii sai catre Pamant.
Insa sonta usor dar sigur se apropie de sfarsitul vietii si acestea sunt ultimile luni de functionare. In Septembrie anul acesta sonda Cassini va fi prabusita pe Saturn.
Ultima misiune a sondei este sa mai efectueze 22 de zbururi intre inelele lui Saturn
Cassini a efectual pe data de 26 Aprilie unul dintre cele 22 de zboruri intre inele si Saturn. Zbor ce a fost inregistrat si montat sub forma unui clip video scurt de catre NASA.
Oamenii de stiinta au ramas placut surprinsi sa afle ca intre inele si planeta nu exista nici macar praf. Pe toata calatoria sondei ce a durat undeva la o ora, puteai numara pe degete bucatile de praf spatial ce atingeau instrumentele sondei.
Faptul in sine a surpins comunitatea stiintifica din spatele misiunii si momentan nu se stie exact motivul pentru care nu exista materie intre planeta Saturn si enele, dar acest detaliu il va ajuta pe viitor pe cercetatori.
In ultimile luni de misiune Cassini va observa indeaproape planeta ca ulterior sa fie prabusita. In tot acest timp informatiile noi descoperite despre Saturn sunt de nepretuit, fiind o ultima parte a misiunii destul de cruciala.
sursa