Trotineta electrică ieftină ce merită banii tăi 31
Xiaomi are o trotineta electrică ieftină ce merită banii

Trotineta electrică ieftină ce merită banii tăi

Trotinetele electrice au devenit extrem de populare în ultimii ani.

Acest trend este datorat aglomerației insuportabile din orașe și totodată a nevoii oamenilor de a găsi o metodă mai ieftină și eficientă de transport.

Astfel o bună parte din adepții noilor tehnologii au apelat la o trotinetă electrică ca metodă de transport alternativă pe distanțe scurte.

Însă dacă ar fi acum să alegi un model de trotinetă electrică ieftină (adică sub 1500 lei) cel mai probabil o să fii „asaltat” de peste 15 modele, fiecare de la firme diferite cu funcții și mai diferite.

Dar dacă este să lăsăm marketingul la o parte și să analizăm la sânge fiecare model, în cele din urmă rămânem doar cu câteva trotinete care prezintă interes și merită achiziționate.

Alegerea trotinetei perfecte

Trotinetă electrică ieftină și perfect nu există.

Asta pentru că va trebui să iei niște decizii în privința funcțiilor ce te interesează pe tine…evident…în detrimentul altora.

Drept urmare numărul efectiv de produse este mai limitat decât ai crede.

Pentru acest articol am fost nevoit să explorez ceva zeci de modele, printre care Ninebot Segway KickScooter E22

Trotineta electrică ieftină ce merită banii tăi 32

Deși modelul în esență nu este unul slab, problema cea mai mare a acestuia o reprezintă piesele înlocuitoare.

Chiar dacă la bază este o trotinetă Xiaomi, cu câteva mici modificări, unele componente ale trotinetei sunt complet proprietare și automat nu le găsești chiar atât de ușor pe cât ai crede.

Gen pe Aliexpress sau Gearbest abia dacă am găsit un încărcător sau o baterie înlocuitoare.

Exact aceiași problemă și cu Lenovo M2.

Trotineta electrică ieftină ce merită banii tăi 33

Performanță destul de bună însă piese de schimb nu găsești deloc. Poate numai să contactezi direct un furnizor al trotinetei din China, ceea ce mi se pare o bătaie de cap nejustificată.

Ce specificații are trotineta ideală?

Specificațiile ce le consider eu obligatorii pentru o trotinetă unele din ele nu le au de automat o să le descalifice din acest top.

Însă spun eu că majoritatea din ele sunt de bun simț

 • autonomie reală de minim 20km
 • piese de schimb să se găsească cu ușurință
 • aplicație de mobil
 • frână acționată manual
 • rezistentă la apă

Trotineta trebuie în principal să îndeplinească condițiile mai mai sus cu ușurință.

Fără ele experiența per total nu ar fi una foarte bună, deci trebuie să fie un mix din toate să spun așa.

Însă cele mai importante – spun eu – ar fi autonomia și piesele de schimb.

Trebuie să ai capacitatea să faci minim câteva drumuri prin oraș fără să fii nevoit să o încarci și în același timp dacă întâmpini o problemă tehnică să ai capacitatea să înlocuiești piesa foarte ușor.

Garanția cu care vine trotineta este una destul de limitată, indiferent de brand-ul despre care discutăm. În linii mari acestea acoperă doar defectele pe partea electronică. Însă dacă ai rupt o aripă, un cablu sau alt defect survenit în urma unui șoc mecanic toată răspunderea este de partea ta.

Evită trotinetele chinezești de la brand-uri nepopulare

Încearcă pe cât posibil să nu pici în plasa trotinetelor electrice la 1000 RON ce arată de parcă sunt de jucărie.

Sunt câteva firme mari la noi care vând astfel de trotinete și sincer să vă spun vă pun viața în pericol.

Nu numai că au multiple compromisuri făcute în ceea ce privește calitatea (pentru a atinge un preț atât de mic) ceea ce vă pune automat viața în pericol atunci când mergeți cu viteză dar și abilitatea de a le repara este foarte limitată în anumite situații.

Spun asta pentru că în urmă cu puțin timp un prieten a achiziționat o astfel de trotinetă de la un hypermarket popular de la noi din țară.

A intrat într-o baltă, s-a defectat ceva pe la sistemul de administrare a încărcării bateriilor și evident că l-a garanție au refuzat repararea și când a încercat să caute piesa pe Aliexpress, surpriză! Nu exista!

Xiaomi are o trotineta electrică ieftină ce merită banii

Xiaomi are o trotineta electrică ieftină ce merită banii
Trotineta electrica Xiaomi Mi Scooter Essential

Trotineta aceasta o să ți se pară foarte cunoascută.

Cel mai probabil ai văzut-o prin oraș la o bună parte din trotiniști? (nu cred că există cuvântul acesta)

Practic modelul acesta este un upgrade la versiunea Xiaomi Mijia M365 la care s-au rezolvat o serie de probleme.

Mai precis:

 • aripa din spate a primit o întăritură ce o face mai solidă (la modelul anteiror se rupea)
 • stopul de pe spate este mai mare
 • farul din față este mai puternic
 • în partea din față scooterul are un plastic reflectorizant ochi de pisică
 • trotineta are acum un display (ce era regăsit pe varianta pro din trecut)
 • clema de fixare a sistemului de pliere este o idee diferită

Trotineta este populară nu numai pentru prețul ei (în jur de 1200 – 1350 lei, în funcție de perioada anului) dar și pentru funcții și faptul că găsești piese la tot pasul practic.

Putere Xiaomi Mi Scooter Essential

Xiaomi Mi Scooter Essential are un motor de 250W ce conferă o putere constantă pe toată curba de accelerație (maxim ajunge pe la 350W pentru perioade scurte) și conferă o viteză maximă de 25km/h.

Chiar dacă motorul este unul de putere bună pentru ceea ce este vehiculul, acesta nu este atât de puternic ca să-l pot recomanda persoanelor ce au mai mult de 85kg.

Pe plan drept funcționează decent, însă când ai ajuns la un deal sau un plan puțin înclinat motorul nu are puterea necesară să te tragă (asta dacă ai mai mult de 85kg).

Dacă ești mai bine făcut, recomand să te uiți către varianta Xiaomi Mi Pro 2 sau Myway Inokim Light 2 (deși la Myway trebuie să te documentezi tu de care este oferta de piese).

Autonomie Xiaomi Mi Scooter Essential

Autonomia este similară cu versiunea anterioară, adică în jur de 15-20KM în funcție de terenul pe care mergi și de geografia orașului (dacă e mai plat o să ai autonomie mai bună însă dacă ai ceva dealuri autonomia scade).

Realistic o să obții undeva la 15km autonomie, poate cu puțin peste dacă ești mai ușor, însă cel mai sigur nu o să atingi 20km mai ales în orașele cu dealuri sau multe planuri inclinate (rampe).

Durata de viață a bateriei ar trebui să fie – aproximativ – cam 5-8 ani (sau poate chiar și mai mult, depinde de modul de încărcare/descărcare și de temperaturile la care este expusă). Baterii înlocuitoare se găsesc destul de ușor și înlocuirea este foarte ușoară.

Sistemul de frânare Xiaomi Mi Scooter Essential

Sistemul de frânare este unul dual:

 • frână pe disc mecanică acționată de la manetă
 • frână regenerativă din motor

Cea mai puternică frână este cea din manetă pentru că nu numai că o poți modula dar controlezi tu puterea. Frâna regenerativă este și ea utilă însă are 3 moduri prestabilite, dacă simți că modurile sunt prea puternice sau prea slabe pentru ce ai nevoie tu nu prea ai cum să le ajustezi mai mult de atât.

Însă partea bună este că frânele funcționează împreună pentru a conferi o stabilitate la frânare sporită și o distanță de frânare mai mică.

Încărcarea Xiaomi Mi Scooter Essential

Trotineta se încarcă la 220v cu încărcătorul oferit în pachet. Încărcarea completă a bateriei trotinetei se realizează în câteva ore.

Deși nu este recomandat să o descărcați aproape de 0%, ci se recomandă ca după fiecare utilizare aceasta să fie conectată la încărcător.

Notă importantă: Dacă afară este foarte cald și abia ai intrat în casă cu trotineta, este recomandat să o lași cam 15-20 minute înainte să o bagi la încărcat. Fiind foarte cald afară, bateria s-a încălzit cel mai probabil aproape de limită și odată ce este conectată la încărcător aceasta se va încălzi și mai mult.

Portabilitate

Trotineta este relativ portabilă, având o greutate de 12kg și datorită sistemului de pliere este foarte ușor de transportat atunci când o urci în apartament sau chiar dacă ești nevoit să te urci intr-un taxi sau transport în comun.

Încărcătorul și are dimensiuni reduse, putând fi luat cu tine în ghiozdan lejer.

Funcții Xiaomi Mi Scooter Essential

Trotineta este una smart.

Adică se conectează la aplicația Mi Home prin intermediul aplicației Bluetooth. Aici o să ai statistici în ceea ce privește viteza curentă, modul în care este trotineta (Eco sau Normal), autonomia rămasă și numărul de kilometri parcurși.

Fiind smart tot în aplicație ai posibilitatea să faci update la firmware și cel puțin pe modelul anterior acesteia aveai și posibilitatea să-i faci root să instalezi tu un firmware custom.

Tot din aplicație poți modifica și puterea frânei electronice (sunt 3 puteri) și opțiuni precum aprinderea stopului.

Dacă nu-ți place aplicația Mi Home, sunt câteva aplicații cu bani ce-ți oferă mai multe statistici ale vehiculului.

Confort și performanță Xiaomi Mi Scooter Essential

Având anvelope cu aer și nu solide, Xiaomi Mi Scooter Essential are o ținută de drum foarte bună și conferă un confort sporit în comparație cu alte trotinete electrice fără suspensie și cu anvelope solide.

Fiind anvelope cu aer acestea mai absorb puțin din vibrațiile carosabilului și îți oferă un control mai bun al trotinetei.

Dezavantajul este faptul că dacă nu stai la presiunea recomandată de producător poți face pană destul de ușor și o să te frustrezi să faci pana (cum am pățit eu ceea ce pot confirma că nu este o experiență extrem de plăcută).

Performanța trotinetei este bună, cred că cea mai bună pentru o trotinetă ce nu depășește 1500 lei. Accelerația este suficientă din punctul meu de vedere însă va fi o idee mai puțin agresivă atunci când ai o greutate corporală mai mare.

Plecarea de pe loc nu se poate face direct din accelerație din motive de siguranță, trebuie să împingi cu piciorul puțin trotineta să o pui în mișcare și apoi poți accelera la intensitatea pe care o dorești.

La accelerații mai bruște de pe loc, dacă solul este umed, posibil să experimentezi derapaj. Același lucru se observă atunci când urci rampe și accelerezi brusc pe o porțiune umedă de carosabil.

Problema intervine atunci când ori ai bagaj mai mult (gen ghiozdan mai greu) sau ești tu mai greu.

Adică apare un mic delay la accelerație însă pe plan drept viteza se menține constantă (aici cumva ajută și legile fizicii) și la frânare o să trebuiască să modifici setarea de frânare electronică ca să fie mai fermă.

Însă este o trotinetă electrică ieftină, acest lucru este cumva de așteptat, deci nu o pot neapărat depuncta pentru asta.

Concluzii

Dacă ești în căutarea unei trotinete electrice Xiaomi are opțiunea perfectă pentru tine.

Este accesibilă, are o sumedenie de funcții, este ușor de reparat, găsești accesorii pentru ea și este destul de portabilă.

Xiaomi Essential este o trotinetă electrică ieftină ce merită să o achiziționați și garantez că o să fiți mulțumiți de ea.

Acest articol include link-uri afiliate. Orice achiziție o efectuați de pe unul din link-urile magazinelor online plasate în articol, oferă o contribuție modică blog-ului fără un extra cost pentru dumneavoastră. Mulțumesc pentru contribuția voastră și că susțineți acest proiect personal!

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani