- Cum alegem aparatul de aer condiționat
- Cum calculez necesarul de BTU?
- Cum te asigură că componentele aparatului se găsesc cu ușurință
- Este util un modul WIFI la aparatul de aer condiționat?
- Cum știi că ai cumpărat un aparat de aer condiționat cu randament bun
- Care este cel mai bun și ieftin aparat de aer condiționat
- Concluzii
Aparatul de aer condiționat a devenit o necesitate în ziua de azi.
Fie că locuiești într-un apartament într-un oraș aglomerat sau la o casă într-o zonă mai liniștită, cu temperaturile actuale de afară este aproape obligatoriu să ai o soluție de climatizare instalată.
De la pompă de căldură semi-profesionale, la sisteme de răcire a pereților sau alte metode hi-tech de climatizare nu sunt pe lista majorității populației, fie din considerente financiare sau din motive tehnice.
Astfel una din cele mai populare și accesibile metode de climatizare a aerului din locuință este instalarea unui aparat de aer condiționat.
Cum alegem aparatul de aer condiționat
În momentul în care am scris acest articol cred că sunt peste 20 de modele de aparate de aer condiționat ce nu depășesc 24000 BTU și au prețuri nu mai mari de 2500 lei.
Însă din toate aceste modele care este cel mai bun și ieftin aparat de aer condiționat?
Păi ca să ajung la acest model am filtrat toate modelele și am urmărit caracteristicile de mai jos:
- prețul să nu depășească 2000 lei
- fiabilitatea modelului să fie bună
- componentele înlocuitoare să se găsească cu ușurință
- să existe service-uri autorizate ce pot să-l repare
- să suporte conexiune WIFI
- să fie silențios (atât unitatea exterioară cât și cea interioară)
- randamentul și eficiența energetică să fie ridicată
Pe lângă asta m-am orientat la un model ce să poată răci fără probleme un apartament de dimensiuni medii (undeva la 40 m² suprafață utilă).
Cum calculez necesarul de BTU?
Necesarul de BTU al locuinței dumneavoastră se calculează printr-o ecuație destul de simplă.
Ca idee de bază, avem un necesar de 50W putere pentru a răci fiecare m³ de aer din casa noastră.
Astfel este nevoie inițial să calculăm volumul locuinței noastre ca ulterior să determinăm necesarul în W pentru a răci eficient încăperea/încăperile casei.
Pentru a determina volumul de aer al locuinței utilizăm următoarea ecuație:
DIMENSIUNE TOTALĂ LOCUINȚĂ (în m²) X ÎNĂLȚIME CAMERE LOCUINȚĂ (În m) = VOLUMIM DE AER AL LOCUINȚEI (în m³)
De exemplu, dacă locuința noastră are o suprafață de 35 m² și înălțimea camerelor este de 2.5m, atunci o să înmulțim cele două valorim și obținem un volum total de aer de 87,5 m³ aer.
Pentru determinarea necesarului în W pentru răcire, o să înmulțim valoarea de 50W cu totalul volumului de aer al locuinței.
Acel 50W de mai sus reprezintă necesarul de putere aproximat pentru a răci 1 m³ de aer.
Astfel în exemplul nostru va trebui să obținem:
50 x 87,5 = 4.375 W
Bun, deci pentru a răci locuința noastră de 35 metri pătrați avem nevoie de un necesar energetic de 4300W aproximativ.
Odată ce știm necesarul energetic, putem foarte simplu să aflăm necesarul în BTU (British Thermal Unit). În ceastă situație știm că 1 W = 3,412 BTU/h, deci formula noastră arată cam așa:
NECESARUL ENERGETIC ÎN W X 3,412 BTU/h
În situația imobilului din exemplul de mai sus, o să înmulțim 4375W cu 3,412 BTU/h și obținem un total de 14.927,5 BTU/h.
Deci ca răcirea să fie cât mai eficientă va trebui să ne orientăm la un aparat de aer condiționat de 18000 BTU, însă dacă avem o locuință foarte bine izolată cu tâmplărie bună, cu orientare a geamurilor către răsărit și numărul aparatelor electrice care emit căldură este redus (ex: cuploare, plite etc.) atunci o să fie suficient și un model de 12000 BTU
Cum te asigură că componentele aparatului se găsesc cu ușurință
Defectele sunt imprevizibile și de cele mai multe ori nu este vina utilizatorului pentru defectarea aparatului.
Astfel este bine de luat în vedere și faptul că posibil ca în viitorul îndepărtat să mai necesite câte un service aparatul tău (nu îți recomand neapărat să fii așa negativist, însă măcar să te interesezi așa în linii mari).
Cea mai bună metodă prin care te poți asigura că se găsesc componente înlocuitoare pentru aparatul tău condiționat este să suni la diverse centre de service și să soliciți câteva oferte de preț pentru diverse componente (ex: compresor sau placă de bază unitate externă, acestea fiind cele mai predispuse la defecte).
În funcție de prețul obținut vă puteți da seama dacă componentele se găsesc cu ușurință sau nu.
Totodată puteți să faceți cercetarea și singuri, căutând pe Google modelul aparatului de aer condiționat urmat de componenta ce vă interesează.
Este util un modul WIFI la aparatul de aer condiționat?
Esentiaț? Nu…util? da
Un modul de WIFI pentru aparatul de aer condiționat vă permite controlul la distanță, programare aparatului pentru a se opri sau porni singur în funcție de variabile precum oră și dată și pe lângă asta în anumite situații vă raportează și consumul în Kw/h al aparatului.
Modulul este extrem de util atunci când sunteți plecat de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp și doriți ca aparatul să pornească la un anumit interval când ajungeți acasă.
Pe lângă asta, dacă modelul suportă, aveți posibilitatea să efectuați automatizări mult mai complexe (gen dacă părăsiți locuința să comuteze automat pe modul Eco sau când intrați în camera unde este aparatul amplasat să se comuteze automat pe modul Ventilator).
Multe aparate de aer condiționat vin cu suport WIFI opțional, însă adaptoarul poate să coste destul de mult în anumite situații. Sfatul meu este să cumpărați o telecomandă cu infraroșu smart prin intermediul căreia puteți controla mai multe dispozitive din casă ce funcționează cu o telecomandă cu IR.
Cum știi că ai cumpărat un aparat de aer condiționat cu randament bun
Pe lângă calculul necesarului de BTU de mai sus, trebuie în același timp să te orientezi la o tehnologie ce este musai să o aibă aparatul tău de aer condiționat.
Aici mă refer la tehnologia inverter pentru compresorul din interiorul aparatului de aer condiționat.
Compresorul unității exterioare este cel care face posibilă mișcarea fluidului în instalație și este unul dintre cei mai mari consumatori din tot sistemul.
De ce este important compresorul?
Fiind unul din cei mai mari consumatori, acesta este și cel care va „duce” în spate o bună parte din efortul de răcire al instalației.
Chiar dacă mai sunt și alte componente implicate în această ecuație, compresorul unității de aer condiționat este cel care se defectează cel mai des (în medie cel puțin) fiind o piesă foarte solicitată.
Din această pricină este recomandat ca aparatul vostru viitor să fie cu tehnologia Inverter.
Ce este un aparat de aer condiționat cu inverter?
În trecut aparatele de aer condiționat aveau un compresor convențional să spun așa. Adică acesta funcționa la putere maximă (sau aproape maximă) atunci când porneai unitatea de aer condiționat.
Acest lucru creștea capacitatea de răcire a locuinței, făcându-se destul de rapid în medie, însă afecta consumul considerabil și în același timp confortul era afectat. Asta pentru că odată ce se ajungea la temperatura setată din telecomandă unitatea de aer condiționat se oprea brusc și repornea odată ce se depășea pragul stabilit cu 1-2 grade.
Toate aceste opriri și porniri afectau durata de viață a compresorului.
Ceva ani mai târziu au început să apară primele aparate de aer condiționat cu compresoare de tip Inverter.
Un aparat de aer condiționat inverter permite ca compresorul unității externe să funcționeze la turație variabilă. De ce este important acest lucru?
Păi astfel compresorul poate să-și ajusteze turația în mod dinamic conform temperaturii stabilite în interiorul locuinței și temperaturii exterioare.
Astfel dacă ai setat de exemplu 24 de grade în casă, unitatea va funcționa la putere de 85% până ce se ajunge la 24.5 de grade și odată ajunsă temperatura aici, unitatea exterioară poate să scadă puterea cu 20-25% pentru că se va ajunge imediat la temperatura stabilită.
Odată ce s-a ajuns la temperatura de 24 de grade, unitatea de aer condiționat o să scadă turați ventilatorului exterior și a compresorului până la 5-10% din puterea nominală astfel încât să se mențină constantă temperatura. Unitatea exterioară va crește turația treptat doar atunci când în casă începe să se încălzească.
Astfel o să ai parte de:
- un confort sporit în interiorul locuinței (temperatura fiind mult mai constantă)
- o unitate exterioară mai silențioasă
- un consum de energie mult mai mic în comparație cu o unitate de aer condiționat convențională
- fiabilitate sporită
Care este cel mai bun și ieftin aparat de aer condiționat
Acum că am făcut acest intro super lung și detaliat o să vă dezvălui care cred eu că este cel mai bun și ieftin aparat de aer condiționat.
Este vorba de un Star Light ACM-12FOWF. Aparatul este disponibil de la 9000 BTU până la 18000 BTU, însă ai și o variantă de 24000 (este alt model ce este o idee mai scump).
Piese de schimb și service
Aparatul este o platformă destul de cunoscută utilizată de mai mulți producători (Printre care Gree, Daewoo, Romstal, Vision) el la bază este un Midea.
Fiind utilizat ca model de bază de mai mulți producători, o să găsiți componente de schimb foarte ușor pe internet.
Midea este o companie chineză cu o istorie destul de mare în nișa de aparate pentru climatizare și s-au remarcat pentru calitatea oferită la un preț mic.
Aparatul are moduri standard precum Dezumidificare, Răcire, Ventilație și un mod Automat ce permite aparatului să comuteze între moduri inteligent pentru a maximiza eficiența.
Unitatea exterioară este destul de silențioasă și nu are vibrații excesive (deși este recomandat să montați unitatea exterioară pe papuci din cauciuc)
Consum mediu aparat de aer condiționat Star Light ACM-12FOWF
Consumul maxim pe răcire (la unitatea de 12000BTU) este undeva la 1200W atunci când și afară este foarte cald însă am sesizat că după 2-3 ore de funcționare, când se ajunge aproape de temperatura de 23 de grade (ce este recomandat să fie punctul minim pentru răcire) scade consumul pe la 890-1000W iar după alte 2 ore (când începe să se răcorească afară) aparatul rămâne la 500W.
De exemplu, dacă afară nu este foarte cald, aparatul funcționează permanent pe la 500-600W, ceea ce este super bine pentru consumul pe termen lung.
Ce am uitat să menționez, aparatul este setat pe modul Auto, deși cred că aceleași rezultate se pot obține și pe modul de răcire Eco.
Funcții aparat de aer condiționat Star Light ACM-12FOWF
Unitatea face baleiaj vertical automat însă cel orizontal este manual ce-l setați de pe clapetă, având mai multe poziții.
Este silențios în funcționare și ventilatorul reușește să împingă o cantitate destul de mare de aer mai ales pe modul de turație maximă.
Temperatura aparatului poate fi luată direct la nivel de unitate sau de pe telecomandă apăsând butonul „Follow me”.
Temperatura din telecomandă se comunică cu unitatea prin infraroșu, deci telecomanda va trebui să stea într-un câmp vizual direct cu aparatul. Dacă duceți telecomanda în altă cameră aceasta nu va mai putea comunica cu aparatul (numai dacă aveți un sistem de oglinzi ca să propage semnalul 😂)
Ăsta este și un minus al sistemului, puteau să facă un fel de comunicare prin unde radio dar nu cred că ar fi ținut foarte mult bateria dispozitivului.
Modurile aparatului sunt:
- Automat (aparatul alege automat dintre modurile de funcționare pentru a spori eficiența și confortul)
- Cooling (mod pentru răcire)
- Heating (mod pentru încălzire, fiind cu pompă de căldură)
- Dezumidificare (scoate umezeala din casă)
- Fan (ventilator)
- Mod curățare
Aplicație aparat de aer condiționat Star Light ACM-12FOWF
Eu am utilizat aplicația Midea Air (merge mai bine decât cea recomandată în manualul aparatului) și aici ai posibilitatea să controlezi aparatul de la distanță, să programezi aparatul și să controlezi diversele moduri ale acestuia.
Ce poți controla din aplicație:
- Viteza ventilatorului
- Setare Express (ce îți permite să prestabilești un mod)
- Baleiere Verticală (Baleierea Orizontală nu funcționează pentru că nu are aparatul motorul necesar)
- Mod Eco
- Mod Boost (ce turează ventilatorul la maxim)
- Programare mod noapte
- Programare funcționare pe zile
Aplicația funcționează relativ ok deși am sesizat că uneori nu prea dorește să răspundă la comenzi rapid.
Posibil ca uneori aplicația să nu funcționeze deloc, să știți că nu are nimic nici aparatul sau telefonu doar cei de la Midea actualizează platforma (deși sincer, ar fi fain ca să afișeze asta în aplicație).
Aparatul poate fi conectat la Google Home cât și la Amazon Alexa.
Concluzii
Dacă ești și tu cauți cel mai bun și ieftin aparat de aer condiționat cred că ai întălnit acel Star Light menționat mai sus, mai ales că are și un preț de 1200 lei cu garanție 5 ani.
Însă pe listă mai sunt câteva mențiuni ce merită să le iei în considerare:
- Gree Bora A4
- HEINNER Mirror
- Nordstar Inverter MSAFBU-12HRFN8-QRD0GW
- Midea Prime MA2-12NXD0/MA-12N8D0
- Samsung FreshAir-AR12TXHQASINEU
- LG Standard Dual Inverter
- Bosch Climate 3000i
Ce trebuie să știi despre aparatele menționate mai sus este faptul că o parte din ele sunt identice cu modelul Star Light menționat de mine și că funcțiile și perioada garanției o să difere de la model la model.
De exemplu acel LG din listă are o garanție la compresor de 10 ani și este unul din cele mai performante din listă (prețul ajunge pe la 1900 lei).
În lista noastră de cel mai bun și ieftin aparat de aer condiționat trebuia să mai fie inclus un model de la Mitsubishi însă nu am mai găsit modelul pe stoc mai nicăieri.
Dacă vrei să obții o afacere cât mai bună și să faci o investiție inteligentă pe termen lung acest Star Light este opțiunea perfectă. Garanția este generoasă, instalarea se face rapid de către majoritatea firmelor din domeniu și piese de schimb găsești la tot pasul.
Acum nu știu care este fiabilitatea lui pe termen lung (deși din ce am mai discutat cu experți în domeniu, o bună parte din ei au spus că aceste modele funcționează fără probleme ani de zile) însă nu ar trebui să aveți probleme.
Iar pe lângă toate astea are și WiFI cu suport pentru Google Home și Alexa.
Din câte știu, parcă era acum și ceva ofertă la eMAG unde primeai un discount de 100 lei la model, ce te sfătuiesc să profiți de el.