Primul telefon mobil

Primul telefon mobil avea în jur de 30kg și era cât o valiză

Telefoanele mobile sunt o comoditate în ziua de azi. Acestea le găsești la tot pasul și la prețuri din ce în ce mai competitive. Sunt telefoane mobile ce costă până în 60 de lei noi, asta dovește progresul incredibil ce l-a avut tehnologia în ultimii ani.

Însă startul telefoanelor mobile a fost făcut în urmă cu mai bine de 50 de ani în SUA.

Primul telefon mobil era mai mult un telefon fix wireless (știu că sună aberant, dar vezi imaginea de mai jos)

Radiotelefon mobil - Wikipedia
Radio telefonul

Primul telefon mobil ce a fost lansat de compania AT&T nu arăta deloc a telefon și nu îți trecea prin cap că ar mai fi și mobil.

Dispozitivul făcea parte dintr-un pachet ce se numea MTS (Mobile Telephone Service) și implica un abonament lunar de 176$ în banii actuali și costuri pe apel de 3.5$ în banii actuali. (când spun banii actuali mă refer la ajustări la rata inflației astfel valoarea efectivă este mai mare)

AT&T a lansat serviciul cu un telefon mobil ce venea integrat într-o servietă. Tot setup-ul avea în jur de 36 de kg și îți permitea apeluri de doar câteva minute.

Conectarea la interlocutor se făcea manual de către un centralist și raza efectivă unde puteai utiliza dispozitivul era extrem de limitată.

Și Marea Britanie a introdus un serviciu similar undeva în anii 1965 când la americani deja se lansa versiunea a 2-a a MTS.

Tot AT&T a lansat a 2-a versiune a telefonului fără fir (la propriu) și l-a intitulat Improved Mobile Telephone Service.

Upgrade-ul a adus îmbunătățiri la autonomia de apelare, dimensiune mai reduse și anumite automatizări ale rețelei de telefonie (ex. acum te conectai direct la interlocutor fără ajutorul unui centralist).

Însă chiar și așa tot dispozitivul era foarte greu și foarte anevoios de utilizat atunci când ești în mișcare.

Lucru ce a făcut ca telefoanele de tipul MTS să fie utilizate mai mult în autovehicule și mai puțin prezente la purtător.

Anii au trecut și Motorola face primul pas în lansarea unui telefon mobil ce era portabil în adevăratul sens al cuvântului.

Original Models: A Look at Iconic Tech Prototypes | Motorola ...
Primul telefon mobil Motorola ce era un prototip

Modelul a fost un prototip și a prins lumina în anul 1973 în data de 3 Aprilie.

Primul telefon mobil în adevăratul sens al cuvântului era relativ compact, avea o greutate de doar 1.1kg și putea fi utilizat pentru 30 de minute la o încărcare de 10 ore.

La vremea respectivă a fost un concept revoluționar ce a dat startul unei noi ere: era mobilității.

Ulterior în anul 1978 Advanced Mobile Phone System își face apariția având o nouă frecvență modernă pe care funcționa, mai precis era vorba de 1G.

Standarul a fost preluat în următorii ani de către Israel și Australia făcând astfel telefonul mobil un dispozitiv disponibil pentru majoritatea consumatorilor.

Multiple progrese au avut loc până ce în anul 1990 a fost lansat un nou standard de telecomunicații intitulat 2G. Aici discutam despre o tehnologie full digială ce ajunge mai aproape de ceea ce avem în ziua de azi.

Dar în retrospectivă a fost făcut un progres incredibil de mare într-o perioadă relativ scurtă.

De la telefoane de zeci de kg, la telefoane ce au doar câteva sute de grame ce au puterea de procesare de mii de ori mai mare decât o întreagă centrală telefonică de pe vremea respectivă.

Iar asta ne aduce la următoarea întrebare: Care a fost primul tău telefon mobil?

Lasă un comentariu mai jos.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles