Când ne gândim la un soft auto aftermarket (custom sau mai este cunoscut și sub denumirea de chip tunning chiar dacă nu este corectă terminologia în cazul nostru) primul aspect ce îl avem în vedere este performanța ce o primim la schimb în urma unui upgrade de genul. Însă acesta nu este singurul aspect ce trebuie luat în vedere, sunt mai multe mici detalii ce trebuie să le știi și mai mult decât atât să ți le asumi în cazul în care ceva nu merge conform planului.
În articolul în cauză am să-ți dau câteva avantaje dar și dezavantaje ale unui soft auto custom (chip tunning) și dacă este fezabil un astfel de upgrade la mașina ta.
Istorie
Computerul de bord este o parte crucială în funcționarea mașinii. Acesta administrează o suită fastă de funcții ale autoturismului printre care și motorul.
Primele mașini ce aveau un computer de bord au fost lansate undeva prin anii 1970. Pe vremea respectivă, tehnologia nefiind atât de avansată, marea majoritate a modificărilor se efectuau după principii analog. (ex. turbină mai mare=mai multă putere, discuri de frână mai mari=distanță de frânare mai mică și așa mai departe) Însă prin anii 1980 au început să apară primele soft-uri custom pentru computerele de bord ale mașinii ca în anii 1990 să prindă un având foarte accelerat această practică.
În ziua de azi
Fiecare autoturism cel cumperi în ziua de azi are un computer de bord (mă refer la cele luate din reprezentanță sau nu mai vechi de 1990).
Astfel în anumite situații se poate interveni la respectiva componentă pentru a modifica capacitățile mașinii.
- Modificările direct pe computerul de bord al mașinii (modificare ECU strict prin soft) are un impact minor asupra performanței. Deseori se pot obține cu până la 5-10% mai mulți cai putere sau o accelerație ce răspunde mai bine la comenzi.
- Modificările mai vaste sunt de tipul chip tunning și implică mult mai multe riscuri pe lângă costuri mai mari de instalare și configurare. Acest chip fie înlocuiește complet computerul de bord intern al mașinii fie funcționează în simbioză. Un chip custom vine deseori cu un dispozitiv ce-ți permite modificarea ușoară a parametrilor, ne fiind nevoie de un laptop.
În articolul în cauză discutăm strict despre un soft auto custom ce implică modificarea de parametri pe computerul de bord existent pe mașină.
Avantaje – Soft auto
Primul aspect pe care cel mai probabil deja îl știi, este lista de avantaje a unei astfel de modificări. Upgrade-urile de soft sunt foarte populare și convenabile în anumite situații, asta pentru că pot îmbunătăți performanța și fiabilitatea.
Fiecare upgrade diferă de la motor la motor și nu poate fi făcut pe toate autoturismele. În linii mari aceste intervenții de soft sunt populare pe mărci mai sportive precum: VW, Audi, BMW, Mercedes-Benz, Ford, Subaru, Mitsubishi, Honda însă pot fi găsite și pe mărci ce nu sunt musai recunoscute pentru sportivitate.
În acest context va trebui să vă documentați în detaliu.
Să revenim la avantaje, acestea ar fi următoarele:
- consum de combustibil optimizat – atenție! consumul de combustibil nu va fi neapărat mai mic ci doar se poate optimiza în anumite situații/sarcini ale motorului
- cai putere mai puți cu câteva procente din puterea motorului – atenție! în multe situații cifrele date de cei care fac aceste soft-uri sunt luate de pe motoare ”tinere” ce nu au uzură, pe lângă asta puterea efectivă obținută în plus este doar la o anumită plaja de turație
- un răspuns mai bun la accelerare
- un plus de performanță pentru motoarele mai mari
- mai puține emisii
Dezavantaje – Soft auto
Credeai că scapi de unele minusuri? Ei bine, acestea sunt câteva. Pe lângă faptul că spui adio la garanție, poți să-ți defectezi mașina irecuperabil în cazul în care cel care îți faci instalarea noului soft modificat nu cunoaște foarte bine procedeele exacte.
Ce riști mai precis?
- garanția mașinii nu va mai fi validă
- soft-ul poate să cauzeze erori în computerul de bord
- unele funcții ale mașini posibil să fie afectate
- motorul mașinii poate fi compromis irecuperabil
Probabilitatea ca situațiile de mai sus să se întâmple este mică, de asta este recomandat să mergi la cineva care are experiență în domeniu.
Pe lângă asta trebuie să fii 100% sigur că vrei să faci această modificare de soft, de multe ori nu merită pe termen lung.
Andrei – Mecanic
Concluzia
Un soft auto tunning este o modalitate ieftină de a îmbunătăți performanța motorului mașinii. Îți aduce mai mulți cai putere și cuplu în timp ce reduce consumul marginal.
O merita această modificare pe termen lung?
Depinde, depinde de cât de mult vrei să ții mașina și de cum conduci. Dacă conduci o idee mai agresiv (deși sper că o faci în deplină siguranță pentru tine și ceilalți participanți la trafic) atunci o justificat, dacă nu te pasionează sportivitatea sau rapiditatea de răspuns a accelerației o poți face doar pentru consum.
Însă de mașina este în garanție, aproape nouă sau nu plănuiești să o ții mai mult timp, sincer nu recomand.
Acum ce să zic, depinde de fiecare ce vrea să facă cu bunul lui.