Cel mai bun cooler procesor AM4 pentru Ryzen 5/7 ce este pe aer 31

Cel mai bun cooler procesor AM4 pentru Ryzen 5/7 ce este pe aer

Dacă ai un procesor din seria Ryzen o să sesizecă că temperaturile nu sunt tocmai mici, cel puțin cu coolerul stock.

Chiar dacă procesoarele au un punct destul de înalt când devin instabile și încep să se underclockeze pentru a se proteja, este indicat ca pe termen mediu și lung procesorul să fie cât mai rece asta pentru a proteja cipul dar și pentru a menține performanța.

Însă pentru a obține acest lucru e cumva obligatoriu să faci upgrade la un cooler aftermarket.

Dacă ai un Ryzen 3 sau 5 ar trebui să nu ai prea mari probleme cu coolerul stock, mai ales dacă stai cu procesorul în Eco Mode.

Dar din sutele de opțiuni, care este cea mai bună opțiune pentru un procesor AM4?

Sunt câteva condiții ce trebuie să le îndeplinească coolerul:

  • să fie aproximativ 10-20% din valoarea procesorului
  • să aibă cooler de 120mm
  • ventilator cât se poate de silențios
  • capacitatea de disipare termică de minim 150W TDP

După căutările mele de mai multe zile, în listă ar fi putut intra lejer mai multe coolere pentru procesor ce ar fi îndeplinit criteriile lejer.

Cooler Master Hyper 212 Evo este o opțiune foarte bună, Deepcool GAMMAXX 400 iar poate fi o variantă ce în mod sigur nu te va dezamăgi, însă din toate acestea unul sigur cumva este scos în evidență.

Nu numai că vine la un preț extrem de competitiv dar performanța este remarcabilă atât pe un CPU stock cât și unul cu overclock.

Despre ce cooler vorbesc?

ARCTIC Freezer 34 eSports

Cooler procesor ARCTIC Freezer 34 eSports Green, 1x120mm, ACFRE00059A

Coolerul are o dimensiune de 124 x 88 x 157 mm, ce-l face perfect pentru carcasele Micro ITX sau ITX. Modelul mai are o variantă o idee mai compactă pentru carcase de tip Mini ITX, având înalțimea de doar 150mm și lățimea mai mică cu 1mm, diferența de disipare termică fiind foarte similară (curând o să fac un review cu acesta și vă las opinia mea).

Are în componență 4 heatpipe-uri ce au diametru de 6MM. Ce este de remarcat la acestea este amplasamentul pe fundația ce face contact cu procesorul. Fiind apropiate și șlefuite acestea reușesc să preia mai eficient căldură emanată și să o ridice la radiator.

Cooler procesor ARCTIC Freezer 34 eSports Green, 1x120mm, ACFRE00059A

Ventilatorul lui Arctic Freezer 34 este de tipul Fluid Dynamic Bearing ce-l face să aibă o durată de funcționare medie de peste 40.000 ore și teoretic cu timpul nu ar trebui să-i fie afectată performanța.

Modelul se comercializează și în varianta DUO ce vine cu două ventilatoare preinstalate, însă din punctul meu de vedere diferența de temperatură este marginală și nu ar merita upgrade-ul.

Însă în cazul în care dorești să sporește performanța acestuia poți oricând să mai adaugi unul.

Arctic Freezer 34 se montează pe backplate-ul standard AMD cu un sistem de prindere destul de simplu și stabil, însă posibil în carecasele unele este spațiu limitat să întâmpinați mici dificultăți la prindere.

Înălțimea ventilatorului trece perpendicular pe lângă memoriile RAM deci nu ar trebui să aveți probleme în această privință.

Capacitatea de răcire

Din benchmarks coolerul reușeste să răcească foarte bine în comparație cu un ventilator stoc.

Procesoarele sunt cu overlock, sunt și două procesoare Intel pentru referință.

ProcesorTemperatură cooler stock ℃ (FULL LOAD)Temperatură Arctic Freezer 34 ℃ (FULL LOAD)
Ryzen 5 2600 4.2Ghz 1.425V87 ℃73 ℃
Intel i7 6700K 1.2V 4.0GHz95 ℃73 ℃
Intel i7 7700K 1.219V 4.8GHz99 ℃77 ℃

O chestie ce trebuie notată ce e importantă, coolerul se descurcă admirabil în carcasele ce au un air flow foarte bun. În principal în carcase ce pot elimina aerul cald cât de rapid posibil.

Dacă aveți o carcasă mică (mini ITX sau micro ITX de dimensiuni mai mici) posibil să nu experimentezi aceleași rezultate.

În cazul carcaselor Mini ITX o opțiune mult mai bună ar fi un cooler pe apă de 120 sau 240.

Limitări de compatibilitate aproape inexistente

Coolerul se potrivește fără probleme până și în unele carcase de tip Mini ITX, având o înălțime de doar 150 mm. Nici pentru memoria RAM nu ar trebui să îți faci probleme, coolerul ARCTIC Freezer 34 eSports este la câțiva mm distanță de primul slot de ram. Cu memoriile RAM standard nu sunt probleme de compatibilitate, însă dacă ai o memorie cu un heatsink mai impunător te sfătuiesc să cercetezi mai bine site-ul producătorului.

Ventilator silențios și foarte eficient

Ventilatorul este destul de sinețios chiar și în full load, dacă ai carcasă pusă sub birou nici nu îl auzi. Având un rulment lubrifiat cu fluid (fluid dynamic bearing) o să-ți garanteze o funcționare îndelungată cu nivel mic de zgomot.

Din teste este recomandat să faci un custom fan curve în așa fel încât coolerul să atingă doar 70-80% din turația maximă. Asta pentru că puterea de disipare a căldurii este cumva și limitată de heatsink. Dacă dai turația mai mare de 70% coolerul nu răcește mai mult, cam acolo are randament maxim.

Dacă mai adaugi un fan de 120 posibil să mai câștigi un 2-3 grade acolo dar cam atât.

Concluzie

Dacă ai un Ryzen 3/5/7 sau poate chiar și 9 (deși nu cred că poți să faci overclock) coolerul Arctic Freezer 33 eSports este perfect pentru tine. Dacă îți permite carcasa și bugetul e o alegere extrem de bună, una din cele mai bune ce nu depășește suma de 200 lei.

Mai mult decât atât, coolerul are garnție 10 ani de zile.

Acest articol include link-uri afiliate. Orice achiziție o efectuați de pe unul din link-urile magazinelor online plasate în articol, oferă o contribuție modică blog-ului fără un extra cost pentru dumneavoastră. Mulțumesc pentru contribuția voastră și că susțineți acest proiect personal!

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani