Încetinirea procesului de îmbătrânire uman. Este posibil? 31

Încetinirea procesului de îmbătrânire uman. Este posibil?

Îmbătrânirea și moartea sunt două lucruri aproape inevitabile în viață. Acestea sunt în picioare și vor rămâne așa pentru o perioadă de timp.

Însă asta nu înseamnă că nu s-au făcut progrese semnificative în cercetarea procesului pentru o înțelegere mai bine a tuturor dependențelor și în același timp cum putem să diminuăm anumite efecte ale procesului de îmbătrânire ba chiar mai mult să le eliminăm complet.

În acest articol o să discutăm despre următoarele aspecte:

 • Ce este îmbătrânirea
 • Cum putem încetini îmbătrânirea
 • De ce am vrea să încetinim îmbătrânirea
 • Și dacă este posibil în viitorul apropiat să trăim mai mult

Ce este îmbătrânirea?

Ce este îmbătrânirea
Telomerii din interiorul unei celule

Îmbătrânirea este definită printr-o definiție destul de simplu de înțeles, mai precis: procesul prin care viabilitatea unui corp scade și crește vulnerabilitatea.

În traducere: cu cât înaintăm în vârstă scade abilitatea noastră de a mai funcționa la parametri optimi și crește în același timp vulnerabilitatea la boli sau alți factori de stres interiori sau exteriori. Astfel încep într-o oarecare secvență anumite organe sau părți ale corpului să nu mai funcționeze în parametri optimi și cauzează un lanț întreg de complicații ce duc în cele din urmă la sistarea vieții.

Odată cu îmbătrânirea organelor (ajungerea la punctul lor critic) acestea nu mai performează în parametrii lor optimi și cauzează decesul sau o serie de complicații ce duc în cele din urmă la deces.

Dar asta știm cu toții, însă ce se întâmplă la nivel molecular?

Pentru că procesul de îmbătrânire este unul destul de complex ce activează pe multiple zone ale corpului ne este foarte greu să înțelegem cu exactitate care este întregul mecanism.

Însă până acum sunt câteva teorii ce au putut fi testate într-o oarecare măsură ce ne fac să înțelegem care sunt unii factori ce duc la îmbătrânirea celulelor. Nu o să intru în detaliu pentru fiecare însă dacă doriți voi să citiți mai multe despre fiecare ipoteză, am pus câte un link în lista de mai jos.

Oamenii de știință speculează că există o posibilitate ca acești factori care cauzează îmbătrânirea să fie precursorii unui mecanism mult mai complex ce nu a fost descoperit încă

O parte din factorii care influențează îmbătrânirea umană :

 • ADN-ul este afectat cu vârsta și astfel este compromis procesul de reînnoire a celulelor (LINK)
 • Un număr excesiv de radicali liberi ce sunt acumulați cu vârsta (LINK)
 • Telomerii se scurtează cu vârsta și cauzează moartea celulelor/mutații (LINK)
 • Celulele Stem nu se mai produc la un ritm îndeajuns de accelerat (LINK)
 • Afectarea procesului de proteostază a proteinelor (LINK)

Cum putem încetini îmbătrânirea?

Cum putem încetini îmbătrânirea

Procesul de îmbătrânire nu este unul fix, cum se credea inițial. Chiar dacă statisticile spun că după vârsta de 30 de ani șansa ca să decedezi se dublează odată la 8 ani, acest lucru poate fi manipulat într-o oarecare măsură.

Mai mult decât atât ipotezele menționate mai sus ce ar contribui la accelerarea procesului de îmbătrânire celulară (practic asta este o altă formă de a spune că îmbătrânești) nu se știe exact dacă ele sunt principalul punct de plecare sau îmbătrânirea se declanșează într-un mod total diferit ce noi nu-l înțelegem momentan iar toate posibilele cauze tocmai menționate sunt doar „urmele” lăsate de acest proces.

Însă cu toate aceste necunoscute oamenii de știință au reușit să facă nenumărate experimente și să observe cum poate fi manipulate îmbătrânirea tratând-o ca pe o boală.

Îmbătrânirea celulară este o boală?

Cumva da, odată ce procesul de îmbătrânire este declanșat acesta la prima vedere ar părea ireversibil însă cercetătorii au descoperit că este total neadevărat.

Descoperirea este oarecum legată și de o teorie a îmbătrânirii ce are corelație directă cu o ipoteză ce ar putea reprezenta cheia în a descoperi un „leac” pentru a nu mai îmbătrâni deloc, a inversa procesul sau chiar pentru al încetinii semnificativ.

Teoria este că în urmă cu miliarde de ani primele bacterii de pe Terra au dezvoltat 2 moduri de a trăi:

 • când era mediul ostil intrau într-un mod de protejare și reparare
 • când era mediul favorabil creșteau și se reproduceau

Ei bine genele acestea odată declanșate creează o serie în lanț de evenimente ce păstrează

Iar în urma a multiplelor studii au rezultat mai multe moduri prin care îmbătrânirea poate fi încetinită sau chiar oprită.

Manipulările acestui proces poate fi făcut în câteva moduri:

 • Prin evoluție (ceea ce acum nu ne ajută foarte mult)
 • Manipulări la diferite gene ce încetinesc sau chiar inversează procesul de îmbătrânire
 • Restricție calorică (fasting intermitent și fasting pentru perioade mai lungi de 24 ore)
 • Expunere la cald și rece pentru perioade scurte (saună sau dușuri reci)
 • Sport (menținerea unui ritm cardiac de 80% pentru diferite intervale)
 • Să mănânci mai puțină proteină (dacă nu faci sport intensiv)
 • Evitarea soarelui puternic (mai ales fără protecție solară)

De ce am vrea să încetinim îmbătrânirea?

Păi pe lângă beneficiile fizice evidente (mai puține riduri și un look vizibil mai sănătos/tineresc), există o latură care multe persoane nu o iau în considerare: sănătatea.

Cu îmbătrânirea organismului încep să apară problemele de sănătate, mai ales dacă nu ai grijă în mod special de ce mănânci, cum mănânci, să fii cât de activ poți și mai ales să meditezi regulat. Lucruri ce adunate o să-ți afecteze calitatea vieții, starea de bine și automat longevitatea.

Ei bine, dacă încetinești procesul de îmbătrânire asta automat înseamnă că corpul tău se va regenera mai rapid, vei fi mai plin de viață și în același timp o să poți evita cu lejeritate o bună parte din bolile ce vin cu vârsta.

Fiind cumva plauzibil să ai o vârstă înaintată și în același timp să fii foarte activ și sănătos tun.

Și dacă este să analizăm trendurile din urmă cu câteva decenii, oamenii au început per total să trăiască mai mult și să fie mai sănătoși.

Bine, acest lucru se datorează și progresului tehnologia și oarecum procesului de evoluție, dar pe lângă asta persoanele sunt mai informate și iau acțiune mai din timp pentru aspectele ce sunt în corelație cu sănătatea lor fizică și psihică.

Va fi posibil în viitor să trăim mai mult?

În această privință se cercetează activ de ceva ani bună.

Însă în ultimul deceniu oamenii de știință au făcut progrese semnificative în domeniu.

Progresul se datorează avansului tehnologic ce a impactat într-o oarecare măsură capacitatea oamenilor de știință de a face analize mai complexe pe celule și a înțelege mai bine ciclul complex prin care un organism trece când îmbătrânește.

Mulți oameni de știință tratează îmbătrânirea ca un soi de boală ce te afectează încă de la naștere și cred că tărie că în viitor va fi posibil ca aceasta să fie „tratabilă”.

Unul din acești oameni de știință ce cercetează îmbătrânirea este David Sinclair și în urmă cu aproximativ 2 ani, el și colegii lui au descoperit o modalitate prin care să sporească performanța fizică a unor șoricei vârstnici (testele nu au fost efectuate pe oameni din motive evidente) injectând în sistemul lor un compus chimic numit NMN(ceea ce este cunoscut să restaureze ADN-ul și să mențină vitalitatea celulelor, cobatând celulele să intre în ciclul de moarte ceculară) a reușit să dacă ca un șoricel în vârstă să aibă o performanță sportivă comparabilă cu unul tânăr. Ba mai mult, acest vârstnic cu blăniță a reușit chiar să îi facă pe cercetători să recalibreze aparatul datorită faptului că șoricelul era atât de energic încât aparatul nu-i mai putea măsura performanța. (articol aici)

David Sinclair speculează că în următorii zeci de ani, după ce capacitatea noastră de a înțelege corpul uman va fi sporită și cercetarea va avansa, o să fie posibil să existe un elixir pentru a prelungi durata de viață a oamenilor.

Practic cel mai probabil acest elixir va fi în formă de pastilă și o să-l administrezi zilnic după o anumită vârstă.

Acum sunt ceva suplimente pe piață cu NMN, însă sincer personal nu m-aș risca încă să iau până ce nu se efectuează teste mai multe pe un eșantion mai mare de persoane.

Un alt supliment ce este acum popular printre cei care sunt interesați de această latură a îmbătrânirii celulare este Rezveratrolul.

Conform unui studiu efectuat tot pe rozătoare, Rezveratrolul are un efect regenerant pe vasele de sânge, în special dacă acestea au suferit din cauza unei alimentați neadecvate sau a unor afecțiuni.

Concluzii

Cred că e cumva cert că am ajuns să cunoaștem mai multe despre medii externe decât despre noi înșine.

Acest lucru stă cumva în natura noastră, curiozitatea pentru necunoscut și adrenalina de a ne aventura într-un mediu ce nu-l vedem și nu-l cunoaștem. Chiar dacă este la sute, mii sau miliarde de kilometri depărtate facem tot posibilul să-l cucerim chiar dacă cea mai nare necunoscută este
Însă acest mediu a fost și este în continuare corpul nostru, chiar dacă ne-a luat mii de ani să realizăm asta în cele din urmă se ia mult mai în serios latura asta.

Datorită oamenilor de știiință și a progreselor nenumărate din lumea tehnologiei acum avem mai multe informații ca niciodată despre corpul uman și modul în care acesta operează.

Unul din mediile în care experimentele și testele au devenit destul de numeroase este îmbătrânirea.

Cu fiecare pas făcut în studierea îmbătrânirii începem să observăm din ce în ce mai multe corelații între celulele corpului nostru și mediul extern, asta ne ajută să descoperim noi moduri prin care putem să încetinim îmbătrânirea și de ce nu să descoperim în cele din urmă „leacul” pentru ea.

Experimentele de până la ora actuală sunt foarte promițătoare și chiar ne dau de gândit în ceea ce privește viitorul rasei umanele. Dacă este să excludem o calamitate globală sau conflicte de scară largă, chiar există o posibilitate reală ca rasa noastră să fie prima ce va deveni cu adevărat nemuritoare.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani