de ce nu pot trimite mesaje

De ce nu pot trimite mesaje? Valabil pentru orice rețea

„ De ce nu pot trimite mesaje ” este o întrebare destul de des adresată de prieteni sau familie și chiar uneori de către voi cititorii acestui blog.

Practic această problemă este una destul de comună ce ne afectează pe toți la un moment dat însă fiind atât de comună există mai multe cauze pentru ea.

De asta am decis să fac acest articol, să vă informez despre cum puteți face o diagnoză de ce nu puteți trimite sms-uri către alte persoane din rețea sau alte rețele.

Dar hai să intrăm direct în „pâine” și să vă listez o parte din cele mai comune cauze pentru această problemă, dar dacă voi cunoașteți altele ce pot fi cauza lăsați vă rog un comentariu mai jos.

de ce nu pot trimite mesaje
Antenă GSM 5G pentru semnal scurt

De ce nu pot trimite mesaje?

Am clasificat 3 posibile cauze pentru această problemă. Rezolvările sunt generale și nu includ toate posibilitățile pentru care tu nu poți trimite mesaje de pe telefon sau tabletă (tabletă cu slot SIM).

În cazul în care tu experimentezi și alte simptome, te rog să le lași într-un comentariu mai jos sau poți să-mi dai un mesaj pe Facebook.

1.Probleme cu rețeaua GSM

Una din primele semne că nu poți trimite mesaje este faptul că nu ai semnal GSM (destul de evident, nu?). Păi…nu prea…hai să vă explic și de ce.

Chiar dacă telefonul poate indica că ai 1 sau 2 liniuțe la semnal, conexiunea cu cel mai apropiat turn (antenă GSM) poate fi inconsistentă însă nu se actualizează îndeajuns de rapid cu telefonul mobil.

Încă o mențiune referitoare la indicatoarele de semnal este și banda GSM pe care este conectat telefonul. Adică dacă ești prin mediul rural, ce are acoperire mai bine pe 3G, atunci telefonul va face comutare pe 3G și 4G atunci în funcție de calitatea semnalului. În cele din urmă mesajul tău nu se va mai trimite și telefonul va fi prins într-o buclă.

Cum verifici calitatea semnalului?

Android: de ce nu pot trimite mesaje

Poți merge în setările telefonului tău și la „Despre telefon” ar trebui să ai o opțiune numită „Status” apoi trebuie să găsești ceva gen „Network” sau „Network Status” acolo când dai click în teorie ar trebui să vezi și puterea semnalului GSM pe ambele SIM-uri (dacă ai telefonul dual sim).

iOS: de ce nu pot trimite mesaje

Pe iOS este puțin mai complicat procesul, în ideea că trebuie să bagi un cod de service în telefon.

*3001#12345#*

Codul respectiv în formezi ca un număr de telefon. După ce ai format codul o să-ți apară un meniu, acolo navighezi pe „LTE” apoi pe „Serving Cell Meas” și dai scroll în jos până vezi „rsrp0” aici este o valoare în lateral ce indică puterea semnalului.

Practic cu cât numărul indicat acolo este mai mare cu atât semnalul este mai prost: o valoare de -83 dBm este un semnal foarte bun, o valoare de -170dBm este un semnal foarte prost

În cazul în care aceste metode nu funcționează pe telefoanele voastre, ce puteți face adițional este să cautați în magazinele de aplicații aferente sistemului de operare și să vedeți dacă există o aplicație ce verifică puterea semnalului.

În Magazinul Play știu sigur că există una ce se numește chiar Signal Strenght pe iOS nu știu de o asemenea aplicație. Aplicația aceasta de Android îți permite să măsori calitatea semnalului GSM dar și calitatea semnalului WIFI.

2. Sigur trimiți un SMS?

Acum o să mă întrebi: „am căutat de ce nu pot să trimit mesaje nu cum să trimit un SMS! evident că trimit un SMS!”

Și acum este momentul când îți spun: ai atașat cumva imagini sau clipuri video în acel SMS?

Dacă nu ești pe Whatsapp sau Facebook Messenger utilizezi rețeaua WIFI sau datele mobile ca să trimiți acea imagine/clip, însă dacă vrei în căsuța de SMS să atașezi și o imagine (excepție iMessage) o să ai nevoie de MMS-uri cumpărate în ala fel să poți trimite acele atașamente.

Clipurile și imaginele prin MMS-uri se trimit tot prin date ce sunt asociate unui MMS, însă ai nevoie de credit să fii taxat când trimiți MMS-ul sau o opțiune cu MMS-uri ca să-ți permită să le trimiți.

3.Configurarea centrului de mesaje

Această opțiune cumva trebuie configurată dacă telefonul este un model mai vechi sau dacă acesta a fost anterior pe o altă rețea GSM din România sau străinătate.

În teorie această setare nu este necesară dacă telefonul tău a fost și este actualmente în aceiași rețea GSM, setarea se face automat la prima configurare a telefonului.

Însă dacă nu ești sigur dacă numărul centrului de mesaje este corect îl poți modifica în setările telefonului.

Numerele de telefon pentru centru de mesaje:

  • Orange: +40744946000
  • Vodafone: +40722004000 și pentru abonamentele Ce Vrei Tu +40722006000
  • Telekom: +40766000510
  • Digi: +40770000050

4.Nu poți trimite mesaje pentru că ai atins limite de mesaje

Majoritatea operatorilor GSM au o limită de mesaje SMS ce le poți trimite în câteva minute.

Asta pentru a prevenii mesajele de top SPAM sau trimiterile de mesaje în scop comercial ce intră în conflict cu politicile contractuale.

Pentru a verifica limita de mesaje ce o puteți trimite, puteți consulta site-ul operatorului.

Însă uzual limita de trimitere este undeva la 50 mesaje/minut.

5.Dacă utilizezi Messages de la Google să te asiguri că ai internetul pornit sau dezactivezi „Funcțiile de Chat”

Google oferă prin intermediul aplicației Messages opțiunea să trimiți mesaje prin internet.

Astfel ai anumite beneficii ce sunt regăsite și la rețelele de socializare.

Mai precis:

  • vezi atunci când cineva îți scrie un mesaj
  • primești notificare de mesaj trimis/primit
  • poți trimite/primi fișiere în limita de 105mb

Însă dacă ai probleme cu trimiterea mesajelor este indicat să dezactivezi această funcție sau pur și simplu să activezi o opțiune din setările aplicației ce-ți permite să trimiți SMS normal dacă nu ai conexiune la internet.

Intri în Messages mergi la Setări / General / Funcții Chat / Permite retrimiterea automată ca text (SMS/MMS)

Concluzia

Problemele cu a trimite mesaje pe rețelele de telefonie mobilă sunt destul de comune, însă în majoritatea situațiilor pot fi rezolvate foarte ușor.

Ce am uitat să mai menționez este că uneori posibil să nu puteți primi mesaje pe telefon, odată cu faptul că nu puteți trimite. Cel puțin în unele situații o să aveți posibilitatea să primiți mesaje dar nu puteți trimite mesaje.

Însă dacă nici una din metodele de mai sus nu pare să dea roade o să vă sfătuiesc să apelați la ajutor persoanelor de la departamentul tehnic al providerului de telefonie mobilă.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani