Imbunatateste performanta telefonului tau simplu 31

Imbunatateste performanta telefonului tau simplu

Imbunatateste performanta telefonului

Imbunatateste performanta telefonului urmand acesti 5 pasi simpli

Telefonu sau tablete se blocheaza? Jocurile sacadeaza sau se inchid pur si simplu? Nu esti multimit deloc de performanta dispozitivului tau?
In randurile ce urmeaza am sa-ti dau cateva sfaturi in ati imbunatati performanta talefonului tau sau a tabletei.
Inainte de a parcurge acest articol trebuie sa iei in considerare faptul ca acesta este adresat posesorilor de dispozitive cu Android.
Daca ai un iPhone sau Windows Phone nu o sa te ajute sfaturile de mai jos.

Inbunatateste performanta telefonului tau prin 5 pasi simpli.

1. Dezinstaleaza sau dezactiveaza aplicatiile pe care nu le folosesti

De cele mai multe ori cand cumperi un telefon acesta vine cu o sumedenie de aplicatii preinstalate si exista o posibilitate mare ca sa nu le folosesti pe majoritatea. Ideea este ca aplicatiile merg in background si consuma resurse inutil astfel incetinind gadgetul.
Aplicatiile care nu le folosesti este indicat sa le dezinstalezi sau sa le dezactivezi din setari.
Ca sa dezactivezi o aplicatie mergi in Settings/Apps selectezi aplicatia care vrei sa o dezactivezi apoi apesi Dezactivare sau Disable. (depinde in ce limba ai telefonul)

Imbunatateste performanta telefonului
Fig.0

 
*aplicatiile sau jocurile preinstalate care nu merg sterse din memoria telefonului pot fi eliminate doar daca dispozitivul este rootat.

2. Dezactivarea animatiilor si activarea randarii inferfatei de catre procesorul video

Suna complicat, stiu, dar este destul de simplu si eficient atunci cand ai un telefon mai vechi care nu mai tine pasul cu nevoile tale. Facand acesti pasi performanta telefonului este imbunatatita atunci cand treci de la o aplicatie la alta sau umblii prin meniu/web browsing.
Ce trebuie sa faci este sa mergi la Settings/Developer Options si dai scroll pana intalnesti ceva similar cu Windows Animation Scale (fig.1). Le setezi pe toate din chenarul portocaliu la 0 sau 0,5.
Apoi bifezi si Force GPU Rendering. (fig.1)

Imbunatateste performanta telefonului
Fig.1

 
 
*click aici daca nu ai activat Developer Options

3. Schimba lansatorul de aplicatii

Stai linistat! Telefonul tau nu este un lansator de aplicatii in adevaratul sens al cuvantului (ar fi si ciudat) aici ma refer la interfata care te ajuta sa explorezi sertarul de aplicatii. De cele mai multe ori aplicatia cu care vine telefonul nu este bine optimizata si incetineste dispozitivul.
Recomand sa instalezi Nova Launcher. Acesta este updatat la zi si face telefonul sa nu se mai blocheze atunci cand vrei sa intri in meniul de aplicatii.
Dupa ce ai instalat Nova Luncher apasa tasta Home, o sa selectezi Nova si apoi Always.

4. Foloseste un kernel custom

Aceasta etapa este o ideea mai complicata. Trebuie sa ai telefonul rootat si in al doilea rand dispozitivul trebuie sa fie suportat de comunitatea de dezvoltatori.
Kernel-urile custom iti dau mai multa flexibilitate si control. Poti schimba frecventa la procesor, modul cum sunt manageriate procesele si asa mai departe.
Ca sa vezi daca telefonul sau tablete are un kernel custom cauta pe Google sau Xda-developers.com.
*daca ai rootat telefonul pierzi garantia ! kernel-urile custom pot cauza instabilitate a sistemului.
 

5. O resetare din fabrica

Pana la urma cea mai buna metoda prin care poti imbunatati performanta telefonului este o resetare din fabrica. Cu fiecare dezinstalare a unei aplicatii raman in urma fisiere reziduale care uneori nu sunt inlaturate de sistem, jocurile si ele mai lasa in urma fisiere reziduale. In fine, sunt mai multe cauze care fac telefonul, tableta sa aiba memoria plina si sa se miste greu, de asta exista revenirea la setarile din fabrica.
Click aici pentru a reseta dizpozitivul in functie de metoda preferata.
Acestia sunt cativa pasi pe care ii fac atunci cand vreau sa-mi imbunatatesc performanta telefonului. Unele etape posibil sa aduca rezultate considerabile in timp ce altele sa nu faca o diferenta semnificativa.
Ramane sa testati si sa vedeti ce functioneaza cel mai bine pentru voi. 😀

Like and share acestei postari sa-i ajuti si pe prietenii tai care au probleme cu performanta gadgeturilor.
Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani