Google Photos nu mai este gratuit începând din 2021 31

Google Photos nu mai este gratuit începând din 2021

Începând cu anul 2021 Google Photos nu va mai fi gratuit datorită unor modificări impuse de Google tuturor serviciile de cloud storage oferite.

Practic fiecare cont va avea doar 15GB gratuiți ce vor fi împărtășiți atât cu Gmail cât și Google Drive, deci spațiul efectiv de stocare ai imaginilor este semnificativ redus.

Însă toate fotografiile și clipurile video ce au fost urcate în Google Photos până în luna iunie a anului 2021 nu vor fi luate în considerare pentru această limită.

Market share și pierderi

Prin acest serviciu este clar că Google a acaparat un market share foarte mare printr-o strategie destul de agresivă în comparație cu ce oferea competiția.

Marii competitori ai serviciului Google ofereau maxim 50GB, în timp ce Google promitea stocarea fotografiilor pentru o viață, cum să nu-ți instalezi aplicația?

Era o mișcare într-o oarecare măsură așteptată și era aproape imposibil să fie fezabilă pe termen lung.

Ce era mai plauzibil în schimb era oferta de a furniza serviciile gratuit pentru o perioadă userilor ca să-l integreze în ecosistem ca ulterior aceștia să le fie foarte greu să-l părăsescă.

Acest timp de practică este destul de populară în mediul online și e implementată de majoritatea companiilor ce vor să primească un boost de capital pe termen lung.

Soluțiile NAS o variantă mai versatilă?

Cum nevoile noastre de stocare cresc de pe o zi pe alta, principalul motiv fiind progresul tehnologic și digitalizarea aproape integrală a vieților noastre, soluțiile de stocare tip NAS (network attached storage) devin o soluție din ce în ce mai plauzibilă.

Având un server propriu acasă cumva ești în controlul deplin al datelor tale și automat nu o să mai ai constrângerile asociate schimbărilor de politică ale companiilor externe.

Bine, dezavantajul unui NAS e că costul inițial e mai mare și cumva există și un cost de administrare, operare (nu mare, dar există) însă chiar și așa cei de la Morgan Intelligence preconizează o creștere destul de puternică a soluțiilor NAS până în 2025.

Concluzia

Nimic nu e gratuit, totul are un cost. Însă pentru tine cât de mult valorează amintirile sau fișierele importante?

Care soluție ți se pare mai plauzibilă? Un server propriu ce-l controlezi în totalitate sau un serviciu de cloud cu abonament lunar?

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani