Cum functioneaza incarcarea wireless si de ce este viitorul?
Incarcarea wireless este o tehnologie relativ noua pot spune, cel putin pe dispozitivele mobile (telefoane).
Aceasta exista de ceva ani insa prin 1999 a fost introdusa de Oral-B la gama lor de periute de dinti electrice. Abia atunci a facut cumva contactul cu masele in adevaratul sens al cuvantului.
Dar totusi, cum functioneaza incarcarea wireless?
In aceast articol am sa iau ca exemplu tehnologia de incarcare Qi fiind cea mai vast raspandita modalitate de incarcare fara fir a telefoanelor si ceasurilor smart.
Desii in linii mare principiul este similar pentru restul standardelor (cele cu incarcare prin inductie magnetica).
Am sa incerc sa explic cat de simplu pot in asa fel incat sa nu va bag in ceata cu foarte multi termeni tehnici referitori la tehnologie.
Practic exista doua planuri aici: primul plan il reprezinta charging station-ul sau padul de incarcare si al doilea dispozitivul ce primeste curentul.
Padul de incarcare are in interior o bobina facuta dintr-un material conductiv (cum ar fi cuprul). Aceasta bobina este plata si circulara, ea este conectata la un circuit de incarcare, circuitul controleaza curentul care intra in bobina asigurand incarcarea optima.
Pe partea cealalta a ecuatiei, dispozitivul, are si el o bobina in interior care este conectata la un circuit. Circuitul in cauza asigura o incarcare eficianta a acumulatorului fara prea multe fluctuatii de tensiune.
Ok, bun…dar cum se incarca dispozitivul?
Pai atunci cand trece curent electric prin padul de incarcare, bobina emana un curent electromagnetic ce „agita” protonii si neutronii din bobina plasata in dispozitivul mobil.
In acest proces bobina din dispozitiv primeste voltaj care automat se va transfera la cipul ce controleaza incarcare si incipient transferul catre acumulator.
Insa procesul nu este tocmai eficient
Pai fiind vorba de incarcare prin inductie, cele doua dispozitive trebuie sa fie plasate la o distanta super mica unul de celalalt, astfel in acest proces se pierde putina energie.
Eficienta este influentata automat si de distanta intre pad si dispozitiv, cu cat distanta e mai mica, cu atat campul electromagnetic este mai puternic si curentul este transferat mai rapid. Cu cat distanta este mai mare automat si eficienta scade pana la punctul in care se opreste de tot.
Ce dezavantaje prezinta incarcarea wireless?
1.Fiind vorba de curent de inductie, se emana energie destul de multa in stanga si drepta, astfel se genereaz putina caldura. Mai mult decat atat aceasta caldura contribuie la incalzirea dispozitivului mobil. Incalzurea dispozitivului poate duce la o degradare prematura a bateriei in termen lung, daca constant aceasta este tinuta peste un anumit prag termic.
2.Nu este cel mai eficient mod de a incarca telefonul. Da, e destul de cool sa zicem, insa nu putem spune ca momentan tehnologia de incarcare wireless o detroneaza pe cea cu contact direct (cablu sau dock).
3.Incarcarea nu e tocmai rapida sa spunem. Chiar daca Samsung a dezvoltat o tehnologie de incarcare rapida bazata pe mai multe bobine, nici acum eficienta de incarcare nu depaseste un incarcator de 1,5A – 2A.
Viitorul suna promitator
Chiar daca momentan sunt anumite probleme cu acest tip de incarcare viitorul este promitator. Cu cat o sa fie incarcatoarele mai potente (mai mult amperaj si voltaj fara sa afecteze bateria) sau poate ca bateriile in sine vor primi un upgrade semnificativ, incarcarea prin inductie magnetica posibil sa fie la fel de eficienta precum incarcarea cu conexiune fizica.
Informatii preluate de pe Wikipedia si de pe Phys
Te simti mai informat pentru ca stii cum functioneaza incarcarea wireless? Sau nu neaparat? Lasa un comentariu oricum! ?